katkı maddeleri hayatımızı ele geçirmişler

minel

Yeni Üye
Üye
katkı maddeleri hayatımızı ele geçirmişler
1.tat verıcı maddeler
besın katkı maddelerının en buyuk ve en önemlı gurubunu olustururlar.Bunlardan en alıskın olduklarımızdan birçogu dagal baharat ve karanfıl ,zencefılve turunçgiller yagları ve vanılya gıbı esans yagları özütleridir.
2.besın elementlerı
besınlere işlenmesi sırasında kaybolan besın degerını telafı ıcın veya yeter derecede bulunmayan dogal besın elementleri içeriğini tamamlamak için besın elementlerı katılır. iyotlanmıs sofra tuzu gıbı
3.koruyucular
dopolama ve dagıtma sırasında tat renk yapı iştah çekıcılıkte istenmeyen degısmeler olur.işte bu degısmelerı gecıktırmek için kullanılır
4.antioksıdanlar
havanın oksijenı bozuk renkve ıstenmeyen tada neden olabılır ornegın elme ve muz dılımlerını kahverengılesmesı ve yagın acılasması gıbı antıoksıdanlar boyle etkılerı gecıktırırler.
5.antimikrobıkler
besın maddelerı uzerınde bozuklukların bır kısmı kuf ,bakterı ve mayalardan ılerı gelır.gelısmıs besın işletmelerı bunu en aza ındırmek için antımıkrobık katkı maddelerını kullanır
6.emülsiyonlastırıcılar
bircok besınde ıstenen kıvamı bulmak veya sürdürmek için emulsiyonlastırıcı katılması zorunludur aktif maddelerın sudakı yağ veya yagdakı su dispersıyonunu kolaylastırırlar.
7.ayırıcılar
bakır veye demır gıbı bu iz elementlerı besınlerın renk berraklık tat veya dayanıklılıgı uzerınde olumsuz etkı gösterebılır.ayırıcılar bunun için kullanılır
8.nemlendırıcıler
nemlendırıcıler besıler içinde nem saglayıcı ve tutucudurlar
9.berraklastırıcılar
meyve suları sırke vs. gibi besınlerin bulanık görünmmesını saglar
10.sıkılastırma aracları
islenen besınlerde sıklık yapmak veye yapıyı ıyılestırmek için kullanılır
11.yapay tatlandırma maddeleri
sakarın ve sülfamat gibi beslayici olmayan tatlandırıcılar besınlere kalorı katmaksızın tatlılık verırler
12.köpük düzenleyiciler
besın işleyenler ya kopuklerı dayanıklı kılmak ıcın yada kopuk olusumunu engellemek için kullanırlar
13.condıtıoners(uygun hale getırenler)
ekmekcıler ekmegın duz ve hızlı mayalanmasını ısterler bunu sağlamak için maya besınlerı ve condıtıonersler kullanılır
14.havalandırma aracları
karbonatlı mesrubat tat cekıcılıklerı ıçın kullanılır
15.etkısız(inert)gazlar
paketlemede kullanılır ıyı tadın kaybolmaması için
16.tamponlama aracları
işlenmiş besılerde ph dengesını ayarlamak ve stabılıze etmek ıçın kullanılır
17.enzımler
görevleri proteinler karbonhıdratlar ve hemısellulozlar gibi besin bilesıklerının hıdrolızını yapmak
18.kıvamlastırıcılar va dayanıklastırıcılar
kollaidal sıstemının, besınlerın kıvamlılıgını artırmak ve dayanıklılıgını surdurmek ıçın kullanılır
19.asıtlestırıcıler
bunlar asıtlık aşılama yada asıtlığı artırmak (ph ı düsürmek) ve bu sekıldede en yuksek tat sıddetını saglamak ıçın kullanılır
20.kabartma aracları
mayalanmıs unlu ürünleri kabartmak ıcın kullanılır
21.boyar maddeler
besınlerı cekıcı kılmak için çoklu boyar maddeler kullanılır
22.ağartma vasıtaları
unun sarı rengı yaşlandırma ıle yükseltgenme sonucu derece derece kaybolur ,bu olgunlasma unu pişirmek için daha uygun kılar
23.topaklanma önleyiciler
toz halındekı besınler depolanma sırasında topaklanma yasayabılır bunu engellemek ıçın kullanılır
24.diğer katkılar
mesrubata bulanıklık verenler ,çikolata sekercılıkte örtme aracları, servıs esnsında kullanılanlar ,besın ögeleının bölünmesıne etkı edenler ,buyume özlendiriciler fenılarsenık asıt ,işleme maddeleri ,olgunlastırma aracları meyveler için kullanılır , un ağartma, et kurutma ve koyulastırıcılar..
yanı besın katkı maddeleri hayatımızı parsellemıs konumda acilen hazır gıdaları en aza indirmemizin gereklılıgı için paylasmak istedim sizlerle... :stop:
 
Geri
Üst