Kalzone (Calzone)

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kalzone (Calzone)
calzoneeq1.jpg


Kalzone aslında bir çeşit kapalı pizzadır. inanılmaz lezzetli...yapımı biraz zahmetli olsa da denemenizi tavsiye ederim kızlar.

Hamuru için :

4 su bardağı un (500 gr)
½ paket yaşmaya (21 gr)
2 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kekik
3-4 diş rendelenmiş sarımsak
Yaklaşık 2 bardak ılık su

İç harcı için :

500 gr domates
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet orta boy soğan
300 gr mantar
4 diş rendelenmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
Rendelenmiş kaşar peyniri (yaklaşık 200 gr)
Dil peyniri (yaklaşık 100 gr)
4-5 kaşık zeytinyağı

1) Yaşmayayı biraz ılık su ve 2 adet kesme şeker ile birlikte bir bardak içinde karıştırarak eritelim.

2) Unu bir kaba eleyelim, 1 tatlı kaşığı tuz ve kekiği ekleyerek harmanlayalım.
Unun ortasını havuz şeklinde açarak, erimiş mayayı ve zeytinyağını bu havuza dökelim. Ortadan başayarak, yavaş yavaş ılık suyu da ilave ederek yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamur esnek ve pürüzsüz bir hal alıncaya kadar yoğurmaya
devam edelim (su ve un miktarlarını hamurunuzun kıvamına göre ayarlayabilirsiniz). Hamuru beze yaparak içi yağlanmış bir kabın içine koyalım ve kabın ağzını streç folio ile kapatalım. Sıcak bir ortamda yaklaşık 1 - 1.5 saat
hacmi 2 kat artıncaya kadar mayalandıralım.

3) Hamur mayalanırken biz iç harcını hazırlayalım. Bunun için, küçük bir tencereye zeytinyağını koyup, ince doğranmış soğan ve sarımsakları kavuralım. Mantarları ekleyelim. Mantarlar suyunu salıp çekince, kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesler ile salçayı da tencereye ekleyelim. Karışım suyunu çekene kadar kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirelim. Tuz ve kekik ile tatlandıralım. Pişen iç harcı bir kenarda soğumaya bırakalım.

4) Iyice mayalanmış olan hamuru unlanmış tezgaha alarak içine rendelenmiş sarımakları ilave edelim. Sarımsak hamurun her tarafına eşit olarak dağılıncaya kadar hamuru biraz daha yoğuralım ve hamuru 2 eşit parçaya (veya 3, 4 barçaya) bölelim.

5) Her parçayı merdaneyle yaklaşık 35-40 cm çapında ve oldukça ince
yuvarlak şekilde açalım, açarken gerektikçe tezgahı ve hamuru unlayalım.

6) Açtığımız kalzone hamurlarını pişirme kağıdı döşenmiş 2 fırın tepsisine yerleştirelim. Üzerlerini bir bezle örtüp 10-15 dakika daha dinlendirelim.

7) Hamurun üzerine, yarım ay şeklinde, kenarından 1 cm boşluk bırakarak, tenceredeki mantarlı & domatesli karışımdan koyalım. Harcın üstünede rendelenmiş kaşar peyniri ve dilimlenmiş dil peynirlerini de yerleştirelim. Hamurun boş bölümünü harçlı bölümünün üstüne kapatalım, poaça kapatır gibi. Hamurun kenarlarını çatal yardımı ile bastırarak yapıştıralım.

Kalzonenin üzerine hazırladığınız domatesli harçtan bir parça ayırarak, fırçayla sürebilirsiniz veya Sevgili Deniz Güney'in bana mailinde yazdığı gibi yumurta ve su karışımını sürüp onunda üzerine çok az parmesan peyniri serpebilirsiniz. Ben ise, kalzonelerimin üzerine sadece fırçayla biraz zeytinyağı sürdüm.

8) Fırını 200 dereceye ısıtalım ve tepsilerimizi fırına verelim. Kalzoneler şişip, üzeri kızarıncaya kadar (20-25 dakika) pişirelim ve sıcak sıcak servis yapalım.
 
Geri
Üst