Kıskançlık duygusunu yenmek kendi elinizde

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kıskançlık duygusunu yenmek kendi elinizde
Iste formül:

'Basarili anlarinizi düsünün'
Uzmanlar "Kiskançliga kapildiginizda, huzur içinde oldugunuz bir dönemi, severek yaptiginiz bir isi animsayin" diyor.


Çogumuz için kiskançlik, nabzimizda, solugumuzda hissettigimiz bir duygudur. O ani yasayanlar bilir, insan sanki kilometrelerce kosmus gibidir. Kimisi de "derinlere" dalar. Bir baskasi karsisindakini didikler. Sinir küpüne dönerler, hatta siddete basvuranlar vardir... Tepkiniz nasil olursa olsunç, kendinizi kontrol edebilmek için yapmaniz gereken, duygulariniz tanimak ve ruhsal yapinizin hangi özelliklerinden kaynaklandiklarini saptamaktir. Varsayin ki, asiri kiskançlik duymaya basladiniz... Bir an durup bu duygunun nereden geldigini, daha önce ayni seyleri ne zaman hissettiginizi bulmaya çalisin. Hafizanizi söyle bir karistirin; çocukken, annenizin çok istediginiz halde bir basarinizda sizi övmedigini ya da kardeslerinizi daha çok takdir ettigini hatirlayacaksiniz.

Özgüven bombasi
Simdi de, yetiskin bir insan olarak edinmis oldugunuz duygusal olgunluktan yararlanarak duygularinizi makul hale getirmeyi deneyin. Örnegin, kendinize sunu telkin edin: "Annem, güzel göründügümü söylememis de olsa, bunu muhakkak düsünmüstü." Zaten asil önemli olan, sizin simdi güzel oldugunuza inanmanizdir. Özellikle kiskançlik-depresyon kisir döngüsüne düsmekte oldugunuzu farkettiginizde atmaniz gereken bir sonraki adim, elde ettiginiz basarilari hatirlamaktir. Özgüveniniz giderek azaliyorsa, huzur içinde oldugunuz bir dönemi, mutlu geçen bir tatili, severek yaptiginiz bir isi animsamanin tam zamanidir. Hafizanizi tazelemek için fotograf, defter, kitap gibi anilardan yararlanabilirsiniz.

Benleginize yönelin
Hafizayi desteklemek için, basarilarinizin belgeleriyle dolu bir defter tutabilirsiniz. Güzel anilarla dolu bir kutuyu karistirmak, sikinti ve umutsuzluklarinizi dagitmaniza yardim edecektir. Sevdiginiz siirler, yakin arkadaslarinizin fotograflari ya da tatillerde topladiginiz deniz kabuklariyla doldurabilirsiniz bu kutuyu. Kendi benliginize yönelmekten, onu simartmaktan korkmayin. Kivanç duydugunuz bir olayi animsamanin tadini çikarin. Herkesin böyle bir anisi vardir. Birçok kisi çocuklariyla övünür, onlar sayesinde hayati daha hos bulur. Bütün bunlar, kendinize biçtiginiz degeri yükseltmenin, kötü bir döneminizde bile kendinizi iyi hissedebilmenin anahtarlaridir. Kiskançlik duymaya basladiginizda bunlari hatirlamayi ögrenirseniz, davranis biçimlerinizi de degistirmeniz mümkün olur. Esinizle yolda yürürken, onun baska birine ilgi gösterdigini görürseniz, hemen "dügmeye basip" kendinizi çekici buldugunuz bir ani hatirlayin ve kafanizdaki bu resmin bozulmasina izin vermeyin.

Açikça konusmaktan kaçmayin
Eger esinizin gözü sürekli karsi cinsin üzerindeyse, ona rahatsiz oldugunuzu söylemek gerçekten gereklidir. Bazi kadinlar öfklerini hiç dile getirmezler. Kocalari da onlari sikanin ne oldugunu bilemezler. Iste bir örnek: Genç adam aptalca oldugunu bilse de, kiskançlik hissettiginde bunu hemen karisina söylemekte, böylece o an için ihtiyaç duydugu güveni temin etmektedir. "Bunun anlamsiz, aptalca duygulanmalardan biri oldugunu biliyorum, ikimiz de biliyoruz. Ama, kelimelere dökmekle ondan kurtuluyorum; kendimi daha iyi hissediyorum. Son olarak, sunu açikça vurgulayim; destek ve yardim, kendi içimizden gelmek zorundadir. Herkes özgüvenini tazeleyecek, kendisi ve yaptigi is hakkinda iyi düsünceler gelisterebilecek güce sahiptir. Kadinlar çogu kez kendilerine haksizlik ederler. Aynanin karsisina geçip iç çekerler. Oysa bu tutumu baskalari da mutlaka farkedecektir. Unutmayin; kendinizi nasil görüyorsunuz, dünya da sizi öyle görmektedir.
 
Geri
Üst