kebere

*jellibon*

Daimi Üye
Üye
kebere
Familyası Capparidaceae
İlmi Adı Capparis spinosa
Fransızca Capres
İngilizce Caper
Almanca Kapperstrauch
Kullanılan Kısmı Meyvası (çiçeğin tomurcuğu)
Yetiştiği Yer Akdeniz ikliminde.
Ülkemizde oldukça yaygındır.
Toplama Zamanı Haziran - Eylül
Özelliği İdrar söktürür, dalağın çalışmasını olumlu etkiler, iştah açar.
Sağlık Açısından C vitamini bulunduğundan skorbut hastalığında, iştahsızlıkta, idrar zorluğunda kullanılır.
Kullanılışı Kebere sağlıktan çok mutfakta, genellikle turşu halinde kullanılır.
Mutfakta Kullanılışı Salatalarda, çerezlerde, balık buğulamasında, meze olarak bazı soslarda kullanılır; yavan yemeklere çeşni verme amacıyla katılır.
Estetik Açıdan Yeri yoktur.
Ek Bilgi Diğer adı: Kebre, gebreotu, keditırnağı (Alanya). Botanistler 170 kebere türü ayırt etmektedirler. Kebere turşusu: 1 kilo kebere 1 kilo sirke ile kavanoza konur, 1 hafta karanlık bir yerde bekletildikten sonra tuzlu aromalı (tarhunotu, kekik vb.) ve soğanlı suya aktarılır. 3 ay sonra kullanılabilir. (Tuz deniz tuzu olmalı, diğer tuzlar turşunun zamansız çürümesine neden olur.
 
Geri
Üst