Kendini eleştirebilmenin (Özeleştiri) BAŞARI ve MUTLULUĞA Katkısı

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Kendini eleştirebilmenin (Özeleştiri) BAŞARI ve MUTLULUĞA Katkısı
özeleştiri örnekleri özeleştiri örneği eleştirinin gelişmeye katkısı eleştirinin gelişmeye katkısı var mıdır
Kendini eleştirebilmenin (Özeleştiri) BAŞARI ve MUTLULUĞA Katkısı

Arkadaşlar sizlerle sohbet kıvamında bir konuyu açıklamak istiyorum.Bir ülkeyi yönetmek,Bir ilçeye yada bir topluma iyi bir yöneticilik yapmak,iyi bir Lider olmak çokda zor bir şey değildir.İşin özünde şu vardır.ÖZELEŞTİRİ.

Neden özeleştiri bu kadar değerlidir? Neden özleştiri yapmak bu kadar önemlidir? Bu sorulara cevap arayacağız. Biz ülkeyi yönetmek değilde bir iş yeri açtığınızı ve bu işletmeyi başarılı bir hale getirmeye çalıştığınızdan örnek verelim. Bu konuyu okuyan ve firma sahibi olan arkadaşlarımda yorumlarında bu örnekten yola çıkarak yorumlarını yaparlarsa çok memnun olacağım.Bir işletmenin başarısı kişinin o işi ne derecede iyi bildiği, insanlarla diyalog kurmadaki başarısıyla direk alakalıdır elbette.Ancak bir firmada özeleştiri yapılıp hizmet kalitesi yükseltilmeye çalışılmaz ise yapılan hatalar tekrarlanır ve müşteri kaybı yaşanır.Hizmet kalitesinin yükseltilmesi ile ilgili olarak gerekli olan çalışmanın yeterli olup olmadığı bir özeleştiri ile gün yüzüne çıkar.Daha kaliteli hizmet vermek için yapılması gerekenler çıkartılıp, bunların içerisinden nelerin yapılmadığı,yada yapılanın yeterli olup olmadığı konusu masaya yatırılmalıdır.Eksik yönlerin bulunup çıkartılması işlemi Firma İçi Özeleştiri olarak kabul edilir.

Tabi bu işlemi yapabilmek o kadarda kolay değildir.Çünkü malesef bizler insanoğlu olarak kendimiz öncelikle eleştirilere gelemiyoruz.Böyle bir Firma içi Özeleştiri yapabilmek için öncelikle insanın kendi kendini eleştirebilmesi gerekir.Etrafınızda sizi eleştirenlere eğer çok ağır tepkiler veriyorsanız ve sakin kafayla düşündüğünüzde kendinizi o tepkileri verirken tanıyamadığınızı düşünmeye başlarsanız bilinki özeleştiriyi yapabilecek kapasiteniz var demektir. Ama belkide korkuyorsunuzdur kendi hatalarınızla yüzyüze gelmekten.Korkmayın.Kendinizi herkesin sizi eleştirdiğinden daha acımasız eleştirin.Çünkü yaptığınız hataları görmek ve bunlardan pişman olmak insanın kendini geliştirmesine,insanlarla daha iyi dialog kurmasına ve doğal olarakda mutlu olmasına sebebiyet verecektir.Bir toplum yada birey kendini eleştirir ise o toplum yada birey diğer toplumları ve bireyleri daha rahat anlayabilir,Olayları daha önceden sezebilir ve doğal olarakda önlemlerini herşey bitme noktasına gelmeden alabilir.Aşağıdaki maddeleri uygulamaya çalışmak size kesinlikle faydalı olacaktır.

1- Bazen yattığınızda yattığınız yatağın ölüm döşeğiniz olduğunu düşünün.Sevdiğiniz insanları bir daha göremeyeceğinizi,onlara tekrar sarılamayacağınızı,öpemeyeceğinizi düşünün.Arkasından otomatikman şöyle bir soru gelecek aklınıza. Ben onları bu kadar çok seviyorum.Ama onları bu yakın zamanda yada geniş zamanda üzdüğüm oldumu? Yada onları sevdiğime dair ne tür fedakarlıklarım oldu? Onlara olan sevgimi onlara yeterince gösterebildim mi? Evet çok acı verecektir.Ama böyle bir uygulama sizin değer verdiğiniz insanlara davranışınızı emin olun artı yönde değiştirecektir.

2- Kendi kafanızdan bir senaryo uydurun.Olmasını istemediğiniz,Başınıza gelmesini istemediğiniz bir senaryo.Mesela işinizi kaybettiğinizi, bir eşiniz ve çocuğunuz olduğunu.Onların ihtiyaçlarını çalıştığınız işyerinden yada kendi işyerinizden kazandığınız paralarla karşılıyordunuz.Ancak işten çıkartıldınız yada işyerinizi kapatmak zorunda kaldınız.Bu senaryoya kendinizi adapte edin.Evet çok güzel aynen böyle. Şimdi bu düşmüş olduğunuz durumda size yardımcı olabilecek insanları bulmaya çalışın. Kimlerin size ne gibi faydası olabilir? Kimler size yardımcı olabilirde, kimler olamaz? Bu uygulamanın size faydası 1. maddeyle bağlantılı olduğu gibi aynı zamanda başınıza gelebilecek bir felakette aramanız gereken, size faydalı olabilecek insanların bir listesini kafanızda tutmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede de böyle bir durumun oluşması halinde size zaman kazandıracağı gibi aynı zamanda buna benzer bir durumu kolay hazmedebilmenizi sağlayacaktır.Bu durumu hazmetmek demekde olaya yaklaışımınızı daha sakin ve panik olmamayı size sağlayacaktır.

3- Kendinize bir beyaz kağıt,kurşun kalem ve silgi edinin bu uygulamayı yapabilmek için.Şimdi yapamanız gereken her gece yatmadan önce o günü düşünmek.Neleri düşüneceksiniz peki? O gün içerisinde kaç kişiyle küçükde olsa tartıştığınızı düşünün?Kimlerin kalbini kırmış olabileceğinizi?Gün içerisinde tartıştığınız her gün için kurşun kalemle o beyaz sayfaya basdıra basdıra orta küçüklükte bir nokta yapın.Kafanızda 1 aydan az olmamak üzere bir tarih atın ve o güne kadarda bunu hergün yapın.O gün geldikten sonraki günlerde de tartışmadığınız her gün için bir noktayı silginiz vasıtasıyla silin.Bunun için bir tarih belirlemenize gerek yok.O noktaların tamamını silinceye kadar bunu yapın.Bu uygulamanın amacını zaman içerisinde idrak edeceksiniz ama ben kısaca anlatayım.Tartıştığınız her gün için noktaları yaparken ilk başlardaki sıklık ile son zamanlardaki sıklığın aynı olmadığını göreceksiniz.Hatta son zamanlarda nerdeyse kimseyle tartışmadığınızı göreceksiniz.Etrafınızdaki insanların sizin hakkındaki olumlu görüşlerini almanız bile mümkün.Mutlu olduğunuzu hissedeceksiniz.Buda kesin.Şimdi beyaz kağıdımızda hiç nokta kalmadı.O kağıt şu an ne halde? Bu uygulamayı yapmadan önceki gibi bembeyazmı?Yoksa lekelermi var? Bu uygulamayı işyeriniz içinde yapabilirsiniz.Başarınızın arttığını göreceksiniz.Müşterilerinizle ilişkinizin daha iyi olduğunu göreceksiniz.

İşte kendini eleştirmek bu kadar zormuş değilmi? Bunun farkına vardınız.Ama kendinizide geliştirdiniz.Eğer insanlar ve toplumlar kendilerini eleştirirler ise ilişkilerde kalite artacak,Başarı ve mutluluk kendiliğinden gelecektir.Bu Konuyu sabırla okuduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Kendinizi eleştirebilmeniz dileklerimle MUTLU YARINLAR DİLİYORUM.

alıntı
 
Geri
Üst