Kara mürver nelere iyi geliyor?

Uzman SühaN

Administrator
Kara mürver nelere iyi geliyor?
Alternatif tıbbın son zamanlardaki gözdesi olan Kara Mürver, hanımeligiller familyasına bağlı olup, taneli ve şifalı bir bitkidir. Terleme çayı, patlangıç, sambucus olarak da bilinen bu bitkinin şifalı olmasının nedeni ise, birçok hastalık üzerinde tedavi edici etkisinin izlenmiş olmasıdır.

Kara Mürverin Faydaları

  • Emziren anneler için oldukça önem taşıyan bu bitki anne sütünü artırır.
  • Balgam söktürür.
  • Vücuda dinginlik ve rahatlık vererek sinirleri yatıştırır.
  • Vücut direncini artırır.
  • Nezle, girip gibi soğuk algınlığı hastalıklarının iyileşmesini sağlar.
  • Terletici etkisi ile vücuttan toksin atımını sağlar.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Güneş yanıklarının ve yaraların iyileşmesini sağlar.
  • Müshil özelliği vardır.

1.jpg








Mürver bitkisinin yetiştirilmesi ise son derece kolaydır. Akdeniz Bölgesi dışında Türkiye’nin her bölgesinde yetiştirilmeye uygun olan bu bitki, dikildikten sonra hiç bir bakıma ihtiyaç duymadan büyür. Yazın toplayacağınız bu bitkiyi kış ayları için kurutarak saklayabilirsiniz. Birçok ilaç firmasının kullandığı bu bitki vücut direncini artırıcı özellikte olduğu için hem yetişkin hem de çocuklar için kullanılmakta ve yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.


Kış aylarında çiçek ve tanelerini demleyip tüketebileceğiniz kara mürver bitkisi, gribe yakalanma riskinizi düşürürken, vücudunuzun da direncini ve bağışıklık sisteminizin gücünü de artırmış olmaktadır.

Kara mürver bitkisinin hazırlanışı da tıpkı diğer bitki çayları gibidir. Kaynamış suyun içine bir iki tatlı kaşığı mürver çiçeği ya da meyvelerinden koyup 15-20 dakika demlendirdikten sonra, isterseniz bal gibi bir tatlandırıcı kullanarak, sıcak olarak tüketin. Yalnız, taze taze içmeye özen gösterin. Yara ve yanıklar için ise haricen, yani dışarıdan yaralı bölgeye uygulayarak kullanın.

Solunum Yolu Hastalıklarında Etkili

Mürverin meyveleri; C vitamini, meyve asitleri, uçucu yağ, doğal şekerler ve tanen içerir. Çiçekleri, rutin ve samburgin türü alkaloitleri içerir. Alkaloitler, bitkisel tedavilerde kullanılan en etkili maddelerdir. Mürver ağacının kabuklarında ise valeriyen asidi, alkaloitler, tanen ve reçine bulunur. Mürver bitkisinin yaprak ve çiçekleri, bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Terletici etkisi nedeniyle; soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan kaynaklanan şikayetleri azaltır. Ateşi düşürür. Doğal bir balgam söktürücü olan mürver çiçeği, göğsü yumuşatır ve öksürüğü azaltır. Mürver yapraklarından hazırlanan lapalar, haricen uygulamalarda cilt yüzeyini onarır ve yaraların iyileşmesinde faydalı olur.
 
Geri
Üst