Etiketler:
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.755
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Kırşehir Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    kırşehir yöresel yemekleri kırşehir yemekleri kirsehir Kırşehirin yöresel Yemekleri,Kırşehir Yemekleri,Kırşehir yöresine ait Yemekler,Kırşehirin meşhur Yemekleri,Kırşehirin ünlü Yemekleri


    Kırşehir ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar..


    < Konu Resmi..>



    Kırşehir Yöresinin en yaygın et yemeği tavuk yada hindi etinden yapılan "çullama" dır. Yağ ve unla pişirilen göğüs eti tavuk suyuyla muhallebi kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Pirzola türü etler küllenmiş ateşte pişirilir. Buna "söğürme" denmektedir. Süt ürünlerinden yağ, ayran vb. şekilde yararlanılmaktadır.
    KIRŞEHİR YEMEK ÇEŞİTLERİ
    Tandırda Çömlek paça : Koyun veya kuzunun baş ve ayakları, tüyleri temizlendikten sonra parçalanır. Bir çömlek içine sarımsak ve su ilave edilerek baş ve ayaklar konur. Çömleğin ağzı bağlanarak közlü bir tandırın içine gömülür. Piştikten sonra üzerine limon sıkılır ve servis yapılır.
    Keşkef: Döğülmüş buğday birkaç gün ıslatılır. Kabarınca ezilir. İnce lif haline getirilip yağ ve etle muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Üzerine salçalı yağ dökülerek servis yapılır.
    Çömlekte Kuru Fasulye : Kuru fasulye haşlanarak suyu süzülür. Kuşbaşı et biraz pişirildikten sonra üzerine salça yağ, soğan ve tuz ilave edilir. Haşlanmış fasulye ve etler ile içinde sıcak su bulunan bir çömleğin ağzı kapatılarak köz halinde bulunan tandırın içine konur. İki saat kadar piştikten sonra tandırdan çıkartılarak servis yapılır.
    Mantı (Kesme Mantı) : Una yumurta katılarak hamur yapılır. Tuz ilave edilir. Hamur yuvarlak bezi yapılır. Oklava veya merdane ile açılır. Hafif kurumaya bırakılır. Açılmış olan ve biraz kuruyan hamur üstüne konup ince dilimler halinde kesilir. Kesilen mantılar kurutulur. Pişirmesi ise makarna gibi olur. Suyu kaynatılır ve biraz tuz atılır. Mantı kaynayan suda haşlanır. Ve suyu süzülür. Önceden hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile iyice karıştırılır. Sonra bir başka kapta üzerinin sosu hazırlanır. Sos yağ, bolca, domates, biber, kıyma ile yapılır. Sosa karabiber, pul biber, maydanoz eklenir. Sarımsaklı yoğurt ile karıştırılmış mantının yine üzerine sos dökülerek servise hazır hale getirilir.
    Yoğurt Çorbası : Yarma denilen döğme buğdayla yeşil mercimek, biraz haşlanmış nohut güzelce yıkanır. Süzme yoğurt ile bunlar iyice karıştırılır. İçine bir yumurta kırılır. İki kaşık kadar un katılır. Çok az ayçiçek yağı damlatılır. Mevsimine göre içine yaş veya kuru nane katılır. Bunlar iyice karıştırılır. Biraz su ilave edilir. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Devamlı karıştırılmazsa çorba kesilebilir. Çorba ateşe konunca içine patates, yeşil biber, patlıcan atılır. İlkbaharda temizlenmiş kenger atılır. Çorba piştikten sonra başka bir kapta kuru nane ile yağ hafif kavrulup çorbanın üzerine dökülür. Çorba servise hazırdır.
    Gendeme (Kemikli et) : yarım kilo kuş başı et tencereye konulur. Suyu çekilinceye kadar ateşte pişirilerek, soğan doğranır. Biraz yağ ilave edilerek, pişinceye kadar beklenir, daha sonra domatesi ve biberi ilave edilip çok miktarda su konur. Yarım kilo yarma ilave edilirse 2 kilogram su konur. Tuz ilave edilip yarma dağılacak duruma gelinceye kadar pişirilerek servise hazır hale getirilir.
    Pelte : ½ kg un, 250 gr. Tereyağı, 250 gr pekmez. Un yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Biraz su ile pekmez ilave edilir. Karıştırılarak suyu çekilinceye kadar pişirilir. Biraz tuz ilave edilip ateşten indirilir. Tabaklara konduktan sonra üzerine tereyağı eritilerek dökülür.



     
Kırşehir Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Tokat Yöresel Yemekleri

    Tokat Yöresel Yemekleri

    bat yemeği tokatın meşhur yemekleri Tokat, Tokat Yöresel Yemekleri, Tokatın meşhur yemekleri, Toaktta yapılan yemekler,Tokat kebabı,Madımak Tokat iline ait yöresel yemekleri ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Tokat'ın verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur. Orta Anadolu'ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da önemli yer tutar....
  2. Burdur Yöresel Yemekleri

    Burdur Yöresel Yemekleri

    burdur yemekleri Burdurun Yemekleri,Burdur yemekleri,burdurun yöresel yemekleri nedir .burdur mutfağı, burdurun meşhur yemekleri,Burdur Şişi,Ceviz Ezmesi Burdur ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... İlimiz merkez ilçelerinde günlük olarak en çok yenen yemekler: mercimek aşı ve çorbası, tarhana çorbası, etli ve zeytinyağlı kuru fasulye, yaprak sarması,...
  3. Eskişehir Yöresel Yemekleri

    Eskişehir Yöresel Yemekleri

    çiğbörek eskişehir yöresel yemekleri eskişehir meşhur yemekleri Eskişehirin Yöresel Yemekleri,Eskişehirin Yemekleri, çiğbörek,Eskişehir, Eskişehirin Meşhur Yemekleri,Miyane Çorbası Eskişehir ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar.. Toğga Çorbası: Et suyu ile pirinç kaynatılır. Yumuşayınca ayrı bir kapta un, yumurta ve yoğurt suyla ezilerek çorbaya katılır....
  4. Niğde Yöresel Yemekleri

    Niğde Yöresel Yemekleri

    niğde yemekleri niğde yöresel yemekleri Niğde Yöresel Yemekleri,Niğde Yöresi Yemekleri,niğde, Niğde yemekleri tarifleri,niğdenin meşhur yemekleri,niğde tavası Niğde ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar.. Niğde Mutfağı, farklı besinlerin tat vericilerle belirli yöntemlerle pişirilmesi ile kendine özgü bir karakter kazanmıştır. Niğde'nin özel yemekleri...
  5. Bingöl Yöresel Yemekleri

    Bingöl Yöresel Yemekleri

    bingöl yemekleri bingöl yöresel yemekleri Bingöl'ün Yöresel Yemekleri ,Bingölün Yemekleri,Bingöl Yemekleri,Bingöl Mutfak Kültürü , Geleneksel Bingöl Yemekleri , Bingöl Mutfağı Yöresel Yemekler,Bingöl Yemek tarifleri Bingöl ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Yöre ürünlerine dayanan Bingöl mutfağında yemeklerin çoğu bulgur, ayran, süt, et, çökelek ve...

Sayfayı Paylaş