Uzman SühaN

Administrator
Kordonları bağlıyken hamile kalan oldumu ?

Tüpler bağlıyken hamile kalan varmı yorumlar Tüpleri bağlı olup hamile kalanların yorumları

Tüp ligasyonu yani tüpleri bağlatma , halk dilin de kordonları bağlatma çok etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Bir kaç çocuktan sonra , artık gebelik düşünmeyen bayanların doğum kontrolü için kökten çözüm bulduğu bu uygulamayla ilgili sayfamıza sıklıkla sorular almaktayız.

Kordonlarımı bağlattım hamile kalırmıyım , kordon bağlandıktan sonra tekrar hamile kalırmıyım, kordonlar bağlıyken hamile kalmak mümkün mü gibi. Biz de merak edilen sorulara açıklık getirmek için bu makaleyi hazırlama gereği duyduk. Kordon bağlatma ile ilgili tüm merak edilen ayrıntılar yazımızın devamın da .


Kordon bağlatma laparoskopik ve açık operasyon şekilinde iki yöntemle yapılır. Her iki yöntemle de sağ ve sol tüp ortadan kesilerek bağlanır. Bu şekilde bağlanan tüpler sprem ve yumurtanın birleşmesini engeller. Böylece gebe kalmak mümkün olmaz. Fakat bazı durumlar da hekimler tüplerden birini bağlamayı unutur .

İşte o zaman gebelik söz konusu olabilir. Ayrıca tüpleri bağlattıktan sonra , tekrar açtırıp hamile kalmak mümkün.Eskiden tüplerini bağlatanlar normal yolla hamile kalamıyordu. Ancak tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabiliyorlardı. Günümüzde modern tıptaki gelişmelerle artık , tüplerini bağlatanlar da istedikleri zaman doğal yollar dan anne olabiliyor. Kordon bağlattıktan sonra hamile kalınırmı, kordon bağlatma dan sonra gebelik mümkün olurmu ? Tüm ayrıntıları uzamanların dan derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

Tüplerini bağlatıp adet düzensizliği yaşayan varmı?




tüp ligasyonu.jpg





Laparoskopi (kapalı) yöntemiyle tüp ligasyonu:

Laparoskopik ameliyat yönteminde karından ve göbekten sadece deliklerden sokulan kamera ve aletlerle işlem yapılır. Karına sezaryen kesisi şeklinde kesi yapılmaz sadece 1-2 adet küçük delik bulunur. Bu nedenle ameliyat sonrası iyileşme kolay olur ve ağrı az olur. Ameliyat yapıldıktan sonra bir gün içerisinde hasta taburcu edilebilir. Laparoskopi yöteminde tüpler orta bölgesinden koterize edilerek (yakılarak) işlem yapılır, tüp uçarı klipslenebilir.


Açık ameliyatla tüp ligasyonu:

Burada sezaryen kesisinin yapıldığı bölgeden kesi yapılarak normal yöntemlerle ameliyat yapılır. Ancak kesi sezaryen kesisi kadar geniş ve büyük olmaz genellikle 3-5 cm kadar daha küçük bir kesi yapılarak tüpler bağlanır. Kesi küçük olduğu için hatsanın iyileşmesi kolay olur ve ağrısı çok fazla olmaz. Ameliyattan genellikle bir gün sorna taburcu edilir.

Laparoskopik (kapalı ameliyat) veya açık hangi yöntemle yapılırsa yapılsın tüp bağlama ameliyatının koruma etkinliği çok yüksektir.

Sezaryen ve diğer ameliyatlar sırasında tüp bağlama ameliyatı:

Yeterli sayıda çocuk sahibi olduklarına karar veren çiftler eğer doğum sezaryen ile gerçekleşecekse bu esnada tüplerin de bağlanmasını isteyebilirler ve iki ameliyat aynı anda gerçekleşebilir. Sezaryen için yapılan cilt kesisi dışında ek başka bir kesi yapılması veya kesinin büyütülmesi gerekmez. Sezaryen ameliyatında tüpler bağlanırsa ameliyat sadece bir kaç dakika daha uzun sürer. Sezaryen dışında yumurtalık kisti veya myom ameliyatı sırasında da hasta isterse aynı zamanda tüplerin bağlanması yapılabilir.

Normal doğumdan hemen sonra tüp bağlatma:

Normal doğumdan sonraki gün göbek altından yapılacak küçük bir kesi ile de (laparoskopik değil) tüp bağlatma ameliyatı yapılabilir. Bu durumda kesi pubik bölgeden (sezaryen kesisi yapılan bölgeden) yapılmaz yukarıda göbeğe yakın bölgeden yapılır çünkü rahim doğumdan sonra büyüktür ve tüpler de rahimle beraber bu mesafede bulunur.


Daha önce tüplerini bağlatmış artık çocuk yapma şansı olmayan hastalar var. Tüpler saç kılı kadar ince kanallardır, bağlatma yönteminde tüplerin uçları kesiliyor ve bağlanıyor. Bir daha normal yollarla çocuk doğurma şansı olmuyor. Çünkü yumurtalar rahime ulaşmıyor. Eskiden, tüplerini bağlatan kadınların, tekrar hamile kalmak istediklerinde tüp bebekten başka şansları yoktu, artık tüp bebeğe gerek kalmadan bu durumdaki kadınlar bebek sahibi olabiliyor. Eğer ayrı olan tüpler birleştirilebilirse tüp bebeğe gerek kalmadan normal yollardan hamile kalınabiliyor. Tüpleri bağlayabilirsek yumurtanın geçebileceği bir kanal oluşturulabilirse kadın hamile kalabiliyor. Bu çok zor bir ameliyat. Mikro cerrahi ile yapılırsa çok başarılı oluyor. Normal cerrahi ile yapılırsa başarı oranı hemen hemen yok gibi.''

Sonuç olarak;
Kordonlar bağlı iken hamile kalma ihtimali oldukça düşüktür, ancak yine de bir olasılıktır. Kordonlar, annenin rahmine bağlı olarak doğan bebeğin besin ve oksijen gibi gerekli maddeleri almasını sağlayan damarlardır. Bebek doğduktan sonra, kordonlar kesilir ve bebek annesinin rahminden ayrılır.

Eğer kordonlar hala bebeğin rahmine bağlı ise ve bebek doğmadıysa, hamile kalma olasılığı daha yüksektir. Bu durumda, bebeğin rahim içinde bulunan yumurta hücrelerine sperma ulaşarak döllenme olabilir ve hamilelik meydana gelebilir. Ancak, bu durum çok nadirdir ve genellikle doktora başvurulması gerekir.

Eğer hamile kalmak istemiyorsanız, cinsel ilişkiden önce doğum kontrol yöntemleri kullanarak korunmanız önerilir. Doğum kontrol yöntemleri, hamilelik riskini azaltmak için tasarlanmış çeşitli seçeneklerdir ve bunlar arasında prezervatifler, dişidilatatörler (IUD'ler) ve doğum kontrol hapı gibi seçenekler bulunur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bizim bir akraba 4 çocuktan sonra tüplerini bağlattı . ama doktor tek tüpü açık unutmuş kadıncağoız yine hamile kaldı ve hamile olduğunu 5 ay sonra anladı . duruma hem şaşırdık hemde çok güldük . kadıncağız hayatının şokunu yaşadı. tekrar ameliyat olmayada yanaşmadı . tek tüpü açık kaldı
 
Tüp ligasyonu sağlam gerçekleştirildiyse hamile kalmak mümkün değilidir. Fakat tüpler iyi bağlanmazsa gebelik oluşabilir. Bunun dışında tüp bağlatma ameliyatını gerçekleştiren hekim tüplerden birini bağlamayı unutabilir. Tüp ligasyonu sonrası adetlerinizde gecikme olursa mutlaka gebelik testi yapınız..
 
Ben 32 yaşındayım iki çocuğum var 13 yaşında ve 8 yaşında artık çocuk istemiyorum ve bunu için bağlatmak istiyorum ama çokta korkuyorum ya bağlattiktan sonra tekrar hamile kalırsam diye benim doğumum normal sezaryen değil nasıl yapılıyor karnımı mi kesiyorsunuz nasıl oluyor
 
Merhaba, tüplerimi bağlatma işlemi iki şekilde yapılıyor. Konu için de işlemin nasıl gerçekleştirildiği hakkın da bilgiler yer almakta. Tüpler uygun şekilde bağlanırsa gebe kalmazsınız en etkili doğum kontrol yöntemidir. Tüp ligasyonu düşünüyorsanız detaylı bilgi edinmek için bir hekimin fikrini alın.
 
Ben kordonlarimi 3. Çocugumu sezeryan ile dogururken bağlattirdim bu tam 5 sene oldu şuan adetimde bir gecikme var.Acaba hamile kalmış olabilirmiyim? Ağrı kesici çok kullandım onun etkisi olabilirmi?
 
Bende 3.sezeryan oldum haziranda cocugumu elime aldım çok şükür.esimin ve benim imzalarımızla tupligasyon rıza belgesinide doldurduk.suan bebeğim 6 aylık ve ben 2 aylık hamileyim.hayatimin şokunu yaşadım.aldirma taraftarı degiliz ama doktorumdan ve hastane yönetiminden şikayetçi oldum.yazili açıklama yaptılar hem kesilip hem yapıldığına dair.ben hala inanmıyorum kesilip yakılan tüpler nasıl oluyorda hala işlevini görüyor.psikolojim 0.ilk eşimden 2 ikinci eşimden de ortak bir çocuğumuz olsun dedik allah olmyanalara versin dedik ve baglattik.ama sonuç şuan hamileyim.bagli olup olmadığınıda rahim filmi ile ortaya çıkarabiliyoruz oda gebelere yapılmıyor.yani doğumda herşey ortaya çıkacak.eger rabbimin bir mucizesiyse vardır bir bildiği.ama doktor hatası ise bütün hukuki yollara basvuracagim
 
Bende 3.sezeryan oldum haziranda cocugumu elime aldım çok şükür.esimin ve benim imzalarımızla tupligasyon rıza belgesinide doldurduk.suan bebeğim 6 aylık ve ben 2 aylık hamileyim.hayatimin şokunu yaşadım.aldirma taraftarı degiliz ama doktorumdan ve hastane yönetiminden şikayetçi oldum.yazili açıklama yaptılar hem kesilip hem yapıldığına dair.ben hala inanmıyorum kesilip yakılan tüpler nasıl oluyorda hala işlevini görüyor.psikolojim 0.ilk eşimden 2 ikinci eşimden de ortak bir çocuğumuz olsun dedik allah olmyanalara versin dedik ve baglattik.ama sonuç şuan hamileyim.bagli olup olmadığınıda rahim filmi ile ortaya çıkarabiliyoruz oda gebelere yapılmıyor.yani doğumda herşey ortaya çıkacak.eger rabbimin bir mucizesiyse vardır bir bildiği.ama doktor hatası ise bütün hukuki yollara basvuracagim
Merhaba 3yil geçmiş bir sonuca varabildiniz mi ben de şuanda ayni durumdayım merak ediyorum hastane ve doktor tazminat ödediler mi ceza alabilirler mi acaba
 
Geri
Üst