Kalp krizi sporcuları da vuruyor

nisan

Yeni Üye
Üye
Kalp krizi sporcuları da vuruyor
Türk Kardiyoloji Derneği, özellikle futbol, atletizm, yüzme gibi aktif yarışma sporlarıyla uğraşan sporcuları ciddi bir kalp sağlığı taramasından geçmeleri yönünde uyardı.
cks.jpg
TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan, kalp sorunları nedeniyle genç yaştaki sporcu ölümlerine dikkati çekerek “Bu olaylarda nedenler arasında doğumsal kalp hastalıkları ön sıralarda yer alıyor. Kalp sorunları nedeniyle genç yaştaki sporcu ölümleri, sporcularda gerekli kardiyovasküler tetkiklerin yeterince yapılmamasından kaynaklanıyor” dedi.
Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan, ANKA’ya yaptığı açıklamada, özellikle futbol, atletizm, yüzme gibi aktif yarışma sporlarıyla uğraşan sporcuları kalp krizi riskine karşı uyardı. Kalp sorunları nedeniyle genç yaştaki sporcu ölümlerinin, sporcularda gerekli kardiyovasküler tetkiklerin yeterince yapılmamasından kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Kozan, “Bu olaylarda doğumsal kalp hastalıklarının ön sırada yer aldığı görülüyor. Bu durum, sporcuların ciddi bir sağlık kontrolünden geçirilmeden sahaya sürüldüklerini gösteriyor” dedi.

-KALP CECHK-UP’I ÖNEMLİ-

Özellikle yoğun hareket gerektiren yarışma sporlarıyla ilgilenen sporcuların mutlaka kardiyovasküler tetkikleri yaptırması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Kozan şunları söyledi:
“Dernek olarak iki yıl önce Türkiye Futbol Federasyonu’na bir sporcu sağlık kontrolünün nasıl yapılacağı konusunda dünyanın uyguladığı standartları bildirmiştik. Bu üzücü olaylar, halk arasında kalp check-up’ı olarak bilinen kontrollerin gereken ciddiyetle yapılmaması sonucu, insanların bu tür sporları yapıp yapamayacağına karar verilememesinden kaynaklanıyor. Yeteri kadar tetkik yapılırsa, kişilere ‘Siz şu kadar spor yapabilirsiniz’ diyebilir, bunun sınırlarını koyarsınız. Bunlar ne yazık ki atlanılmış vakalar. Yeterli kontrol yapılmadan yarışma sporları yapabilir raporu verilmiş insanlar. Bu insanlara bu lisanslar nasıl veriliyor bilmiyoruz ama Dernek olarak tarafımızdan istenirse gereken kontrolleri sağlamaya hazırız.”
Prof. Dr. Ömer Kozan, bu tür sporlarla uğraşmak isteyenlerin tam donanımlı bir kardiyoloji merkezine başvurarak, herhangi bir şikayeti olmasa bile ağır sporları yapıp yapamayacağı, kalbinde doğumsal bir anomali olup olmadığı konusunda rapor alabileceklerini de bildirdi.

-GENÇ YAŞTA KALPTEN ÖLÜMLER YAŞAM KOŞULLARINA DA BAĞLI-

Prof. Dr. Kozan, kalp hastalıklarında riskin genç yaş gruplarına inmesinin çevresel etkiler ve yaşam koşullarıyla ilgili olduğunu da söyledi. Kozan Türk toplumunun düzenli yaşayan ve spor yapan bir toplum olmadığını belirten Prof. Dr. Kozan, “Aksine stresli bir toplumuz. Sigara içme oranı da özellikle de genç yaşta çok yüksek. Bu anlamda önemli risk faktörlerine dikkat etmeyen bir ülkeyiz. Çözümü de kendimizde aramalıyız. Yaşam biçimini değiştirmeden hiçbir tedavinin yararı yoktur. Yaşam biçiminizi değiştireceksiniz ve hastalığınız varsa ona göre ilaç tedavinizi sürdüreceksiniz. ‘Ben ilacımı alıyorum istediğim gibi yaşarım’ demek hem sağlık adına hiçbir işe yaramaz hem de önemli ekonomik kayba neden olur” diye konuştu. (netgazete)
 
Geri
Üst