1. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    5.406
    Beğenilen Mesajlar:
    57
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ANTALYA

    Kırşehir'in yöresel yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PeLiNiM tarafından paylaşıldı.

    kırşehir yemekleri kırşehire özgü yemekler kırşehirin yemekleri kırşehir in yöresel Yufka: Malzemesi: un. su tuz.
    Verilen malzeme (unsutuz) karıstırılarak hamur yogrulur. Hamur biraz dinlendikten sonra avuc ice buyuklu-
    güğünde pezi alinir.Peziler oklava yardimiyla ekmek tahtasi üzerinde saz büyüklğünde (daire biciminde) acilir.Bu islem yapilirken açılan yufka üzerine kepekli un serpilir. açılan yufkalar oklava yardımıyla tandir (ocak) üstünde bulunan sicak saçta pişirilir.üstüste konularak soğutulması saglanır.

    Bazlama:
    malzeme: Un Su tuz ve maya.
    Belirtilen malzeme (unsutuz) karıştırılıp içine maya katılır.yoğurma işlemi bitirildikten sonra hamurun ustu
    kalın bir örtü ile hamurun mayalanması beklenir.Mayasi gelen hamur pezilere bölünerek oklava yardimiyla ekmek tahtası üzerinde yuvarlak biçimde parmak kalinliginda açılır (ocak) üzerindeki saç uzerinde pişirilir. Tereya ile yağlanıp çay veya ayranla ikram edilir..
    Omaç:

    Malzeme: tava yufka yumurta yağ (tereyagi)
    Yag tavaya konarak eritilir. Yag eritildikten sonra kucük parçalara aynlmis yufka tavaya yumurta ile birlikte ilave edilerek yumurta pisinceye kadar pisirilir. ikinci bir yufka ekmege sarılarak çay veya ayranla ik-
    ram edilir. Buna halk arasinda "ekmek icinde ekmek" ekmekle ekmek yemek" tabirleri kullanihyor.
    Topalak: (Sulu kofte)
    Malzeme:Bulgur.dana kıyma (yağsiz) sogan (kuru) nane yag salça tuz maydonoz baharat yumurta. su.
    Bu malzeme miktarları ailedeki kişiye gore değişir Bu Hanimlar veya yemeği yapacak kişiler bunu ayarlarlarBulgurdana kıyma rendelenmiş kuru soğanbaharatkuçük doğranmış maydonos bir yumurta çırpılarakhepsi birden karıstırılır ve yogrulur.Fmdik buyukluğünde elde yuvarlanir.(topaklanır).ocağı bu konulup tencerede kaynatilir ve su ilave edilir.Topalaklar kaynamiş suyun icerisine atilarak pisirilir.Pismeye yakın tavada hazirlanan yag salça ve kirmizi biber ilave edilerek kofteye ilave edilir.Pişirilip biraz bekletil-dikten sonra ikram edilir.
    Besmeç:
    Malzeme:Bulgur (Dugur) yagsiz dana kıymakurusoğan maydonoz baharat salça tuz.
    Verilen bu malzemeler karistirilarak iyice yoğrulur.Birbirinden aynlmayacak kıvamına gelince elde havuç
    büyüklüğünde parçalara ayrılarak yassitilir.daire bicimi haaline getirilir. Yaglanmiş tepsiye dizilip fırında veya önceden hazırlanmış köz haline gelen ateş üzerinde közlenerek pişirilir.

    Sulu Köfte:
    Malzemeler :500 gr ince çekilmiş yağsız kıyma
    500 gr ince bulgur
    2 orta boy kuru soğan
    5 bardak et suyu
    1 adet yumurta
    1 kaşık salça
    1 kaşık tereyağ yada margarin
    tuz karabiber pul biber toz biber



    Soğanlardan biri incecik kıyılır. Kıyılan soğan kıyma bulgur karıştırılır. Bu karışıma yeteri kadar tuz ve biber eklenir yoğrulmaya başlanır. Bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurulmaya devam edilir. Bulguların çabuk yumuşaması istenirse bir miktar su katılabilir. Bulgurlar yumuşadıktan sonra yumurta katılarak bir süre daha yoğurmaya devam edilir.Yoğurma işi tamamlandıktan sonra avuç içi ile yuvarlak köfteler yapılır.Yapılan köfteler kaynamakta olan et suyuna katılır. Orta ateşte 25-30 dakika pişirilir. Bu arada diğer soğanda incecik kıyılarak küçük bir tavada tereyağ ile kavrulur ateşten yeni indirilmiş köftelere eklenir. Biraz dinlendirildikten sonra yemek servise hazırdır.

    AFIYET OLSUN!
    Höşmerim
    Malzeme: un su (cok az tuz)
    Un ile su karıştırılır ve hafif ateş içinde zeytinyağı ilave edilerek tahta kaşık ile karıştırılır.çok az tuz ilave edilerek lava kıvamına gelince ocaktan indirilir.daha sonar servis yapılır.
    Haside:
    Unun içerisine pekmez katılır ve karıştırılır.Hafif ateşte bir taraftan karıştırılarak zeytinyağı ilave edilir.lapa kıvamına gelinceye kadar pişirilir.soğusuktan sonar servis yapılır.
    Pelte:
    Pekmez ile un karıstirılarak ates uzerinde pisirilir.Pelte kivamina gelince sogumak üzere tabaklara paylastinlir.
    Yoğurt Çorbası :
    Yarma denilen döğme buğdayla yeşil mercimek biraz haşlanmış nohut güzelce yıkanır. Süzme yoğurt ile bunlar iyice karıştırılır. İçine bir yumurta kırılır. İki kaşık kadar un katılır. Çok az ayçiçek yağı damlatılır. Mevsimine göre içine yaş veya kuru nane katılır. Bunlar iyice karıştırılır. Biraz su ilave edilir. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Devamlı karıştırılmazsa çorba kesilebilir. Çorba ateşe konunca içine patates yeşil biber patlıcan atılır. İlkbaharda temizlenmiş kenger atılır. Çorba piştikten sonra başka bir kapta kuru nane ile yağ hafif kavrulup çorbanın üzerine dökülür. Çorba servise hazırdır.

    Gendeme (Kemikli et) :
    Yarım kilo kuş başı et tencereye konulur. Suyu çekilinceye kadar ateşte pişirilerek soğan doğranır. Biraz yağ ilave edilerek pişinceye kadar beklenir daha sonra domatesi ve biberi ilave edilip çok miktarda su konur. Yarım kilo yarma ilave edilirse 2 kilogram su konur. Tuz ilave edilip yarma dağılacak duruma gelinceye kadar pişirilerek servise hazır hale getirilir.
    Mantı (Kesme Mantı) :
    Una yumurta katılarak hamur yapılır. Tuz ilave edilir. Hamur yuvarlak bezi yapılır. Oklava veya merdane ile açılır. Hafif kurumaya bırakılır. Açılmış olan ve biraz kuruyan hamur üstüne konup ince dilimler halinde kesilir. Kesilen mantılar kurutulur. Pişirmesi ise makarna gibi olur. Suyu kaynatılır ve biraz tuz atılır. Mantı kaynayan suda haşlanır. Ve suyu süzülür. Önceden hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile iyice karıştırılır. Sonra bir başka kapta üzerinin sosu hazırlanır. Sos yağ bolca domates biber kıyma ile yapılır. Sosa karabiber pul biber maydanoz eklenir. Sarımsaklı yoğurt ile karıştırılmış mantının yine üzerine sos dökülerek servise hazır hale getirilir.


     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 5 Kasım 2015
Kırşehir'in yöresel yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. giresun yöresel yemekleri

    giresun yöresel yemekleri

    giresunun meşhur yemekleri giresun yöresel yemekleri giresun un meşhur giresunun yöresel Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi Giresun'un da kendine özgü çok değişik ve lezzetli yemekleri vardır. Özellikle yörenin en önemli sebzesi olan Karalahanadan değişik yemekler yapılmaktadır. Bunun yanında mısın unundan da yemekler yapılır. Tabii ki Karadeniz denilince aklımıza ilk gelen hamsi,...
  2. Tekirdağ'ın Yöresel Yemekleri

    Tekirdağ'ın Yöresel Yemekleri

    tekirdağa özgü yemekler tekirdağ yemekleri tekirdağ ın yemekleri tekirdağın yöresel marmara bölgesinin geleneksel Ürün çeşitliliği, değişik kültürel kökenden insanların bir arada bulunması, il mutfağına belli bir zenginlik kazandırmıştır. Keşkek, kesme makarna, kuskus, tarhana gibi Anadolu' ya özgü yemekler yanında Trakya' nın tatlı türleri, sebze yemekleri ve meyveler beslenmeyi...
  3. Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri

    Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri

    ege bölgesi yöresel yemekleri ege bölgesinin yöresel yemekleri bölgesinin bölgesi Ege Bölgesi zeytinyağının anavatanı genelde hafif sağlıklı yemekleri vardır Ege Bölgesinin peki diğer yöresel yemekleri nelerdir merak ediyorsanız buyrun melekler :tik: Ege Bölgesinin melekleri eksik yemekler varsa lütfen sizlerde ekleyin :ehi: EGE PİLAVI 1 tavuk 4 su bardağı pirinç 1 kaşık yağ 10...
  4. Erzurum'un meşhur yöresel yemekleri

    Erzurum'un meşhur yöresel yemekleri

    erzurum yemekleri erzurum yöresel yemekleri Merhaba Sevgili Melek'ler, misafirlerimizin isteği üzerine bu sayfamızda Erzurum'a ait olan yöresel yemeklerin listesini sunuyoruz ve Erzumu'lu Melek'lerimizden de tariflerini ve diğer menüleri buradan yazmalarını rica ediyoruz. Erzurum Yöresel yemekleri Kadayıf Dolması Tarifi Ayran Aşı Çorbası Kesme Çorbası Ekşili Dolma Hıngel Tatar Böreği Su...
  5. yöresel yemekler istanbul

    yöresel yemekler istanbul

    yöresel yemekler istanbul merhaba kızlar sizden istanbula ait yöresel yemekler istiyorum
Etiketler:

Sayfayı Paylaş