Kitap haftası yaklaşıyorken neler yapmalı:)

Ayşegül AYRANCI

Daimi Üye
Kitap haftası yaklaşıyorken neler yapmalı:)
Tam bir kitap kurdu olarak benim haftam yaklaşıyor diyebilirim. Kitap okumayı çok severim. Bazılarınızın bir eğitimci olarak okumanız gerekir dediklerini duyar gibiyim. Ama pek öyle olmuyor arkadaşlar. Eğitimci olup da okumayan çok fazla insan var günümüzde. Pek çok kişinin adeta yarışırcasına bilgiden kaçtıkları bu devirde bir öğrenciye bile okuma alışkanlığı kazandırabilirsem kar diyorum. Pek çok öğrencim arasında hikaye etkinliklerini sevmeyenler olsa da her gün bugün hikaye okumayacak mıyız öğretmenim diyenler de çok. Okuma yazmayı öğretmediğim için (çünkü anasınıfı öğretmeniyim) okuma saati yapamıyorum; ama serbest zaman saatinde çocuklar hamur oynarken ya da boyama yaparken birkaç sayfa kitap okuyarak onlara okumanın güzel bir şey olduğunu kavratmaya çalışıyorum. Hele ki anne baba olarak çok okur yazar çevresi olmayan bir ortamda eğitmenlik yapıyorsanız bu alışkanlığı kazandırmak epeyce zordur.


Gelelim her sene Kasım ayının ikinci Pazartesi günüyle başlayan kitap haftası etkinliklerinde neler yapabileceğimize. Sanat etkinliklerinde hayal güçlerini çalıştırarak her öğrenciye öykü kurmaları amacıyla resim yaptırabiliriz. Kitap şeklinde katladığımız A4 kağıtlarına resimler yapan çocuklara herkesin bir hikayesi olsun etkinlik bitiminde anlatacağız diyerek yol gösterici davranabiliriz. Kitap köşesi için uygun uyarı kural yazılarından faydalanabiliriz. Mesela kitap okurken sessiz olmamızı gösteren kural resimlerinden faydalanabiliriz. Ya da kitapların yer aldığı elinde kitap tutan çocuk resimleriyle dolu renkli kağıtlarla pek çok etkinliğe yer verilebilir. Hep beraber Türkçe dil etkinlik saatinde güzel bir öykü oluşturulup kitaplaştırılabilir. Öğretmenin çizim yeteneği ya da öyküye uygun çıktıların yer aldığı yapraklar boyanarak sınıfa bir kitap kazandırılabilir. Hep yapılabilir denilen etkinlikler ertelenerek bu alışkanlık kazanımı ertelenmektedir. Ama isterseniz yapabilirsiniz.


Genel olarak okul adına bir pano oluşturulabilir. Çok beğenerek resim galerime eklemiş bulunduğum ben bir kitap kurduyum panosunu özel okullar hazırlatabilirler. Ya da sizler emek verip hazırlayarak sınıfınızda farkındalık yaratma girişiminde bulunabilirsiniz. Sizlerin de memnun kalacağınız pek çok etkinlik önerisiyle resim galerimden fikirlerle çocuklarınıza bu alışkanlığı kazandırabilmenizi temenni ediyorum. Kitapla kalın dostlar….

3c6b4f4ffba455f6b4fc2db1efda458f.jpg
15035713_623862017786382_1749722556304195584_n.jpg
imagexhx.jpg
kiyap-sanat-etkinligi-2.jpg
kiyap-sanat-etkinligi-14.jpg
 
Geri
Üst