Karabuğday nedir ? Karabuğdayın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Karabuğday nedir ? Karabuğdayın faydaları nelerdir ?
karabuğday,karabuğday nedir,karabuğday neye iyi gelir,karabuğday faydaları,karabuğday tüketimi,


Karabuğdayın faydaları nelerdir.jpg






Karabuğday , bir çeşit flavonoiddir. Karabuğday, uzun yıllardır diyetlerde yer alsa da insanlar faydalarından habersizdir . Bir çok insan karabuğdayın tam tahıl olduğunu düşünür, ama aslında bir tohumdur.Tohumlar, protein ve lif bakımından zengin olmakla birlikte, antioksidanlar ve diğer besin maddelerinede sahiptir.Bu tohum, büyüme ve enerjiyi destekleyen 12 amino asit kaynağı sağlayan bitki bazlı proteinler içerir. Karabuğday, vejeteryanlar ya da veganlar için mükemmeldir, çünkü vücudunuzun kendi başına yapamayacağı 2 temel amino asit sağlar.Karabuğday B vitaminleri, demir, folat, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller içerir . Buğday ve arpa gibi tam tahıllar gibi aynı şekilde kullanılabilmesine rağmen, bu tohum doğal olarak glutensizdir , bu da çölyak hastalığı veya hububat duyarlılığı olan kişiler için mükemmel bir seçimdir.Ayrıca, buğday veya arpaya göre daha az kaloriye ve daha yüksek lif içeriğine sahip olduğu için kilo vermeyi kolaylaştırır. Karabuğdayın faydaları bu kadarla sınırlı değil. Makalemizin devamında karabuğdayın fatdalarına tüm detayları ile değineceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.





Karabuğday son günlerde popüler olmasına rağmen , aslında uzun bir geçmişi olan eski bir tahıldır. Karabuğday, Asya ve Doğu Avrupa kültürlerinde geleneksel olarak tüketilen az bilinen bitki kaynaklı bir besindir. . Son zamanlarda glutensiz ve organik olarak yetiştirilen gıdalara olan ilginin artmasıyla birlikte, faydaları merak konusu olmuştur.Karabuğdayın potansiyel sağlık yararları çoktur ve karabuğday içeren dengeli diyetleri takip eden bireylerin, kardiyovasküler hastalık, obezite ve tip 2 diyabet riskini önemli derecede daha düşük olduğu bulunmuştur. Karabuğday, bir dizi etkileyici sağlık yararı vaat ediyor diyebiliriz.... Karabuğday tüketmenin diğer sağlık yararları şunları içerebilir:Çiçek ve yaprakları yüzyıllar boyunca bitkisel ilaçlarda yaygın olarak kullanılmıştır. Karabuğdayın sağlığa yararları arasında diyabet riskinin önlenmesi, sindirimin iyileştirilmesi, iyi bir protein kaynağı olması , kolesterol düzeylerinin korunması, iyi bir antioksidan olması , büyük bir glutensiz gıda kaynağı ve düşük kalorili diyet kaynağı bulunur. Diğer faydalar arasında bağırsak sağlığının iyileştirilmesi, cilt sağlığının desteklenmesi, saç sağlığının desteklenmesi ve hücre hasarlarının önlenmesi yer alır.






KARABUĞDAY BESİN DEĞERLERİ



Kalori 583

Yağdan kalori 48

Protein 22.5 gram

Toplam yağ 5.8 gram

Doymuş yağ 1.3 gram

Diyet Lif 17 gram

Kolesterol 0 gram

Tiamin 0.2 miligram

Riboflavin 0.7 miligram

Niasin 11.9 miligram

B6 Vitamini 0.4 miligram

Folat 51 mikrogram

Pantotenik Asit 2.1 miligram

Bakır 1,9 miligram

Demir 3.7 miligram

Magnezyum 393 miligram

Manganez 2.2 miligram

Fosfor 590 miligram

Potasyum 782 miligram

Selenyum 14.1 mikrogram

Çinko 4.1 miligram







B vitaminleri, özellikle de niasin, folat ve B6 vitamini bakımından zengin olan buğday, kardiyovasküler sağlık açısından oldukça faydalıdır. Karabuğday minimum karbonhidrat içerir ve glisemik indekste düşüktür. Ayrıca, karabuğday tüketmek, besinlerin kan dolaşımına sabit bir şekilde emilmesini sağlar. Karabuğday tüketimi sonrası gün boyu kendinizi enerji dolu hissedersiniz. Karabuğday, kan şekeri seviyesini etkili bir şekilde düzenleme potansiyeline sahiptir ve diyabetlilerde yaygın olan yorgunluk, iltihap ve metabolik sendrom gibi sağlık rahatsızlıklarından korumak için potansiyele sahiptir.Bu besin sadece vitaminler ve mineraller açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda mükemmel bir sindirilebilir bitki proteini kaynağıdır. Karabuğday, sağlığınızı olumsuz yönde etkilemeden sindirimi tedavi edebilen bir diyet lifidir. Karabuğdayı düzenli olarak tüketmek, bağırsak hareketlerini düzenleyen sindirim sisteminizin durumunu iyileştirebilir. Dahası, kanser gibi kronik sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilecek faktörleri ortadan kaldıracak kadar güçlüdür. Beslenme uzmanları, sindirim sisteminizdeki oksidatif stresi önlemek için diyetinize buğday tahıllarını dahil etmenizi önerir. Ayrıca, tohumlarda bulunan besinler artan iştahınızı bastırır.



Kardiyovasküler Sağlık:




Çalışmalar, karabuğday tüketiminin, inme ve kalp krizi gibi kardiyovasküler problemlere katkıda bulunan yüksek kolesterol seviyelerini etkili bir şekilde düşürdüğünü göstermiştir. Kötü kolesterol LDL düzeylerini düşürdüğü ve HDL - iyi kolesterol seviyelerini artırdığı bilinmektedir.. Demir, magnezyum, fosfor, bakır ve manganez gibi mineraller kan basıncını azaltmada ve kan oksijenasyonunu iyileştirmede yardımcı olur. Karabuğday, plak oluşturan trigliseritleri ve düşük yoğunluklu lipoproteinleri (LDL) uzaklaştıran yüksek kaliteli proteinler içerir. Böylelikle buğday kalp yetmezliği ve diğer kardiyovasküler problemleri olan kişiler için oldukça faydalıdır . Vücudun kanser gibi kronik hastalıkların başlıca faktörleri olan serbest radikallerle savaşmak için yeterli miktarda antioksidan ihtiyacı vardır. Karaciğer, sindirim ve beyin sağlığınızı etkin bir şekilde destekleyen karabuğday , serbest radikalleri kaldırabilen oligomerik proantosiyanidinler gibi fenolik özellikler, antioksidanlar ve flavonoidler içerir.



Meme kanserine karşı koruma:




Yapılan araştırmalarda buğday gibi tam tahıllardan lif bakımından zengin bir diyet tüketmenin meme kanseri riskini azalttığını kanıtlamıştır. Menopoz sonrası kadınlar, yüksek kolesterol düzeyleri, tansiyon, meme kanseri ve kardiyovasküler problemler riskini daha fazla geliştirmektedir. Yapılan çalışmalarda karabuğdayın diyete dahil edilmesinin bu sağlık risklerini önlediği görülmüştür.



Safra taşlarını önler:


Çözünür liflerde yüksek olan buğday, safra taşlarının önlenmesine yardımcı olabilir



Karabuğday Proteininin Sağlık Faydaları:


Karabuğday, birçok sağlık yararı sunan çok yüksek kalitede proteinler içerir. Bu protein, amino asitlerle kombinasyon halinde, diyabet ve obeziteyi önlemede önemli bir faktör olmasının yanı sıra kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.



Gut Sağlığı Geliştirir:


Bağırsak sağlığınızı korumak söz konusu olduğunda diyet lifi önemli bir bileşendir. Düzenli tüketimi, kabızlığa ve hazımsızlığa katkıda bulunan faktörlerle savaşabilir. Ayrıca, çeşitli çalışmalar, buğdayın kalın bağırsakta iyi bakterilerin büyümesini kolaylaştıra bildiğini kanıtlamıştır.



Hücre Zararlarını Önler:


Vitaminler ve diğer mineraller eksikliği nedeniyle, genel sağlığınız olumsuz etkilemeye başlar. Riboflavin, folat, niacin ve tiamin gibi besinler sizi hücre, doku, kas vb. Gibi çeşitli hasarlardan koruyabilir. Günlük diyetinize karabuğday eklenmesi,hücrelerin zarar görmesini engeller.



Karabuğdayın Cilt Faydaları:



Sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür. Cildin kalitesi büyük ölçüde genetik faktörlere bağlıdır, fakat aynı zamanda kirlilik, stres düzeyi, yaşam tarzı vb. Gibi önemli faktörlerden çevresel faktörlerden de etkilenir. Karabuğdayın niasin , riboflavin , tiamin , B vitamini , Pantotenik asit, folat , piridoksin içeri cilt sağlığını korumaktadır.Dahası, içinde bulunan vitaminler ve antioksidanlar cildiniz için harikalar yaratabilir. Karabuğdayda bulunan güçlü antioksidanlar ve flavonoidler erken yaşlanmayı önler . Karabuğdayda bulunan magnezyum kan damarları üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir, böylece kan dolaşımını iyileştirir. Bu, parlayan ve genç görünümlü bir cilde neden olur .



Sağlıklı saçlar, bir kişinin görünümünü büyük ölçüde arttırır ve çoğu zaman hayranlık kaynağıdır. Tıpkı cilt gibi saç sağlığıda bir dizi durumdan etkilenebilir ve beslenme önemli bir gereksinimdir.Karabuğday A vitamini, B kompleksi vitaminleri ve çinko açısından zengindir ve saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Vitamin B6 veya piridoksin saç büyümesi ve sağlığı için hayati önem taşır. Karabuğday B6 vitamini için harika bir kaynaktır.Karabuğday Karbonhidratlar, vitaminler, mineraller, şeker, çözünür ve çözünmeyen lif, sodyum ve amino asitlerden oluşan bir dizi besin içerir. Karabuğday aynı zamanda genel sağlık için önemli olan Alfa-Linolenik asit olarak adlandırılan önemli bir yağ asidi kaynağıdır.Bu şifalı yiyecek, lesitin açısından da zengindir, bu da onu harika bir kolesterol dengeleyici yapar.Karabuğday demir den yüksek olduğu için iyi bir kan oluşturucu. Ayrıca yüksek bor ve kalsiyum seviyeleri nedeniyle osteoporozu önler. Karabuğday çeşitli flavonoidler içerdiğinden kardiyovasküler sağlığınızı güçlendirir. Temel olarak, karabuğday tüketmek yüksek kolesterol seviyelerini azaltmanıza yardımcı olur ve kötü kolesterolün oluşmasını önler, böylece kardiyovasküler sağlığınızı artırır.




İşte en önemli faydalardan bazıları.



Karabuğday, iyi bir kalp sağlığı için en iyi besindirAraştırmalara göre , buğday ve yulaf tüketimi, yüksek kolesterol ve hipertansiyonu ele alarak kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.

Karabuğday inanılmaz bir bitki proteindir. Karabuğday, pirinç ve mısır gibi diğer glütensiz tahıllardan daha yüksek miktarlarda yüksek oranda sindirilebilir protein sağlar.

Karabuğday, lifle dolu. Lif sağlıklı sindirimin önemli bir bileşenidir. Karabuğday'ın dayanıklı lifi, özellikle, sağlıklı kan şekeri düzeylerini yönetmek ve kilo verme hedeflerine yardımcı olabilecek gıda isteklerini azaltmak için mükemmeldir.

Karabuğday antioksidan gücü ile zengindir. Flavonoidler karabuğdayda bulunur ve antioksidan tüketimi için mükemmel bir seçimdir. Antioksidanlar, hücresel sağlığı destekleyen, kanser riskini azaltan ve inflamasyonu yöneten, serbest radikal hasarına karşı hareket eder.

Karabuğday genellikle alerjik değildir. Karabuğday doğal olarak glüten içermediği için, gıda allerjsi olanlar için olumsuz reaksiyon ortaya çıkarması olası değildir

Karabuğday mutfakta çok yönlüdür. Pişirme açısından bakıldığındabir çok şekilde tüketilebilir.


Karabuğday da çok değerli bir besin kaynağıdır. B vitaminleri, potasyum ve fosfat açısından zengindir. Aynı zamanda doğal olarak alkalin ve glutensizdir ve bu nedenle çölyak hastalığı olan alerjisi olanlar için ideal bir besindir.


Karabuğday, doğal olarak bu diğer amino asitleri içerir, bu da onu diğer tahıllara karşı mükemmel bir gıda haline getirir.




Karabuğday, kan şekeri düzeylerini düzenlemede oldukça etkilidir.Bileşiği vücudun insüline olan duyarlılığını arttırır, böylelikle anormal kan şekeri seviyelerini normal seviyelere sıfırlar. Karabuğday, yüksek oranda diyet lifi ile birlikte çeşitli mineraller, vitaminler ve proteinler içerir.Karabuğday zengin bir çözünmez diyet lifi kaynağıdır. Bu özelliği sindirimi hızlandırır ve safra taşlarını önler..Karabuğday son zamanlarda yapılan çalışmalara göre her hangi bir besinden daha fazla protein içerir.Karabuğdayın, enfeksiyonların önlenmesinde yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Fenolikler ve diğer fitoesterler ile birlikte antioksidanlar, bakteriyel ve fungal hücrelerin büyümesini güçlü bir şekilde inhibe ederek inflamasyonu önlemek için aktif olarak çalışırlar. Karabuğday, yüksek tansiyon, hızlı kalp atışı ve genel olarak zayıflamış bağışıklık sistemi gibi menopoz semptomlarını dengelemeye yardımcı olabilir.Karabuğday, bitki ligandları ve diğer bileşiklerle birlikte zengin bir diyet lifi kaynağı olduğundan, kardiyovasküler sağlığı desteklemektedir.Solunum bozukluklarına yardımcı olur astım hastaları için iyi bir besindir. Antioksidanlar bakımından zengin olmanın yanı sıra, karabuğday da yüksek miktarda selenyum ve çinko içerir. Bu iz mineraller kemik büyümesi için gereklidir. Selenyum tırnak ve dişleri güçlendirmeye yardımcı olur.Karabuğday çeşitli sağlık açısından zararlı faktörlerle mücadele edecek kadar güçlü ve muazzam bir gıdadır. Bu sağlıklı besini tüketerek genel sağlığınızı koruyabilirsiniz..
 
Geri
Üst