Kaligrafi Sanatını Nasıl Öğrenebilirim?

Uzman SühaN

Administrator
Kaligrafi Sanatını Nasıl Öğrenebilirim?
Güzel yazı yazmanın en iyi halidir kaligrafi. Yunanca Kallos ve graphos kelimelerinin birleşimi ile meydana gelmiştir. İnsanların karakterlerini yansıtan, kendini özel hissettiren yazı sanatıdır. Özellikle de ünlülerin güzel yazmak ve kendilerine has bir yazı stili oluşturmak için aldıkları derslerdir.



İslam çevresinde hat sanatı olarak bilinen bu yazı sanatı bir çok ülkede oldukça önem kazanmıştır. Özellikle de Çin ve Kore gibi yazının sanata dönüştüğü yerlerde daha da çok önemlidir.



kaligrafi nedir.jpg








Her milletin kendine has kaligrafi karakteri vardır. Bu da kendine has kültür, zaman, din ve dil gibi etkenlerden etkilendiğinden kaynaklanmaktadır. Her ne kadar latin alfabesi ile yapılan kaligrafiler mevcut olsa da Türk kaligrafisini diğerlerinden ayıran bir ruh vardır. Her harfe yüklenen anlam her kültürde farklıdır. Ruhu yücelten ve ön plana çıkaran bu yazı stili çoğu kişi tarafından kullanılmaktadır




Bugüne kadar ortalama bir el yazınız olabilir ama kaligrafi sanatıyla birlikte yazı yazma özelliğinizi geliştirebilirsiniz. Kaligrafi sanatını öğrenmek bir hobinizin sanat formuna dönüşmesi olarak düşünülebilir.




Kullanacağınız kaligrafi kalemini seçerek başlayın. Kaligrafiye yeni başlayanlar için genişliği 1-2 milimetre olan kaligrafi kalemleri önerilir. Ancak kaligrafiye başlamak için önce keçeli kalemle alıştırmalar yapın. Kaligrafi kalemini kullanmayı öğrenmek için keçeli kalem ile alıştırma yapmak en iyi öğrenme yollarından birisidir. Bu tür alıştırmalar bileğinizi ve parmaklarınızı çalıştırır, kendi sitilinizi oluşturmanızda size yardımcı olur.



Çizgili kağıt kullanın. Kaligrafi sanatına yeni başladıysanız, yazılarınızın düz olması için çizgili kağıt kullanarak bol bol alıştırma yapın. Ayrıca anaokullarında yazmayı öğretmek için kullanılan geniş aralıklı çizgileri olan kağıtlardan da satın alabilirsiniz.




Kaligrafi sanatıyla neler yapmak istediğinize karar verin. Daha sonra kaligrafiye başlamak için kendinize uygun bir kalem seçin.



Kaligrafi için kendinize bir yer hazırlayın. Pratik bir şekilde kaligrafi yazıları yazabilmek için eğik bir masa üstünde çalışarak kalem kontrolünü daha kolay yapabilirsiniz. Böylelikle ince detayları yapabilmek için eliniz kaleme daha çok hakim olacaktır. Kaligrafi sanatında kalem hakimiyeti çok önemlidir.



Kaligrafi sanatını öğrenmek için kaligrafi kalemiyle bol bol alfabeyi ve rakamları yazarak alıştırmalar yapın. Ne kadar çok alıştırma yaparsanız, kaligrafi sanatını o kadar çabuk öğrenebilir ve el alışkanlığı kazanabilirsiniz. Bazı harfler ve rakamlar sadece sürekli tekrarlanarak ve taklit edilerek daha iyi yapılabilir. Öncelikle büyük harfleri yazın ve daha sonra küçük harflerle alıştırmalar yapın.



Eğer kaligrafi sanatı ilginizi çekiyor ve bir hobi olarak bu sanatı öğrenmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan bir kalem, bir kağıt ve bol bol alıştırma yapmaktır.
 
Merhaba,

Çok güzel bir uğraş. Kendim defaatle uğraşsam da başarılı olamadım..Bu sanatla uğraşanlar , en kolay kaligrafi nasıl öğrenilir, bilgi verirse sevinirim.
 
Geri
Üst