kış hastalıklarından nasıl korunuruz?

elmalı kurabiye

Yeni Üye
Üye
kış hastalıklarından nasıl korunuruz?
HASTALIK DOGAL OLDUGU GİBİ KORUNMAK TEDBİR ALMAKTA GAYET DOGAL VE ÖNEMLİ BİR KONU:)
BİZLER GENELDE HASTA OLDUKTAN SONRA TEDBİR ALIYORUZ NEDENSE:D ÇOGUMUZDA VAR BU. BU KIŞ BİR DEGİŞİKLİK YAPALIM VE TEDBİRİ BASTAN ALALIM NE DERSİNİZ?



nezle7debdd787de4c390by-7337.jpg










Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tıbbi Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Ali Arslan, "Kış hastalıklarından korunmanın en iyi yolu farklı türde ve renkte meyve tüketmektir" dedi.

Kış aylarında sık rastlanan halsizlik, mutsuzluk, grip, nezle, bronşit gibi hastalıklardan doğal yollarla da korunabilineceğini açıklayan Arslan, kış aylarında tüketilen meyve ve sebzelerin hastalıklara karşı koruyucu olduğunu söyledi. Her meyve ve sebzenin vitamin, mineral ve diğer içeriklerinin farklı olduğunu kaydeden Arslan, "Ben şu meyveyi sevmiyorum diye ayırt etmeden bütün meyveleri tüketelim. Tüketeceğimiz meyve ve sebzeler farklı renkte, taze olmalıdır. Meyvelerin suyunu içmek istiyorsanız,
meyveyi sıktıktan sonra hemen için eğer sıkılan meyve bekletilirse vitamini azalır" şeklinde konuştu.

KIŞIN HANGİ MEYVELER TÜKETİLMELİ?
Doç. Dr. Arslan, kış aylarında herkesin sofrasında bulundurması gereken başlıca meyve ve sebzeleri şöyle açıkladı:

"Kış aylarında soframızda bulundurmamız gereken başlıca meyve ve sebzeler, portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, bal kabağı, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, brokoli, ıspanak, pırasa, semiz otu, domates, patates, turp, şalgam, kereviz, yer elması, soğan, sarımsak, elma, muz, kivi, nar, ayva, armut, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incirdir. Hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için özellikle A ve C vitamini içeren ve antioksidan özelliği olan ayva, havuç, domates, maydanoz, lahana, kabak, portakal, mandalina ve elmanın hormonsuz ve organik olanları bolca tüketilmelidir."

"TEK GIDA İLE BESLENENLERDE, KOLON KANSERİ GÖRÜLÜR"
Tek tip beslenmenin sağlık açısından tehlikeli olduğunu vurgulayan Arslan, "Özellikle bölgemizdeki insanlarda beslenmeden kaynaklanan kolon kanseri, kolesterol gibi hastalıklar görülüyor. Bunun en önemli nedeni ise tek gıda tüketmeleridir. Bol yağlı kırmızı et tüketen insanların yüzde doksanında kolesterol görülüyor" diye konuştu.

Kışın özellikle tüketilen bazı sebzeler gerek antioksidan etkileriyle gerekse taşıdıkları vitamin ve minerallerle kanserden korunmada ve hastalıkların önlenmesinde önemli olduğunun altını çizen Arslan, şunları kaydetti:

"Soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzelerin kükürt içeriği en yüksek gıdalardan olması, bu nedenle de tüketilmeleri çok faydalıdır. Soğan ve sarımsak fazla selenyum biriktirir. Selenyum ise tümör hücrelerini baskılar. Bu yüzden kanserden koruyucu besinlerdir. Aynı şekilde kış meyvelerinde flavonlar, monoterpenler bulunmakta ve antioksidan etkileriyle kanser oluşumunu engelleyebilir. Meyve ve sebze tüketimi, mide bağırsak kanserlerinin, kalp hastalıklarının ve yüz felcinin önlenmesinde etkilidir.

Vatandaşların ellerinde bulundurdukları doğal bitki reçeteleri varsa bunları kurumumuzla irtibata geçerek o bitkilerin gerçekten faydalı mı bunu öğrenebilirler. Ellerindeki doğal bitkileri bilimsel olarak inceleyerek kanıtlayabiliriz. İnsanlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz."





KAYNAK HABER24
 
Geri
Üst