Kedi kısırlaştırmak caiz mi?

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Kedi kısırlaştırmak caiz mi?
Hayvanların kısırlaştırılmasının caiz olmadığını hepimiz biliyoruz. Sonuç itibari ile doğaya müdahaledir. Lakin zaruretler haramı mübah kılar. Evde bakımı üstlenen kedi ile dışarıda yaşamını idame eden kedi arasında çok fark vardır.



Kedi kısırlaştırmak caiz mi.jpg



Bu farklardan biri ev kedilerinin böbreküstü bezleri sokak kedilerinden daha küçüktür. Bu böbreküstü bezleri ev kedilerinde daha az kimyasal salgıladığı için daha kolay evcilleştirilmelerine sakin ve uysal olmalarına neden oluyor. Bu bilgiyi vermemizin nedeni şu; Evde beslenen kediyi kısırlaştırmak yerine sokağa salarsanız sokak hayvanları tarafından saldırıya uğrarsa kendini savunamaz.

Evde beslenen kedi etrafına saldırıyor ve zarar veriyorsa önünüzde iki seçenek var. Ya kısırlaştıracaksınız ya da kediyi sokağa salacaksınız. Burada seçeneğinizi belirlemeden önce olası durumları göz önünde bulundurmak size vicdani bir karar almanız konusunda faydalı olacaktır. Ev kedileri daha uysal oldukları için sokağa salındıklarında şiddete maruz kalabilir. Ev kedilerinin beslenme şekli sokak kedilerinden daha sağlıklı ve hijyeniktir. Bu tarz beslenen ev kedisini sokağa salma fikri pek uygun olmayacaktır. Zira bağışıklığı sokak kedilerine göre düşüktür ve her türlü hastalığa yakalanma riski yüksektir. Ev kedisini kısırlaştırma işlemi keyfi yapılmadığı müddetçe caiz olabilir. Burada gerek kedinin gerekse bakımını üstelenen ferdin menfaati söz konusudur.

Ev kedilerini kısırlaştırmanın faydası vardır. Genetik hastalıklardan korur. Erkek kedilerde prostat hpetrofisi gibi. Kısırlaştıran kedinin davranışında olumlu değişimler olur. Özellikle erkek kedilerde saldırganlık ortada kalkar ve sakinleşir. Kısaca kısırlaştırılan kedi daha sevecen ve uyumlu olur. Ayrıca kedilerde duygusal bir mekanizma yoktur, içgüdüsel bir doğa yasasıyla hareket etmektedirler ( üreme) Kısırlaştırılan kedilerin ömürleri sokak kedilerinkinden daha uzun olur. Bu saydıklarımızdan yola çıkarak sağlıklı bir karar verebilirsiniz. Hayvanın menfaatine yapılan kısırlaştırma işlemi caiz olabilir.

Burada ayrıca niyet önemlidir. Hayvanın geleceği hakkında endişe duymanız sizin niyetinizin parçasıdır. Onun iyiliğini düşünerek hareket etmeniz durumu caiz kılabilir.

Ki bununla alakalı diyanetin bir görüşü de vardır.

Hayvanları kısırlaştırmanın aslen caiz olmadığı, sadece toplum yararının söz konusu olduğu durumlarda ve ekolojik dengeyi bozmamak kaydıyla kısırlaştırmanın meşru görülebileceği belirtilmiştir.
 
Kediler evde beslenebilir hayvanlardandır. Kızışma dönemlerinde aşırı tepkili ve saldırgan olurlar. Evde bulunan bireylere çocuklara saldırabilirler.Yani kediyi kişi sokağa atamayıcağına göre bence kısırlaştırılması isabetli bir karardır. Hem bu işlemden sonra kedi daha uysal oluyor ve ortama uyum sağlıyor. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz hocam paylaşım için teşekkürler.
 
Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Dinimizde kedi evde bakılabiliyor. Kızışma dönemlerinde çok agresif oluyorlar. Kedilere yapılan kısırlaştırma duyduğum kadarıyla ayrıca çok faydalı . Sonuçta niyet önemli amaç kediye zarar vermek değilki. Kısırlaştıralan kediler hem daha sevimli oluyor.
 
Geri
Üst