Kontrolsuz Diyet Kemige de Vuruyor

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Kontrolsuz Diyet Kemige de Vuruyor
Yemek sırasında gazlı içecek ile yemek sonrası içilen sigaranın kemiği yapan hücreleri tembelleştirdiği, kontrolsüz olarak yapılan diyetin ise kemik erimesi riskini artırdığı belirtildi.

Dünyada 4 ila 6 milyon kişinin kemik erimesi hastası, 13 ile 17 milyon arası kişinin de risk altında olduğu belirtildi. “21 ilde yapılan ankete göre erkeklerde de yüzde 8,6 oranında kemik erimesi görülüyor” diyen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tunay Sarpel, kontrolsüz diyetin kemik erimesi riskini artırdığını söyledi.
Prof. Dr. Tunay Sarpel, osteoporoz yani kemik erimesinin genellikle kadın hastalığı olarak görüldüğünü belirtti ve “Erkekler de yüzde 8,6 oranında hastalığa yakalanıyor, bunun için erkekler de hastalığa gereken önemi vermeli” dedi.

Osteoporozun ciddi ve sinsi bir hastalık olduğunu vurgulayan Sarpel, zamanında teşhis edilip önlenmezse sakatlıklara hatta ölüme neden olabileceğini ifade etti. “Türkiye’de 31-89 yaş grubu arasında bin 597 kişiyle yapılan ankette 50 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 45 üzerinde kemik erimesi görüldü. Hastalığa yaşlılıkta daha çok rastlanıyor, ancak bu tek başına bir etken değil. Kemiklerde kalp, beyin gibi canlı ve sürekli aktif bir sistemdir. 30 yaşına kadar kemik yapısı ilerler ve 30 yaşında doruk noktasına ulaşılır. 30 yaşında yeterli kemik kütlesine ulaşılmaması halinde hastalık ortaya çıkmaya başlar.”

BESLENMEYE DİKKAT
Kemiklerin korunmasında ve güçlü olmasında en önemli adımın beslenme olduğuna dikkati çeken Sarpel, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda, ailelerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kemik erimesinin kalsiyum ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığını vurgulayan Sarpel, şöyle devam etti:
“Bebeklikten, hatta anne karnından itibaren doğacak çocuğun geleceği düşünülerek doğru beslenilmesi lazım. Özellikle anneler çocuklarını gazlı içeceklerden uzak tutmalı. Çünkü yemek esnasında alınan kalsiyum, kola gibi gazlı içecekle birlikte yok oluyor. Bunun yanı sıra kontrolsüz yapılan diyetler hastalığın oluşmasını tetikliyor. Özellikle, ergenlik döneminde yapılan bilinçsiz diyetler, ilerleyen yıllarda ortaya çıkacak büyük riskleri de beraberinde taşır.”

Gün içerisinde yapılacak fiziksel aktivitelerin kemikleri güçlendireceğine dikkati çeken Sarpel, yemek sonrası içilen sigaranın ise kemiği tamir eden hücreleri tembelleştireceğini söyledi.

Sarpel, sigaranın yanı sıra alkollü ve kafeinli içecekleri çok fazla tüketmenin, bazı ilaçları uzun süre kullanmamın, kortizon ve guatr başta olmak üzere hastalık riskini artırıcı etkenler olduğunu belirtti.





alıntı
 
Geri
Üst