Kanserden Korunmak İçin Nasıl Beslenmek Gerekli ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Kanserden Korunmak İçin Nasıl Beslenmek Gerekli ?
Kanserden korunmak için beslenme önerileri

kanserden korunmak için


kanserden korunmak için tavsiyeler



Sevgili melekler, çağın hastalığı kanser ne yazık ki her geçen gün pek çok insanı bu dünyadan alıp götürüyor. Artık halkın iyice bilinçlenmesiyle de kanserden korunmak için insanlar yediklerine içtiklerine dikkat eder oldu. Biz de bu sayfamızdaKanserden korunmak için beslenme önerileri ile karşınızdayız....




kanserden_korunmak_icin-3d5.jpg


Vücutta antioksidana dönüşen karoten açısından zengin sarı, kırmızı ve turuncu renkli gıdalarla beslenin. Böylece akciğer, deri, rahim ve rahim ağzı kanserlerinden korunun.


Karotenler olarak bilinen pigmentler; gıdalara kırmızı, turuncu ve sarı renklerini verirler. Bitki ya da mikrop olsun, fotosentez (güneş ışığının enerjiye dönüştürülmesi) yoluyla sağ kalan tüm organizmalar karoten içerir. Karotenler yağda çözünür ve hücre zarlarının bütünlüğünün korunmasında önemlidir. Karoten koruması olmasaydı organizma fotosentez sürecinde ortaya çıkan oksidatif hasara bağlı olarak yok olurdu. Karotenler; vücutta antioksidan olarak davranır. Vücut; bazı karotenleri A vitaminine dönüştürür. Bu karoten formları provitamin olarak bilinirler. Bilinen 600'ün üzerindeki karotenin 30 ila 50'sinin bir miktar A vitamini etkisine sahip olduğu düşünülmektedir. Bunların en yaygın olarak bilinenleri alfa-karoten ve betakarotendir. A vitamini aktivitesi olmayan fakat gene de güçlü antioksidan olarak etki eden karotenler; lutein, likopen ve zeaksantindir. Yapılan bazı araştırmalar; ne kadar fazla karoten alınırsa akciğer, deri, rahim, rahim ağzı ve sindirim sistemi kanserlerinin sıklığının o denli daha az görüldüğü sonucuna varılmıştır. Karotenlerden zengin bir beslenme düzeni, deri kanserine karşı korumada da önemlidir.

İŞTE KAROTEN ZENGİNİ BESİNLER
Beta Karoten: Yeşil bitkiler, havuç, taze patates, balkabağı, yeşil biber
Kriptoksantin: Mısır, yeşil biber, hurma, papaya, limon, portakal, kırmızı erik, elma, kayısı, kırmızı biber
Alfa-karoten: Yeşil bitkiler, havuç, bal kabağı, mı sır, karpuz, yeşil biber, patates, elma, şeftali
Gama-karoten: Havuç, taze patates, mısır, domates, karpuz, kayısı
Beta-zeakaroten: Mısır, domates, kiraz
Likopen: Domates, havuç, pembe greyfurt
Krosetin: Safran
Kapsantin: Kırmızı biber
Zeaksantin: Kırmızı biber, mısır, meyveler
Lutein: Yeşil biber, mısır, patates, ıspanak, havuç, domates, meyveler
Kantaksantin: Mantar, alabalık

D VİTAMİNİ DESTEĞİ KANSERE KARŞI KORUR
D vitamini vücüdumuzda güneş ışınlarının etkisi ile üretilebildiği için birçok uzman tarafından vitaminden çok, bir hormon olarak ele alınmaktadır. D vitamininin en iyi bilinen özelliği; kalsiyumun vücut tarafından emilimini sağlamasıdır. Araştırmalar; D vitamini seviyelerinin kolon, meme ve prostat kanserine karşı savaşta çok önemli olduğunu göstermektedir. Kolon, meme ve prostat kanseri; kış mevsiminde daha az güneş ışığı alan yerlerde daha fazla görülmektedir. Ayrıca nedeni de yüksek rakım, yüksek oranda kükürt içeren hava kirliliği, ortalamadan yüksek stratosferik ozon kalınlığı ve inatçı yoğun bulutlanmadır. Deneysel çalışmalar D vitamininin; kolon, meme ve prostat kanserinde kanser gelişimi ve büyümesi ile apoptozun (hücre ölümü) kontrolünde vücudun hormonal sistemi ile etkileşime girdiğini göstermiştir.

FAZLASI VÜCUDA ZARARLI
D vitamini için RDA (önerilen günlük miktar) 200-400 IU'dir. Güneş ışığı görmeyen veya kuzey enlemlerde yaşayan erişkinler için günde 400- 800 IU alınması uygundur. 800 IU'in üzerindeki dozlar tavsiye edilmez, toksisite birikimine neden olur. (Sabah)
 
Geri
Üst