Kedilerle seyahate nasıl gidilir?

Uzman SühaN

Administrator
Kedilerle seyahate nasıl gidilir?
Kedinizle seyahate çıkmadan önce bilmeniz gerekenler bu yazımızda..Kedi ile seyahat evcil hayvanlar içinde en meşakkatli olanıdır. Kısa mesafelerde bile kedi ile arabada seyahatin pek çok zorluğu varken sürenin uzaması beraberinde farklı sıkıntıları da getirebilir. Önemli olan kedi ile çıkılacak araba yolculuğunda mekanın kedi ile seyahate uygun donanımda hazırlanması ..Kedilerle seyahat etmek felakete dönüşmek zorunda değildir.Kedilerle seyahat nasıl yapılır nelere dikkat etmelisiniz her bir detay bu konuda..




kedilerde-seyahat.jpg





6 saati aşan bir yola çıkacaksanız eğer ve kediniz görece yaşlı ise bu durumda bir veteriner hekime danışmanızda fayda vardır. Size yardımcı ilaçlar ve tavsiyelerde bulunabilir. Ciddi uzun seyahatler söz konusu ise mutlaka bazı ilaçları yanınızda bulundurmanız gerekebilir.


Seyahati hangi araç ile ve nereye yapacağınız da önemlidir. Eğer yurtdışına gidiyorsanız ve uçak yolu ile seyahat edecekseniz, gideceğiniz ülkenin, aktarma yapacağınız ülkenin kedilerle ilgili kabul şartlarını öğrenmelisiniz. Bazı ülkelerde bu şartlar son derece katı olabilmektedir. Örneğin İngiltere’de bir kedi ülke sınırları içine sokulmadan önce 6 ay boyunca karantina altında tutulmaktadır. Ayrıca gideceğiniz, aktarma yapacağınız ülkenin sizden isteyeceği bir takım sertifika ve sağlık belgeleri de söz konusu olabilir. Diğer taraftan uçak şirketinin de kedilerin seyahati ile koyduğu özel koşulları öğrenmelisiniz. (Bu yazının sonunda Türk Hava Yolları’nın seyahat koşullarını bulacaksınız.)


Otobüs ile seyahat edecekseniz yine otobüs şirketi ile konuşarak kedi kabul koşullarını öğrenmelisiniz. Tam seyahat anında sinirlerinizin gerilmemesi ve istemeyeceğiniz acil çözümleri seçmek zorunda kalmamak adına mutlaka otobüs şirketi ile seyahatten önce konuşmalısınız.


Öncelikle bir seyahat planı yapmalısınız. Mümkün olduğunca 2-3 saatte bir mola verecek şekilde planlamanızı yapmalısınız. Eğer konaklama yapacaksanız kalacağınız yere kedi kabul edilip edilmediğini öğrenmelisiniz.

Yolculuk öncesinde kedinizin içinde rahat edeceği bir kedi evi olmalıdır. Uçak ile yolculuk halinde kullanılacak kedi evleri için belli şartlar vardır. Ama kendi arabanızla ya da otobüsü ile seyahat edecekseniz kendi kedi evinizi kullanabilirsiniz. Ama yine de kedi evi gerçekten kedinizin seyahatte rahat edebileceği bir büyüklükte ve sağlamlıkta olmalıdır.


Seyahate çıkmadan önce kedinizi kesinlikle doyurmayın. Çok tok bir mide ile seyahat onu rahatsız edecektir. Ama uzun bir yolculuk söz konusu ise mutlaka yanınıza kediniz için yiyecek ve içecek almalısınız. Yiyecek ve içecek takviyesi için en ideal yer mola yeridir. Mola yerlerinde kedinizi kesinlikle kedi evinden çıkarmayın. Kaçırdığınız takdirde bulmanız imkansız olabilir.


Yine seyahat öncesi kediler için ilk yardım çantasını yanınızda bulundurmalısınız. (İlk yardım çantası hakkında detaylı bilgi için bakınız : Kedinizin İlk Yardım Çantası Var Mı?) Ayrıca kedinizin sağlık durumunu, özelliklerini gösterir veteriner hekim onaylı kimlik belgesini de yanınızda bulundurun. Veterinerinizin telefon ve faksını da yanınıza almayı unutmayın.


Seyahatte ihtiyacınız olma ihtimalini dikkate alarak bir battaniye, mevsimlerden kış ise sıcak su torbası, yaz ise termos alın. Kedinizin sevdiği oyuncaklar var ise bunlar da alınıp kedi evinin içine konulabilir.


Bazı kediler seyahat sırasında çok huzursuz olabilirler. O sebeple sakinleştirici verilmesi gerekebilir. Sakinleştirici kullanılıp kullanılmaması konusunda veteriner hekiminiz ile konuşmalısınız.


Arabanızla seyahat ediyorsanız onun ve sizin can güvenliği için her ikinizin de emniyet kemeri takması gerekir. Doğal olarak onun için emniyet kemeri kedi evinin emniyet kemeri ile kontrol altına alınması anlamındadır.


Havanın sıcak olduğu bir zamanda seyahat ediyorsanız yanınıza aldığınız yemeklerin sıcaktan dolayı ekşimemesine, bozulmamasına dikkat etmelisiniz.


Yine arabanızla seyahat ediyorsanız ASLA ve ASLA KEDİNİZİ ARABADA YALNIZ BIRAKMAYIN. Sıcakta arabada bırakılmış bir kedi, ölüm tehlikesi ile burun burunadır.


Seyahat sadece kediler için değil insanlar için de stres sebebidir. Bu sebeple seyahat öncesi onun ve kendinizin sinirlerini germemeye çalışın. Seyahat esnasında onunla konuşun kaçmasına izin vermeyecek şekilde kedi evinin içinden onu severek kendini güvende hissetmesine yardımcı olun.


Kedilerin Yeni Bir Eve Taşınması


Kedilerin alıştıkları bir evden taşınması bazı kediler için travmatik bir durum yaratabilir. Çünkü kediler değişikliklerden hiç mi hiç hoşlanmazlar. Alıştıkları düzenin bozulması onları sinirlendirir, stres yaratır.



Ama koşullar ne yazık ki bizlere ve onlara göre belirlenemiyor ve taşınmak durumunda kaldığınızda kedinizin bu yeni olaya nasıl alışacağı konusunda bilinçli olmanız gerekiyor.



Taşınma işi yorucu, sinir bozucu bir iştir. Girenler, çıkanlar, gürültü, telaş.. Mümkünse bir odanızı tamamen boşaltıp bütün taşınma işi bitene dek kedinizi o odada tutunuz. Eğer böyle bir olanağınız yoksa taşınma işi bitene dek onu ayak altında bırakmamalı, kedi evinde tutmaya çalışmalısınız. Eğer taşınılacak yeni ev yakınlarda ise önceden gidip yine onu boş bir odaya taşınma işi bitene dek bırakabilirisiniz. Ama hiç bilmediği bir mekanda kendi başına kalmak onu ciddi rahatsız edecektir.


Taşınma işlemi tamamen bittikten sonra onu ev içinde serbest bırakabilirsiniz. Yeni mekan, yeni kokular onun fazlasıyla ilgisini çekecektir. Bırakın rahatça yeni evi gezip tanısın. Ama eğer yeni evinizin içi üst üste yığılmış kutular torbalardan oluşuyorsa serbestçe dolaşımında onun incinmeyeceğinden emin olmalısınız.


Yeni evinize boya badana yaptırmış ve daha boyası kurumadan geçmiş iseniz kediniz için ciddi sıkıntılar yaratabilirsiniz. Keskin boya kokuları kedilerin rahatsızlanmasına sebebiyet verebilir. O sebeple boya kokusunun normale dönmesi beklenmelidir.


Yeni eve geçildikten sonraki ilk 7-8 gün kedinizi kesinlikle ev dışına bırakmayın. Rahatlıkla kaybolabilir. Önce eve, ev dışından gelen kokulara ve çevreye alışsın.


Eğer kedinizi dışarı bırakıyorsanız yukarıda söylenen sürenin sonunda bırakıp mümkün olduğunca gözlemeye çalışın. Bunun için en iyi yöntem taşınır taşınmaz evinizin balkonuna dışarıdan duyulacak bir rüzgar çanı asmanızdır. Karantina süresince bu sesi duyacak ve bu sesin yaşadığı mekandan geldiğini hatırlayacaktır. Karantina süresinin sonunda çıktığında ise yine bu çan sesi ona evini hatırlatacaktır. Tabii sağır bir Ankara Kediniz var ise çanın asıl ona takılması gerekmektedir. (Sağır kediler duymadıkları için çağırdığınızda sizi fark etme imkanları yoktur. Nerede olduklarını anlayabilmek için sağır kedilerin boynuna genellikle çan takılır.)


Yeni eve alışma sürecinde önemli hususlarda biri de bazı eşyaların eski evden geldiği kokuları ile bırakılmasıdır. Genellikle yeni bir eve taşınılırken her şey yıkanır. Oysa ki bazı eşyalar yıkanmamalı ve eski evin kokusu ile hiç değilse bir süre bırakılmalıdır.

Mümkün ise ilk günlerinde onu yalnız bırakmayın ve ona gösterdiğiniz ilgi ve sevginin düzeyini arttırın.


Eğer ona ayrı bir mekan yaratma imkanınız var ise o mekanı eski evinizdeki gibi döşemeye çalışın.


Bazı kediler taşınma olayını kabullenmekte zorluk çekerler. Hatta iştah kaybı da söz konusu olur. Eğer taşındıktan sonra 12 gün boyunca hiç bir şey yemiyorsa ciddi bir durum gelişmektedir. Mutlaka bir veteriner hekimden destek almanız gerekir.
 
Geri
Üst