Kısırlık danışmanını ve diğer desteği nasıl bulabilirim?

Uzman SühaN

Administrator
Kısırlık danışmanını ve diğer desteği nasıl bulabilirim?
İnfertilite (kısırlık), hayatınızla ilgili tüm beklentilerinizi etkileyen medikal bir durumdur. Diğerleriyle ilişkilerinizi, hayata bakış açınızı ve kendinizle ilgili hislerinizi etkileyebilmektedir. Bu duygularla nasıl başa çıkacağınız kişiliğinize ve tecrübelerinize bağlı olacaktır. Çoğu kişi aile, arkadaş ve profesyonel danışmanların desteğinden fayda görebilmektedir. Özellikle de sperm, yumurta ve embriyo donasyonu veya taşıyıcı gebelik gibi yaklaşımları düşünüyorsanız bu danışmanlık hizmetlerinden daha geniş bir şekilde faydalanmayı düşünebilirsiniz. Kısırlığa bağlı duygusal stresinize yardımcı olabilecek bir profesyonel yardım arıyorsanız veya tedavi seçeneklerine dair karar almakla ilgili yardıma ihtiyacınız varsa, aşağıdaki bilgiler size yardımcı olabilir.




i.jpg



ICSI nasıl yapılmaktadır?

Mikroenjeksiyon işlemini yapabilmek için bir sperm ile birlikte kadının yumurtasına gereksinim vardır. Yeterli sayıda yumurta hücresi elde edebilmek için kadında ovülasyon indüksiyonu yani yumurtalıkların uyarılması işlemi yapılır. Geleneksel IVF’ da sperm ve yumurta laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Bu amaçla ilk önce erkekden mastürbasyon yolu ile sperm örneği alınır. Labovatuarda bu örnek incelenir ve canlı sperm olup olmadığı araştırılır.Ejekülatında sperm sayısı çok düşük olan erkeklerde işlem birkaç kez tekrarlanabilir. Eğer örnekde 1-2 tane bile canlı sperm bulunur ise bu spermler ICSI için kullanılabilir. Eğer ICSI gerekirse küçük bir iğne kullanılarak sperm yumurtanın merkezine enjekte edilir. Döllenen yumurtalar 1 ila 5 gün arası laboratuvarda gelişirler ve sonra kadının rahimine yerleştirilirler.

İnfertilite danışmanına ne zaman ihtiyacım olur?


İnfertilite tedavisindeki herkes duygusal inişler ve çıkışlar yaşayabilir. Çift olarak uzun süre tedaviye rağmen çocuk sahibi olamamak birçok psikolojik sorunu ortay çıkarabilir.Kendinizi depresif, endişeli hissediyorsanız veya hayattan keyif almayı zorlaştıracak kadar kısırlığınıza kafanızı takıyorsanız, danışmana gitmeyi düşünün. Aynı zamanda kendinizi çıkmazda hissediyorsanız ve seçeneklerinizi tartışmaya ihtiyacınız varsa da danışmanlığı düşünmek isteyebilirsiniz. İnfertilite tedavisinin uzun süren, pahalı bir tedavi olması ve tedavinin nasıl sonuçlanacağının belirsiz olması, toplumsal baskılar, tedavi sürecini eşler için duygusal açıdan daha zor bir hale getirmektedir. Tedavi sürecinde eşler kendilerini dönem dönem veya sürekli olarak kötü hissedebilirler. Aşağıdaki süreçlerden birini ya da birkaçını yaşıyorsanız mutlaka bir psikolojik destek almalısınız;
Günlük aktivitelere olan ilginin azalması

İletişimde ve toplumsal süreçlerde yaşanan güçlükler,

Sosyal yalnızlık

Devam eden depresyon
Hayal kuramama
Sosyal aktivitelerden uzaklaşma,

Enerji ve motivasyon eksikliği,

Yaşama karşı ilgisizlik, keyif alamama ve umutsuzluk,

Konsantre olmakta güçlük, dikkatin dağılması,

Kendini, olayları ve ilişkileri negatif değerlendirme,

Sık ağlama ve umutsuzluk,

Öfke ve kızgınlık duyguları,

Suçluluk ve değersizlik duyguları,

İştahın artması veya azalması, aşırı kilo alma veya verme,

Uyku düzeninin değişmesi, uykuya dalmakta güçlük, sık/erken uyanma, normale göre çok uyuma
Yorgun, huzursuz ve aşırı kaygılı olma,

Alkol veya ilaç kullanmaya başlama veya bu maddelerin tüketimini arttırma,

Tedavinin başarısı konusuna aşırı yoğunlaşma ve bu konularda aşırı endişeli olma,

Kendine zarar verme, intihar ve ölüm düşünceleri.
Sürekli kısırlıkla ilgili düşünme
Evlilikte anlaşmazlık
Planlı cinsel ilişkide zorluk
Nereden destek alabilirim?
Bireysel ve çift olarak danışmanlık İnfertilite tedavinde psikolojik destek konusunda çalışan bir danışman sizi dinleyecek, anlayacak ve yaşadığınız fiziksel ve ruhsal değişikliklerle nasıl baş edebileceğinizle ilgili olarak sizlere yardım edecektir Kitaplar kısırlıkla ilgili duygusal durumları anlamaya yönelik bilgiler sunabilir. Destek grupları ve toplantılar yalnızlık duygusunu azaltabilir ve kısırlıkla ilgili deneyimleri olan diğer insanlardan öğrenme şansını sunar. Aile üyeleri ve arkadaşlarla konuşmak da seçenekler arasındadır.
Kısırlık danışmanını ve diğer desteği nasıl bulabilirim?
Hekiminize kitapları, destek kaynaklarını, eğitimli danışmanları sorun. Danışmanlar; psikiyatristler, psikologlar, sosyal çalışanlar, psikiyatrik hemşireler veya evlilik ve aile danışmanları olabilir.
 
Geri
Üst