kimlerin sözüne itibar edilmez?

  • Konbuyu başlatan melike sultan
  • Başlangıç tarihi
M

melike sultan

Forum Okuru
kimlerin sözüne itibar edilmez?
Bazı insanlar çok yemin ediyor yemin etmeleri yalan söylüyor gibime geliyor. sizce bu tür insanlara inanmalımıyız ?
 
Hakikati bulabilmek için insanın kendi aklı, bilgisi veya tecrübesi yeterli olmadığı durumlarda, başka insanın öğüdüyle hareket etmesi Kuran'da tavsiye edilen ahlak biçimi dır. İnsanlar çoğu zaman yanlış yapacaklarını düşündükleri konularda doğruyu bulalım ve yanlış yapmamak için karşılarındaki insanlarla istişare ederler. Yani, öğüt almakta amaç gerçeği bulabilmektir.

Fakat, her insan her olayda doğru olanı tercih yapabilecek akla ve bilince sahip değildir. Yahut da, doğruyu görse de kendi çıkarlarına dikkatsizce ele alıp bu gerçeği karşı tarafa anlatacak ahlaka sahip değil. Buna göre de yol göstermesi için danışmanlık alacağı insanlarda da belli özellikler olmalıdır. Bu özelliklerin en önemlisi insanın Allah'a iman getirmesidir. Çünkü, bir insanın gerçeği hemen belirlemeleri ve hatta kendi çıkarlarına aykırı ol sa bile karşı tarafa anlatması vicdan işidir. Bir insanın engelsiz olarak kendi vicdanı ndan istifade etmesini sağlayan tek güç Allah korkusu ve Allah sevgisidir.
 
Ahlakında noksan olan, yani vicdanı ile hareket etmeyen insan ne kendisi gerçeği görmek mümkün olur, ne de karşısındaki insanı doğruya yöneltebilir bilmek becerisine sahip olur. Artık insanlar tavsiye için başvurup, fikirlerine itimat gösterdikleri kişileri iyi seçmelidirler. Dolayısıyla Allah Kuran'da bu konuda insanlara yol gösterecek bir çok incelikleri bildirir. Ayette fikrine itimat gösterilmeyen insanların ahlaki özellikleri bildirildi ve bu kişilerin gösterdiği yola uymak yasaklandı.

Sözlerine güven gösterilmeyen, yani onların gösterdiği yola, öğüdüne güvenilmeyen kişiler ayetlerde açık ve anlaşılır bir şekilde belirtiliyor. Bu tefsire göre, Müslüman yalan, dedikodu yapan , agresif, Allah'ın hükümlerini çok rahat şekilde bozan, sinsi veya alay eden insanın tavsiyeleri ile hareket etmemelidir.
 
Geri
Üst