Kiraz (Prunus avium)

PaSikA

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Kiraz (Prunus avium)
prunus avium




Kiraz (Prunus avium), gülgiller (Rosaceae) familyasından Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı.


Morfolojik özellikleri

Yaklaşık 15 m'ye kadar boylanabilen bu ağacın piramitsi bir tacı, uzunca yumurta biçimli ve dişli kenarlı yaprakları ve birkaç tanesi bir arada küme oluşturan beyaz çiçekleri vardır. Ortalama 2 cm çapındaki küremsi ya da kalp biçimli meyveleri ince kabuklu, tatlı sulu ve tek çekirdeklidir.

Tarımı

Kirazdan, 5-6 yıldan önce meyve alınmaz. Bir kiraz, 60-70 yıl kadar yaşayabilir. Bir ağaçtan ortalama olarak, 20-50 kg kadar ürün alınabilir. Taze meyvesi az dayanır. Mevsim sonu, bilhassa yağışlardan sonra kurtlanır.
Ülkemizde geniş çapta kültürü yapılmaktadır. Uluborlu, aşlama, napolyon, sultani, ballı ve ak kiraz gibi çeşitleri vardır.

Kullanımı

Meyvesi taze olarak yenir. Hoşaf, reçel ve konservesi yapılır. Kiraz kabuğu kabız ve ateş düşürücü, çiçekleri göğüs yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak kullanılmaktadır.

Kültür

Yunan mitolojisinde karşılığı doğum ve yenilenme, Çin'de ise ölümsüzlüktür.

Fotoğraflar



Kiraz'ın çiçek açması baharın geldiği anlamına da gelir.








 
B

beklenenbebis

Forum Okuru
kiraz ağaçlarıdaaa çokkk ilginççç kırmızı kırmızıı uzaktannn görüntüsü çok güzell
 

Benzer İçerikler

*jellibon*
Cevaplar
0
Görüntüleme
722
*jellibon*
*jellibon*
Mirmiga
Cevaplar
0
Görüntüleme
886
Mirmiga
Mirmiga
T
Cevaplar
0
Görüntüleme
866
TİTAN
T
ASİMELEK
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
ASİMELEK
ASİMELEK
Üst