Karnabahar Nasıl Temizlenir?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Karnabahar Nasıl Temizlenir?
karnabahar nasıl ayıklanır, karnabahar nasıl temizlenmeli, karnabahar nasıl kesilir
Kış aylarının vitamin deposu sebzesi karnabahar birçok hastalığa şifa dağıtmaya devam ediyor. Birçok kişinin merak ettiği konulardan biri olan karnabahar temizliği hakkın da sizlere işinize yarayacak bilgileri bu yazımız da paylaşıyoruz.
karnabahar-nasil-temizlenir.jpg

Karnabahar, çiçekleri etli ve tanecikli görünüme sahip, yaprakları lahana yaprağına benzeyen bir bitkidir. Sebze olarak kullanılır. Vatanı Doğu Akdeniz Bölgesi olan karnabahar, 2 yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır.

Kış sebzelerinden olan karnabaharın ülkemizde üç farklı çeşidi bulunur: Güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar.

Fosfor ve vitamin bakımından oldukça zengin olan bu bitkinin, zihin yorgunluğunu giderici, cinsel gücü artırıcı, sinirleri kuvvetlendirici, idrar söktürücü etkileri bulunur. Dalak ve şeker hastalarına iyi geldiği bilinmektedir. Kalp hastalıklarında ise şikayetlerin azalmasına yardımcıdır.

Karnabahar faydaları sebebiyle yemek yapımında da tercih edilen bir sebzedir. Yemeklerinizde kullanmadan önce karnabaharınızı nasıl temizleyebileceğinizle ilgili ipuçları, bu yazımızda.
Karnabahar Nasıl Temizlenir?

Karnabaharınızı temizlemek için ihtiyacınız olan iki çeşit bıçak vardır.
İlki; standart boydan daha uzun ve geniş bir bıçak.
İkincisi; kısa ve ince uçlu eğimli bir bıçak.

Gerekli malzemeleri sıraladıktan sonra karnabaharınızı nasıl temizleyeceğinizi adım adım anlatalım:

İlk olarak karnabaharınızın alt kısmında kök üzerinde yer alan yeşil yaprakları uzun ve geniş olan bıçağınızla kopararak kesin.
Bıçakla kesemediğiniz kalan yaprakları da elinizle kopararak temizleyin.
Yapraklar temizlendikten sonra karnabaharın kök kısmı iyice ortaya çıkacaktır. Bu aşamada kökü kısa ve eğimli bıçakla çıkarmanız gerekir. Bunu yaparken karnabaharın çiçeklerinin şekillerinin bozulmaması önemlidir.
Kökün dibinden soktuğunuz bıçağı kullanarak kökü mümkün olduğunca kesin ve dışarı çıkarın. Bunu yaparken kesme işlemini dairesel bir şekilde yaparsanız, kökü kalıp halinde el yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Kökü çıkarma işleminden sonra köke bağlı olarak kalan küçük parçaları çıkarırken bıçağı değil elinizi kullanınız. Bu parçaları kopararak alabilirsiniz.
Karnabaharın çiçeğe benzeyen etli kısımlarının hepsi köke bağlıdır. Sert kök kısmını çıkardığınızda çiçeklerin ayaklarına yakın olan yere ulaşırsınız.
Yine küçük bıçak yardımıyla çiçeklerin dibinden kesip eliniz yardımıyla çiçeği bozmadan bütün olarak koparın.
Birbirinden farklı ancak birbirlerine yakın boyutlarda olan çiçekleri ayırın. Böylece yemeğinizin sunumunda şık bir görünüm elde edebilirsiniz.
 
Geri
Üst