Kısırlık tedavisinde hsg değerlendirilmesi

Uzman SühaN

Administrator
Kısırlık tedavisinde hsg değerlendirilmesi
hsg nedir,hsg nasıl çekilir,hsg acılı bir işlemmi,hsg çektirenler,hsg sonrası hamile kalanlar,hsg hakkında bilgiler

h.jpg


Kontrast bir madde ile rahim içi boşluğun, tüplerin ve pelvisin değerlendirildiği bir radyolojik yöntemdir. Halk arasında boyalı rahim filmi, kanal filmi olarak da bilinir.

İnfertilite araştırmalarında sıklıkla rutin olarak uygulanan bir yöntemdir. HSG' nin tedavi edici özelliği olduğu da bilinmektedir. Şöyle ki; HSG çekilmesini takiben tüplerin içindeki küçük yapışıklıkların açılması söz konusudur ve HSG ve diğer parametreler normal ise sonraki aylarda gebelik oranları tedavi olmasa bile artar.

HSG çekiminin, adet bitiminden sonraki 1 hafta içinde yapılması tercih edilir. Doktorunuz, size uygun zamanı belirleyecektir.

HSG, aslında özel bir röntgen çekim işlemidir. Kadın jinekolojik pozisyonda röntgen masasına yatırılır. Antiseptik solüsyonla dış genital organ ve vajina dezenfeksiyonunu takiben serviks özel bir aletle sabitlenir. Servikal kanaldan içeri itilen özel bir kanül vasıtası ile kontrast madde rahim içine enjekte edilir. İşlem birkaç aşamada gerçekleştirilir. Enjekte edilen madde miktarı ve enjeksiyon basıncı ayarlanarak kontrast maddenin rahim içini doldurması, tüplerden geçişi, pelvis (alt karın boşluğu) içinde dağılışı, filmler çekilerek görüntülenir. Daha sonra bu filmler incelenerek rahim içinde bir bölme, polip veya myom varlığı, rahim yapısı, tüplerin açık olup olmadığı, tüplerin uç kısmının alt karın boşluğuna açılıp açılmadığına bakılır.

İşlem sırasında bir miktar ağrı olabilir. Bu nedenle işlemin kısa süreli hafif genel anestezi altında yapılması düşünülebilir. Enfeksiyon riskine karşı antibiyotik kullanılmalıdır.

HSG' nin bir başka kullanım alanı, laparoskopi veya histeroskopi ile yapılan operasyonları takiben operasyon sonuçlarını, başarısını değerlendirmektir.

HSG temel infertilite testlerinden olup hemen hemen tüm hastalarda yapılır. Doğruluk oranı %60 civarındadır.

Nadiren erkek faktörü olduğunda, öykü ve jinekolojik muayene ve ultrasonun normal olduğu vakalarda HSG yerine sadece SİS yapılabilir.
 
Geri
Üst