Kediler adet olur mu ? İşte Merak Edilenler

Uzman SühaN

Administrator
Kediler adet olur mu ? İşte Merak Edilenler

Kediler Adet Olur mu Kedi adet oluyor mu ?

Kediler sahip olabileceğiniz en az zahmetli evcil hayvandır. Bununla birlikte, bir dişi kedi, tıpkı diğer dişiler gibi, bazı aşamalarda üreme olgunluğuna erişir. Bu aşamada, bilgi sahibi olmayan ya da daha az bilgi sahibi olan kedi sahipleri, dişi kedinin geçtiği değişiklikler hakkında sınırlı bilgiye sahiptir. Kedi sahiplerinin üzerinde durduğu ortak bir soru, kedilerin dönemleri var mıdır? Yani kediler regl olurmu ? Makalemiz de merak edilen bu soruya değineceğiz.

Dönem döngüleri , insanlara kıyasla, kedi arkadaşlarımız için biraz farklıdır. Dişi kedilerin periyotlarına menstrüel siklus yerine östrus siklusu denir . Östrus döngüsü sırasında çok sayıda erkek kediyi cezbedecek davranışlar sergiler. Toprakları işaretlemek ve hormonları etrafa püskürtmek dışında kediniz davranış açısından diğer dikkate değer değişiklikleri de gösterecektir.

Kediniz bu dönemde İnsanlara yada cisimlere sürtünebilir, yerde yuvarlanabilir, genital bölgesini yalayabilir, genelde olandan daha fazla sesler çıkarabilir, etrafa güçlü kokulu bir sıvı püskürtebilir. Bu kedinizin çiftleşmeye hazır östrus siklusuna girdiğini gösteren bulgulardır.
kediler regl olur mu.jpg



Ortalama olarak, ergenlik veya cinsel olgunluk ilk önce yaklaşık 6 aylıkken kedilerde oluşur, ancak bu yılın zamanına göre değişebilir.Kedilerin üreme mevsimi, sıcaklık ve gün ışığı saat gibi coğrafi ve çevresel faktörlere göre değişir. Kuzey yarımkürede, dişi kediler genellikle Ocak ayından sonbahar sonuna kadar döngü yapar. Daha tropikal bölgede yaşayan veya çoğunlukla kapalı mekanlarda yaşayan kediler, tüm yıl boyunca döngüye sahiptir. Kedilerde östrusun en belirgin belirtileri davranışsaldır. Kedilerin çoğu çok sevecen, hatta talepkar olur; insanlara veya mobilyalar gibi nesnelere karşı ısrarla sürtünerek, sahiplerine karşı sürtünerek dikkat çekerler. Bazı dişi kediler, daha sık idrara çıkabilir. Kedilerin çiftleşmesi yalnızca bir veya iki dakika alır; kediler kısa sürede birden çok çiftleşe bilir.

Vajinal akıntıya neden olabilecek birçok risk faktörü vardır; daha yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:


  • Vajinal travma
  • Vajinal enfeksiyon
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Vajinal bölgedeki anormal hücreler
  • Fetal ölüm
  • Vajinal boşlukta yabancı cisim varlığı





Kedilerde Vajinit vajinanın iltihabı herhangi bir yaşta ve herhangi bir ırktan ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, kedilerden ziyade köpeklerde daha sık görülür . Vajinit, organın dışkı veya idrar bulaşması veya bölgedeki kan toplanmasından dolayı oluşabilir. Vajina veya apse oluşumunda bir yaralanma da vajinit yol açabilir. Kedilerde vajinal akıntı bir semptom veya altta yatan bir hastalığın, enfeksiyonun veya başka bir durumun göstergesi olma eğilimindedir. Kedilerde vajinal deşarjın çeşitli nedenleri olabileceği için, tedavi altta yatan hastalığa veya duruma mümkün olduğunca uyarlanacaktır.
kediler adet olur mu.jpg


Doğum sonrası kanama


Kedilerin doğumdan sonra kanamasının çeşitli nedenleri vardır. Diğer memeliler gibi, bir kedinin uterusu normal boyutuna geri çekilmelidir. Kedi aşırı miktardaki dokuları ve ölü doğumları sık sık atar. Doğumdan 48 saat sonra az miktarda kan normaldir ve kanamalar bundan sonra birkaç gün sürebilir. Anormal, aşırı kanama, çeşitli komplikasyonların bir işareti olabilir. Bunların en tehlikeli doğumdan kısa bir süre sonra görülen doğum sonu kanamadır. Normal kanama, zaman zaman sulanan, yeşil, sarı veya açık olan akıntı ile hafif lekelenmelidir. Kanama durabilir ve sonra tekrar başlayabilir, ancak kan miktarı ve kanama sıklığı birkaç gün içinde yavaş yavaş azalmalıdır. Büyük miktarda kan kaybı tıbbi müdahale gerektirir. Kedinizin doğum sonrası aşı kanaması varsa mutlaka veteriner hekime götürün.



Bir kedide gebelik ne kadar sürer?


Gebelik kedide yaklaşık 9 hafta (63 gün) sürer. Bununla birlikte, ilk 3 hafta boyunca hamileliği tespit etmek mümkün değildir.


Kedimin davranışları hamilelik sırasında değişecek mi?

Hamilelik süresince, bazı kediler daha çok sevecen ve bir kısmı daha agresif hale gelir. Hamile kedi gebeliğinin son ayın da yuva arayacaktır. Kedinizi yakından izlemek için mekanda tutmanız önemlidir.


Kedim doğum yaptı farklı renkler kediler oldu bunun nedeni nedir ?

Kızgınlık döneminde olan dişi kediyle birden fazla erkek kedi çiftleşirse, değişik renkte kedileriniz olabilir.



İnsanlarda ve diğer memelilerde vajinal kanamalar olarak bilinen adet döngüsü vardır. Fakat kediler adet olmaz. Sıcaklık döngüleri vardır. Hayvanlar aynı üreme sistemine sahiptir. Hayvanlar, östrojen ve ayrıca progesteron hormonları salgılayan yumurtalıklara sahiptir. Genital kanamalar kedilerde adet kaynaklı değildir. Fakat kedinizin kızgınlık döneminde kahverengi akıntısı olabilir. Bir kedinin genital organın dan kan geliyorsa bu üreme sistemi ile ilgili problem olduğuna işaret edebilir. Ayrıca kediniz düşük yaptıysa kanama bundan kaynaklı olabilir. Bu durum da kedinizi mutlaka veteriner hekime gösterin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
valla bende bu konuyu merak ediyordum kediler adet oluyormu olmuyormu. sayenizde öğrenmiş oldum . Birde şunu çok merak ediyordum hani bazen bir dişi kediye birden çok erkek kedi musallat oluyor ya ( çiftleşme canım çiftleşme ) acaba diyordum bir kedi bu erkek kedilerin hepsinden hamile kalabilrimi ? Bunu da bu makale sayesinde öğrenmiş oldum. Demekki oluyormuş. Bundan dolayı anne kedi birden fazla farklı renkte kedi doğuruyormuş. Mucizee işte budur . Allahım sen nelere kadirsinn :)
 
Şimdi makaleyi okuyunca zamanında beslediğim dişi kedilerimin davranışlarının nedenini anladım. Kedim sürekli ağaca , bacağıma dolanır kendini sürterdi birde yerde uzanıp sıklıkla yuvarlanırdı. Bazen tuhaf kokular gelirdi bu onun kızgınlık döneminde saldığı hormondan kaynaklıymış. Dişi kedilerin birden fazla erkek kediden hamile kalacağınıda yeni öğrendim . Çok ilginç geldi.
 
Bizim evimizde de iki kedi var birisi dişi birisi erkek. Lucy ile Prens isimleri de dişi kedi bizde önceydi ama hiç regl olduğunu görmedik. Yalama durumu var olgunlukta kızana girme durumu da var ama öyle regl olmuş değiller. Birinci konuya da kendi kedilerimin resmini atayım. Lucy olan gri Prens Beyaz kızlar :) Atacağım birazdan
 
Geri
Üst