kırışık kremlerine dikkat

çılgınım

Yeni Üye
Üye
kırışık kremlerine dikkat
Kırışıklıkları giderdiği öne sürülen bazı kozmetik ürünlerde kullanılan bir kimyasalın, kırışıklıkları yok ederken deri hücrelerini de öldürdüğü ortaya çıktı.

Kanada'daki Quebec Üniversitesi'nden Dr. Francois Marceau, bu kimyasalın hücreleri değişime uğrattığını, hücrelerin bölünmesinin durduğunu ve 24 saat sonra bunların bir kısmının öldüğünü söyledi.

Hücre biyoloğu Marceau ile ekibi, "2-dimethylaminoethanol" (DMAE) adlı kimyasalı insan deri hücrelerinde denedi.

Araştırmacılar, kimyasalın bulunduğu ürünler sürüldüğünde, su ve DMAE dolan hücrelerin hızla şiştiğini ve epidermal tabakanın kalınlaştığını gördü.

Diğer yandan, DMAE'nin deri hücrelerinde toksik etki yarattığı, hücrelerin bölünmesini durdurarak, salgı üretmesini engellediği ve sürüldükten 24 saat sonra hücrelerin bir kısmının ölümüne yol açtığı saptandı.

DMAE ve diğer kozmetik kimyasallar ilaç olarak görülmediği için, kutularda bunların işleyişi ve zehirli olabileceğiyle ilgili pek bilgi verilmediği belirtildi. Bu tür kozmetiklerin ilaç gibi düşünülmesi, pazara sürülmeden önce zararlı etkileriyle ilgili araştırmalar yapılması gerektiği kaydedildi.

Marceau, insanları korkutmak istemediğini, ancak bu tür ürünlerle ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Araştırma kapsamında söz konusu kimyasal tavşanlar üzerinde de test edildi. Avrupa Birliği'ndeki ilaç, kimya ve kozmetik sektörleri, Haziran 2006'da yeni ürünler geliştirirken deney hayvanları kullanımını azaltmayı ya da başka teknikler kullanmayı taahhüt etmişti.
 
Geri
Üst