Kaliteli ve Güzel Peynir Nasıl Anlaşılır?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Kaliteli ve Güzel Peynir Nasıl Anlaşılır?
kaliteli peynir nasıl anlaşılır, güzel peynir nasıl anlaşılır, peynir nasıl seçilir



Sevgili melekler, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, ekmeğimizin en yakın arkadaşı peynir seçimi çok önemlidir. Pİyasada bulunan pek çok marka ve çeşit içinde kaybolur, çoğu zaman hangi peyniri alacağımızı şaşırırız. Oysa belli başlı kriterlere dikkat etmek sağlığımız ve beslenmemiz açısından büyük önem taşır. Peki peynir nasıl seçilir?



peynir.jpg




Doğruluk Ezine Peynirleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Selim Küçük, konuyla ilgili aşağıdaki uyarıyı yaptı ve kaliteli peynirin anlaşılması için gerekli bilgileri sıraladı.

Gıda alanında kalitenin düşmesi ve fiyatların ucuzlaması direkt olarak insan sağlığını etkiliyor diye düşünülebilir ve bu bizi doğallıktan çekilmemek gerektiğine inandırıyor. Kalitesiz bir kumaş alırsanız en fazla çabuk eskir, yırtılır ve yenisini almak zorunda kalırsınız ama doğal olmayan gıdalar alıp tükettiğinizde vücudunuza yavaş yavaş zarar verirsiniz ve sonucunda geri dönüşü olmayan hastalıklar ortaya çıkabilir.

Peynir seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Doğal peynir sadece süt, doğal peynir mayası ve tuzdan oluşur. Bunların dışında peynire eklenen diğer her şey doğallığın dışındaki, kimyasal katkılardır. Bu katkı maddeleri peynirlerin raf ömrünü uzatmak veya olgunlaşma sürecini kısaltmak gibi sebepler için kullanılıyor.

İyi bir beyaz peynirin kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit olmalıdır.

Üzerinde pas, küf ve salamura kirlilikleri taşımamalıdır.

İyi bir beyaz peynirin rengi, parlak ve canlı bir beyazdır.

Donuk, kirli beyaz, sarımsı, siyahımsı ve mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır.

Kaşar peyniri gibi bazı tip peynirler kendine özgü sarıya yakın renklere sahip olabilir.

Peynir yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Yüzeyinde ve içinde delikler, gözenekler, yarık ve çatlaklar bulunmamalıdır.

Klasik yöntem ile üretilen peynirler ile kimi özel peynirlerde bazı gözeneklerin bulunması normaldir.

Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır.

Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir.

İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
 
Geri
Üst