Karabuğdayın faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Karabuğdayın faydaları nelerdir?
Karbonhidrat bakımından az olması beyaz una göre oldukça faydalıdır. Zayıflamak isteyen ve diyabet hastaları için birebir olmaktadır. Lezzet ve tat bakımından tüketilebilir bir lezzete sahiptir. Kalp dostu olduğu gibi lezzet katan değerlere sahiptir. Karabuğdayı diğerlerinden ayıran noktalardan birisi “gluten” maddesinin bulunmamasıdır. Sindirim sistemine zarar verdiği gibi ishal, gaz, şişkinlik, kramp gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Karabuğday yüksek miktarda magnezyum barındırması vücutta şekerin dengelenmesi, insülin salınımın kontrol altına alınmasını sağlar. Şeker hastalarının tüketebileceği doğal karbonhidrat kaynağıdır.

B1, B2, B6, P vitaminleri bakımından oldukça faydalı besinlere sahiptir. Sevilerek tüketilebildiği gibi sofralara lezzet ve tat bırakmaktadır.

Çocukların gelişimleri için önemli olduğu gibi beslenmelerine yardımcı olur.

Yaşlı insanların beslenmesi hipertansiyon, ateroskleroz gibi rahatsızlıkların yayılmasını önlemektedir.

Damar sertleşmesini önler, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunun önüne geçmektedir. Şeker hastalıkları katarakt, peptik ülser, astım ,gut hastalığı, kronik enfeksiyonları, kronik yorgunlukların önüne geçer.

Açlık duygusunu bastırarak kişilerin kilo almasının önüne geçmektedir. Araştırmalar doğrultusunda hububat ve şeker hastalıkları günde 3 porsiyon karabuğday tüketimi ile engellenmiştir. Magnezyum bakından zengin olması kadınların özellikle mineral ihtiyacını sağlamaktadır.Kan Şekerinin Daha İyi Kontrolü ve Daha Düşük Şeker Hastalığı Riski.




2.jpg









Karabuğdayda bulunan besinler kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunur. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.



Karabuğday'ın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin de en üst derecede olduğu saptanmıştır. Iowa'da 36.000 kadın üzerinde yapılan ve 6 yıl süren tam hububat ve şeker hastalığının etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada günde 3 porsiyon karabuğday gibi tam hububat tüketen kadınların, haftada bir porsiyon tüketenlerle kıyaslandığında %21 oranında daha az şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları tespit edilmiştir. Çünkü karabuğday mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Bu da önemli bir noktadır. Daha çok magnezyumca zengin gıdalarla beslenen kadınların bu gıdaları az tüketenlerle kıyaslandığında %24 daha düşük şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları anlaşılmıştır.



Karabuğday İnsan Vücudunda İstenmeyen Kolesterolün Azaltılmasında Etkilidir.

İnsan vücudu karabuğdayda bulunan proteinin % 74’ünü kullanabilir. Diğer bazı gıdalar da yüksek proteine sahiptir ancak çoğu yüksek oranda yağ ihtiva eder. Oysa karabuğday hemen hemen yağsızdır.



Kalp Hastalıklarına ve Kansere Karşı Koruyucu Bir Bitkidir.

Özellikle Karabuğday gibi tam tanelerde çok bulunan ve fitokimyasalların bir tipi olan bitki lignanları bağırsaklardaki flora tarafından enterolakton’a çevrilir. Bu bileşiğin göğüs kanseri ve hormona dayalı kanser tiplerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu anlaşılmıştır. Karabuğday gibi tam taneler, kuruyemişler, tohumlar ve çilek, böğürtlen gibi gıdalar bitki lignanları için zengin kaynaklardır. Yine kahve ve çay gibi bazı içeceklerde de bol miktarda bulunur. Journal of Nutrition'da Ekim 2004’de basılan bir çalışmada Danimarka’da menopoz sonrası 857 kadının kanlarındaki enterolakton seviyesi ölçülmüş, daha çok karabuğday gibi tam taneli gıdaları tüketen kadınların kanında bu koruyucu lignan seviyesi önemli oranda daha yüksek bulunmuştur.
 
Geri
Üst