Kedilerde ağız ve diş sağlığı

Uzman SühaN

Administrator
Kedilerde ağız ve diş sağlığı
Kedilerin de tıpkı insanlar gibi ağız hijyenine ihtiyacı vardır. Kediler yedikleri besinlerden dolayı ağızlarında kötü koku oluşturabilir. Bu koku, kedinizde periodontit veya diş hastalığının bir işareti olabilir. Diş hastalığına neden olan bakteriler, akciğer, kalp ve böbrek sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kedinizin dişlerini fırçalamak zorundasınız . Bir kedinin dişlerini fırçalamak cüzi bir zorluk oluşturduğundan, kedi arkadaşınızın hayatında olabildiğince erken başlamak, böylece sürece alışması için önemlidir. Bu makalede, size kedilerin ağız hijyeni hakkında bilgiler vereceğiz.


kedilerde diş fırçalama.jpg





Kedinizin ağzını ve dişlerini sağlıklı tutmak, veteriner hekimlerinizle düzenli dişhekimliği muayeneleri yapmak ve bu dişleri evde fırçalamak kadar basit olabilir. Birkaç basit talimatla, evcil hayvanınızın hayatına yıllar katabilirsiniz. Kedinizin dişlerini temizlemek, sağlığı için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir ve kedi büyüdükçe bu daha da önem kazanır. Kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamak önemlidir. Bu, diş kaybını ve diğer diş problemlerini önler. Kedinizin diş hijyenine dikkat etmezseniz, diş eti iltihabı, diş çürümesi gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Dişeti hastalığı, yetişkin kedi sahipleri için büyük bir endişe kaynağıdır ve enfeksiyon sonucu şiddetli ağrılara neden olabilir.

Veteriner hekimler, kedilerin dişlerinin insanların dişleri gibi bakıma ihtiyacı olduğunu söylüyor ve düzenli fırçalama öneriyorlar. Ama Kediler sevmediği bir şey yapıldığı zaman sizi tırmıklayabilir bunu nasıl başaracağınızdan endişelenmiş olabilirsiniz. Eğer öyleyse, umutsuzluğa kapılmayın. Birçok kedide diş eti iltihabı görülür ve bazı aşırı durumlarda, bu potansiyel diş kaybına neden olabilir. Neyse ki, bunun olmasını önlemenin basit yolları vardır. İşte size kedinizin dişlerini temizlemenize yardımcı olacak basit bir kılavuz .


Diş Problemleri İşaretleri


Kedinin dişlerinde sarı kahverengi kalıntılar
Dişlerin sararması
Dişetlerinin iltihaplı olması
Kedinin ağzının balık gibi kokması
Çiğneme güçlüğü
Ağız çevresinde duyarlılık
İştahsızlık ve / veya kilo



kedi diş bakımı.jpg





Periodontal hastalık diş kaybına neden olabilir ve çoğu kediyi 3 yaşından önce etkiler. Periodontal hastalıktan gelen bakteriler diğer organları etkilemek ve hastalık yaratmak için yayılabilir.Kedinizin dişlerini fırçalamaya başlamadan önce, veteriner hekim tarafından kontrol ettirilmelerini sağlayın.Her seanstan hemen sonra onu ödüllendirerek kediniz için diş fırçalamayı eğlenceli hale getirin. Kedinize diş fırçalamayı benimsetmek için sabırlı olun.Kediniz diş fırçalamasına tolerans göstermezse, veteriner hekiminiz kediniz için plak önleyici ürünler önerebilir.


Kedim dişlerini fırçalamama izin vermiyor


Öncelikle, kedinizin ağzına şeyler koymasına alışmasını sağlayın. Parmağınızı ton balığı suyuna, tavuk suyuna veya kedinizin hoşunuza gidebileceği diğer sıvıya daldırın. Ardından, ıslatılmış parmağınızı kedinizin dişeti ve dişlerine hafifçe sürün. Birkaç uygulamadan sonra kediniz duruma alışacaktır.


Kedimin dişlerini fırçalamak için ne kullanmalıyım?


Yumuşak kıllarla bezeli nemli kedi diş fırçası kullanın. Evinizde kedinize özel diş fırçası yoksa çocukların kullandığı yumuşak kıllara sahip diş fırçası kullanabilirsiniz. Ayrıca gazlı bez yada pamuklu çubuk kullanabilirsiniz.


Kedimin dişlerini fırçalamak için özel bir diş macunu kullanmam gerekiyor mu?


Kediler için özel diş macunları piyasada mevcut. Bir çoğu kedinizin sevdiği aromalara sahiptir. Kedinizin dişine kendi kullandığınız diş muacunu kullanmayın. Ayrıca kabartma tozu veya tuz kullanmayın. Kediniz bunları yuttuğunda ona zarar verebilir.


Evde diş temizleme önerileri


Kedinizi kucağınıza alıp rahatlamasına izin verin.

Kullanım özel olarak tasarlanmış kedi diş fırçası kullanın ( ya da önerilen alternatifleri deneyin )
Asla insanların kullandığı diş macunu kullanmayın.
Diş macunu nun tadını tanıtmak için kedinize küçük bir diş macunu örneği verin .
Kedinizin dişetleri ve dişlerinin dış yüzeylerini ortaya çıkarmak için dudaklarını kaldırın
Fırçalamayı kendi yaptığınız gibi nazik hareketlerle, diş ve dişeti temizliğini yapın.


Kedinizin dişleri olabildiğince sık, her gün ideal bir şekilde fırçalanmalıdır. Kedinizin hakettiği günlük diş bakımına yardımcı olabilecek sayısız diş bakım ürünleri, macunlar, çözümler, fırçalar vardır. Bir kedinin ağız hijyeni mutlaka sağlanmalıdır. Aksi taktirde diş problemleri,organ yetmezliği kalp hastalıkları geliştirebilir.

Kedilerde kalp hastalığı nedenleri ve tedavisi


Günlük fırçalama, kedinizin ağzının olabildiğince sağlıklı kalmasını sağlamak için en iyi yoldur. Bununla birlikte, haftada birkaç kez fırçalama bile bakteri oluşumunu azaltacaktır. Evde yeni bir yavru kedi varsa dişlerini fırçalamaya başlayın. Erken dönemde tedbirli olmanız gelecekte kedinizin ağız sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olacaktır. Bunun kolay olmadığını biliyorum, ancak kedinizin dişlerinin ömrü boyunca sağlıklı kalmasını sağlamak için fazladan zaman yatırıma değer.Diş fırçalama, sürekli övgü ve ödüller ile takviye edilmiş bir bağlanma deneyimi olmalıdır. Çok sabırlı olun. Umarız küçük arkadaşınızın diş sağlığı için faydalı olabilmişizdir. Sizlerde kedinize uyguladığınız ağız bakımı ile ilgili deneyimlerinizi bizlerle bu başlık altından paylaşarak, bir çok kişiye faydalı olabilirsiniz.
 
Geri
Üst