Kocaelİ TarİhÇesİ

M

Misafir

Forum Okuru
Kocaelİ TarİhÇesİ
kocaeli tarihçesi kocaeli eğlence mekanları yarımca türk kahvesi tarihçe yarımca tarihi
KOCAELİ TARİHÇESİ



YERLE350İM:

Kocaeli, İzmit Körfezi8217;nin iki yanında kuzeyde Karadeniz kıyısından, güneyde Samanlı dağlarının doruklarına kadar uzanır. Batıda İstanbul, doğuda Sakarya ili ile sınırlı olan il, körfezi ile Marmara8217;ya, Kandıra ile Karadeniz8217;e açılır.
3698 km2 yüzölçümü olan Kocaeli, Marmara Bölgesi8217;nin yüzölçümü olarak en küçük illerinden biri olmasına rağmen, nüfusu bir buçuk milyon kişi olup, %4.3 yıllık artış hızına ile, ülkenin nüfus artışı en yüksek olan ikinci ilidir.
Kocaeli iline bağlı olan ilçeler, Gebze, Körfez, Gölcük, Karamürsel, ve Kandıra8217;dır.

TARİHÇE:

Marmara Bölgesi8217;nin Kuzey doğu kesiminde yer alan Kocaeli, tarihi gelişimi M.Ö.ki yıllara dayanan ve izleri halen günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin yaşandığı bir bölgedir.
İlk çağlarda, Bithynia adı verilen bölgede kurulan kentler, sırasıyla, Olibya, Astakoz, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını almıştır.
Asya ve Avrupa doğal geçiş yolları üzerinde önemli bir kültür, ticaret ve jeopolitik köprü işlevi gören kent, M. Ö. bugünkü İzmit8217;in güney doğusuna, Başiskele çevresine yerleşen Megaralı göçmenler tarafından M.Ö. 712 yılında kurulmuş ve Astakoz adını almıştır. Kent, M.Ö. 300 yılına kadar yöreye egemen olmuş, M.Ö. 500-435 yılları arasında bağımsız bir kent olarak yaşamış ve kendi adına sikke bastırmıştır. M.Ö. 262 yılında Astakoz halkı, bugünkü İzmit8217;in bulunduğu alanda kurulan bölgeye yerleşmiş ve kent Bithynia kralı olan Nikomedes dolayısıyla Nikomedya adını almıştır. Nikomedya 1331 yılında Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır.
İzmit ilk olarak 11. yy 8216;ın sonlarında Selçuklular zamanında Türk egemenliğine alındı. (1078) Daha sonra Haçlı Seferleri sonunda kısa bir süre Haçlı Ordusu komutanı Aleksios Komnenos tarafından işgal edildi. Türk egemenliğine kesin olarak geçişi, Orhan Bey döneminde oldu. 1331 yılında Uçbeyi akçakoca tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti8217;ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey8217;in uç beylerinden olan Akça Koca8217;dan almıştır.
Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi. Kent en parlak dönemine Kanuni Süleyman zamanında ulaştı. 19.yy İstanbul-İzmit arasında işleyen ve 1873 yılında Haydarpaşa-Ankara demiryolunun kente ulaşmasından sonra İzmit8217;in ticari ve sosyal yaşamı canlanmaya başladı.
I. Dünya Savaşı8217;nın getirdiği yıkımlar sonucu önemini bir süre yitiren ve İngilizler ile Yunanlılar tarafından işgal edilen İzmit, 27 Haziran 1920 de Türk Orduları tarafından işgalden kurtarıldı. Cumhuriyet Döneminin başlarında İzmit Kocaeli ilinin merkezi oldu ve 19508217; li yıllardan sonra hızla gelişerek büyük bir sanayi ve ticaret merkezi haline geldi.

ULA350IM:

İstanbul ile komşu olan Kocaeli8217;nin şehir merkezi İzmit İstanbul8217;a 85 km8217;dir. Ankara8217;ya TEM otoyolu ile bağlıdır. İstanbul Atatürk Havalimanı 90 km.dir.
İzmit Körfezi8217;nin civarına yerleşmiş olan Kocaeli hem Karadeniz8217;e hem de Marmara8217;ya yani iki denize açılımı olan bir ildir. Deniz ulaşımı açısından ülkenin en yoğun merkezlerinden biridir. Körfez8217;de bulunan iki büyük liman (Derince ve Yarımca) yanısıra 34 özel iskele ile deniz ulaşımı yapılmaktadır. Ülkenin demiryolu ve karayolu bağlantıları açısından kilit konumundadır. Ortadoğu ve Asya karayolu ve demiryolu bağlantıları ilden geçer.

KOCAELİ8217;DE TARİHİ ESERLER VE GÖRÜLMEYE DEĞER TURİSTİK YERLER:

Tarihi Eserler şunlardır; İzmit Kalesi, Su Kemerler, Nymphalon Çeşmesi, Agora, Agustus Tapınağı, Haglos Antelemon Manastırı, Sarnıç, Av köşkü(İzmit müzesi),Pertev Paşa Külliyesi, Orhan Camii, Akçakoca Camii, Saat Kulesi, Fevziye Camii, Çoban Mustafa Paşa Camii, Hannibal8217;ın Anıt Mezarı, Osman Hamdi Bey Müzesi, Fatih Sebili, Wilheim Kaiser Köşkü, Saatçi Ali Efendi Köşkü, Akçakoca Anıt Mezarı.
Turistik bölgeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz; Kefken, Kerpe, Kovanağzı gibi ince kumlu plajları olan Karadeniz kıyıları, halıları ile ünlü Hereke, kış sporları merkezi Kartepe, Kocaeli Eğlence ve Sanayi Fuarı, Maşukiye, Balaban gibi mesire yerleri.

KOCAELİ8217;DE KÜLTÜR -SANAT VE SOSYAL HAYAT:

İlin Merkezi olan İzmit8217;te yarı amatör tiyatro toplulukları bulunmaktadır. Kocaeli bölge tiyatrosu çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren bir topluluktur.
İzmit Büyükşehir Musiki Derneği ve Belediye Konservatuarı da sanat etkinlikleri ile kültürel yaşama katılmaktadır.
İstanbul ve diğer çevre illerden gelen halkın çeşitli sahne gösterilerini izlemesini ve konserler dinlemesini sağlar. İlçelerde her yıl yapılan, Değirmendere Fındık Festivali, Yarımca Kiraz Festivali gibi festivaller, ilin kültür ve sanat hayatına canlılık katar. Fikret Mualla Resim Atölyesi, Sabancı Kültür Merkezi, Belediye Sanat Galerisi ve Sanat Sokağı kentin kültür ve sanat hayatına katkı vermektedirler.

KOCAELİ8217;DE ALI350VERİ350 MERKEZLERİ:

Eskiden beri, alışveriş merkezi olarak bilinen Fethiye Caddesi8217;ndeki dükkan ve alışveriş merkezleri günümüzde de canlılığını korumaktadır.
Yeni açılan, fuar alanı içindeki iki katlı, kapalı alışveriş ve eğlence merkezi, Gulfstar ve Türkiye 8216;nin en büyük 4. alışveriş merkezi olan Outlet Center, dünyaca ünlü markaları Kocaeli halkına ve hatta çevre illerden gelenlere sunmaktadırlar.
İZMİT Pİ350MANİYESİ: Anadolu8217;da özellikle İzmit8216;te yapılan pişmaniyeler çok ünlüdür. İzmit8217;te bilinen ilk pişmaniye ustasının Kandıralı Hayri Usta olduğu , pazara yönelik üretimin de Hacı Agop adlı bir Ermeni şekerci tarafından başlatıldığı bilinmektedir. Önceleri daha çok Ermeni şekerciler tarafından üretilen pişmaniye bugün çok sayıda imalathanede yapılmakta ancak gün geçtikçe de kendisine olan talepte bir azalma olmaktadır.

KOCAELİ8217;DE EĞİTİM:

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ: 11 Temmuz 19928217;de ise Resmi Gazete8217;de yeni kurulan üniversitelerden biri olarak yayınlanan KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, 1996/97 ders yılı itibariyle, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, ve Hukuk Fakültesi olmak üzere 6 fakülte, 8 meslek yüksek okulu, 3 enstitüsü, 23 araştırma merkezinden oluşmaktadır. 1996/97 ders yılında lisans düzeyinde öğrenim gören öğrenci sayısı 13 626, enstitülerde lisansüstü öğrenim yapan öğrenci sayısı, 650 dir. Kocaeli Üniversitesi8217;nde 849 öğretim elemanı görev yapmaktadır.

TÜBİTAK-MAM:
(TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARA350TIRMA KURUMU-MARMARA ARA350TIRMA MERKEZİ) Bilim ve teknoloji üreterek, ülkesel ve evrensel ilerlemeye katkıda bulunmak, müspet bilimlerde temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, yaptırmak, teşvik etmek ve bu alanda çalışmak maksadıyla enstitüler kurmak amacıyla 21 yıl önce kurulan TÜBİTAK-MAM çeşitli aşamalardan geçerek bugünkü modeline sahip olmuştur.
Gebze Bölgesi8217;nin endüstri bölgesinin içinde bulunması, üniversitelerle şehir merkezlerine yakın, ve kara, deniz ve hava ulaşımına müsait olması gibi nedenlerle ilimizde kurulan enstitü, bugün halen 18 araştırma bölümü, 2 enstitü ve toplam, 835 personel ile çalışmalarını sürdürmektedir.
GYTE:
(GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ) 3 Temmuz 1992 de kurulan GYTE8217;nin kuruluş çalışmalarına Boğaziçi Üniversitesi8217;nde başlamış ve 3 aralık 1993 taşınarak yapılanma faaliyetlerine başlamıştır. Temeli, Gebze Muallimköy mevkiinde, Ekim 1995 tarihinde atılan ve 10 yılda biteceği tahmin edilen uzun vadeli kampüs oluşturma çalışmaları yanısıra Çayırova Tesisleri de bünyeye katılarak bugün 5000 m2 lik bir alanda hizmet vermektedir. Yapısı itibari ile sadece lisans üstü seviyede eğitim-öğretim yapan yapan ve İstanbul civarının ikinci büyük sanayi bölgesinde bulunan Enstitü, sanayinin teknolojik rehabilitasyonuna doğrudan katkıda bulunabilecek, ferdi veya ekip halinde projelerle katılabilecek ve proje üretebilecek bilim adamalarını kendi bünyesinde yetiştirmektedir.
Enstitüde bugün Çevre Mühendisliği, bilgisayar Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, enerji sistemleri, 350ehir ve Bölge Planlama, Mimarlık, Fizik, Kimya, Biyoloji ve İşletme bölümlerinde 478 master ve doktora öğrencisi eğitimlere devam etmektedir.
TÜSSİDE:
(TÜRKİYE SANAYİ SEVK VE İDARE ENSTİTÜSÜ) TÜSSİDE ülkemiz kalkınmasında büyük önem taşıyan yöneticilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla 1985 yılında Milli Eğitim Bakanlığı8217;na bağlı olarak Gebze Kocaeli8217;de kurulan ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu ile birlikte yönetilen yurt dışındaki benzerleri düzeyinde eğitim veren bir kurumdur.
Aynı anda 100 kişi yatılı olmak üzere 250 kişiye eğitim hizmeti verebilecek kapasitede olan TÜSSİDE eğitim faaliyetlerine 1986 yılında başlamıştır.
Kurumda, Yönetim Teknikleri, Üretim Yönetimi, Finans Yönetimi, Pazarlama ve Satış Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Davranış Bilimleri, Toplam Kalite Yönetimi, Yöneticilik becerileri, Kendini Geliştirme, Hızlı Okuma, Yaratıcılık, Prezantasyon vb. gibi konularda eğitim verilmektedir.

KOCAELİ SPOR:

İzmit Gençlik, Baçspor ve Doğan spor klüplerinin birleşmesiyle, 1966 yılında, yeşil ve siyah renklerle kuruldu. Uzun süre Türkiye ikinci liginde oynayan takım, 1979-80 sezonu sonunda birinci lige çıktı. 1986- 87 sonunda tekrar ikinci lige düştükten sonra, 1991-92 sezonunda ise tekrar birinci lige yükseldi Başkanlığını, İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa SİRMEN8217;in yaptığı Kocaeli Spor Kulübü, 1996-97 sezonunda Türkiye Kupasını kazandı.
 
Geri
Üst