Kolostrum bebeğe faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Kolostrum bebeğe faydaları nelerdir?
Her kadının annelik yolculuğu farklıdır, ancak yeni bir anne tarafından yapılan ilk kararlardan biri çocuğunu nasıl besleyeceğidir.Emzirmeyi seçtiğinizde bebeğinizin geleceğine bir yatırım yaparsınız. Emzirme, bebeğiniz için mükemmel yiyecek hazırlamanızı sağlar. Süt bebeğinize ömrü boyunca sağlıklı bir başlangıç yapmasını sağlar.

Kolostrum, emziren annenin doğumdan önceki birkaç hafta ve emzirmenin ilk günlerinde ürettiği ilk süt tür.Vücudunuz, doğumdan sonra birkaç gün boyunca kolostrum üretir ve süt miktarı arttıkça daha kremsi veya beyaz renkte olur Bu özel sütün , yağ oranı düşük, karbonhidratlar, protein ve antikorları yüksektir ve sindirimi son derece kolaydır. Kolostrum miktarı düşük olmasına rağmen, yoğun beslenmede yüksektir. Yenidoğan bebeğiniz için mükemmel ilk besindir.


kolostrum.jpg




Anne sütünün önemi

Anne sütü, bebekler için ideal beslenme sağlar. Neredeyse mükemmel vitamin , protein ve yağ karışımı vardır , bebeğinizin büyümesi için ihtiyaç duyduğu her şey.. Anne sütü, bebeğinizin virüsleri ve bakterileri kovmasına yardımcı olan antikorları içerir . Emzirme, bebeğinizin astım veya alerji riskini azaltır . Artı, ilk 6 ay boyunca yalnızca herhangi bir formülü olmadan emzirilen bebekler de daha az kulak iltihabı , solunum yolu rahatsızlığı ve diyare şikayetleri var . Ayrıca hastaneye yatışları ve doktora gitmeleri daha azdır.




Kolostrum nedir ?

Göğüsleriniz hamilelik döneminde başlayıp emzirmenin ilk günlerinde kolostrum üretir. Bu özel süt sarımsı ila turuncu rengindedir kalın ve yapışkanlıdır. Kolostrum, bebeğinizin enfeksiyonlara karşı korunması için yenidoğanın ilk günlerinde ihtiyaç duyduğu tüm besin maddeleri ve sıvıları sağlar. Rengi ve kalınlığı, bu koruyucu faktörlerin daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.Bebeğiniz emzirme içgüdüsü ile doğar, bazı bebeklerde diğerlerinden daha güçlüdür.

Bu içgüdü doğumdan hemen sonra yoğun olduğu için onu hayatın ilk saatinde göğsünüzle tanıştırmak en iyisidir. Göğsündeki emzirmesi göğüslerinizi daha fazla süt içmek için teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda da güvenilir bir süt tedarikinin başlamasını sağlayacaktır.Bebeğiniz erken ve sıklıkla emziklendiğinde, göğüsler doğumdan sonra üçüncü veya dördüncü gün civarında olgun süt üretmeye başlayacaktır

Kolostrumun faydaları

Kolostrumun müshil etkisi vardır, böylelikle aşırı miktardaki bilirubin atılmasına yardımcı olan ve sarılık oluşumunu önlemeye yardımcı olan erken dışkılarını geçirmede yardımcı olur.Kolostrum, olgun anne sütünüzden daha kalıntdr ve bebeğinizi dünyamızda var olan milyonlarca mikrop ve bakteriden koruyacak immünoglobülinler ve antikorlarla doludur.Olgun süt ile karşılaştırıldığında, kolostrum protein, beyaz kan hücreleri, antikorlar, mineraller, vitamin A, tuz ve azot bakımından daha yüksektir. Yağ ve şeker de düşüktür. Her ne kadar kolostrum olgun sütle aynı hacime sahip değilse de, her damla, bebeğinize her şeyin ilk haftasında sağlıklı ve güçlü olması için ihtiyaç duyduğu her şeyi vermek için uzun bir yol kat eder.

Kolay Sindirim :

Bebeğin mükemmel ilk gıdası olan bu özel hazır süt, yenidoğanın sindirimi için son derecede kolaydır.

Yüksek antikor :

Bir bebeğin bağışıklık sistemi zayıftır ve dünyamızda var olan yaygın hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşmak için yeterince olgunlaşmamıştır. Kolostrum, immünoglobülinler anneden bebeğe geçen antikorlardır ve bebeği annenin benzersiz ortamında bulunan hastalıklardan ve virüslerden korurlar.

Beyin Gelişimini Teşvik Etiyor :

Kolostrumdaki benzersiz bileşenlerin, yenidoğanın beyni, kalbi ve merkezi sinir sisteminin optimal gelişimini teşvik ettiği düşünülüyor. Bunun nedeni, kolostrumdaki potasyum, sodyum, kolesterol ve klorür düzeylerinin yüksek olmasıdır.

Sindirim Kanalında Faydalı Bakterileri Destekler :

Kolostrum, sindirim sisteminde faydalı bakterilerin gelişmesini sağlar. Ayrıca mide ve mide problemlerine neden olabilecek zararlı bakterilerin büyümesini durdurur.

Hastalık Nedenli Bakterileri Öldürür :

Kolostrum, hastalıklara neden olan bakteri ve virüsleri yok eden beyaz kan hücreleri olan yüksek bir lökosit konsantrasyonuna sahiptir . Bu beyaz kan hücreleri bebeğinizin vücudunu enfeksiyon ve yabancı maddelerden korur. Bu nedenle, kolostrum beslenen bebeklerin, formülü beslenen bebeklere kıyasla daha fazla bir bağışıklık sistemi avantajı vardır.

Sarılığı Önler :

Kolostrum, yenidoğan vücudundaki fazla miktarda bilirübin ( alyuvar hücrelerinin atık bir üründür) atmasına yardımcı olur . Çok fazla bilirubin sarılığa, bebeğinizin cildinin sarıya dönmesine neden olan yaygın bir duruma neden olur.

Bebeklerde sarılık


Çok fazla fayda sağladığı için, bazı insanların kolostruma sıvı altın demesi şaşırtıcı değildir..
 
İlk gelen süt çok önemli besin değeri taşıyor. Sütün rengi koyu sarı ve yoğun. Emzirmeyle birlikte sütün kıvamı ve rengi bir kaç gün içinde açılıyor. Anne adayları bu süte dikkat etmeli heba etmemeli .Bu sütü bebeğiniz aldıkça bağışıklığı kuvvetlencek ve daha sağlıklı olucak .
 
Anne sütünün bileşimi bebek beslenmesi için biyolojik normdur. Anne sütü ayrıca, enfeksiyona iltihaba karşı koruma sağlayan ve yüz milyonlarca ila binlerce farklı biyoaktif molekülleri içerir .Bağışıklık olgunlaşmasına, organ gelişimine ve sağlıklı mikrobik kolonileşmeye katkıda bulunur. Doğumdan sonra anneler tarafından üretilen ilk sıvı, hacim, görünüm ve bileşim bakımından farklı olan kolostrumdur.
 
Kolostrum, inanılmaz bağışıklık dengeleme avantajlarına sahiptir .Kolostrum, hamilelik döneminde ve doğumdan sonra birkaç gün boyunca üretilen anne sütünün ilk türüdür . Sıklıkla sıvı altın olarak anılır.Kolostrum, bebeğinizin bağırsaktaki erken bağışıklık tepkilerini harekete geçirmeye, normal bağırsak florasının gelişimini teşvik etmeye ve zararlı bakterilerin gelişmesini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, peristaliteyi arttırarak yenidoğanın mekonyumu geçmesine yardımcı olur. Bu, bilirubinin tekrar emilmesini ve bilirubin seviyelerinin yükselmesi durumunda sarılık gelişme potansiyelini azaltır.
 
Geri
Üst