Kozmik örümcek ağı galaksileri yakalıyor

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kozmik örümcek ağı galaksileri yakalıyor
Galaksiler kendilerinden küçük komşularını yutarak büyüyorlar. Astronomlar şimdi bu kozmik olayı görüntülemeyi başardılar.

Bilim adamları Hubble Uzay Teleskopu’yla büyük bir galaksinin daha küçük bir komşu galaksiyle "kaynaşmasını" görüntülediler. Fotoğraflar, genç evrendeki galaksi gelişimiyle ilgili teoriyi kanıtlıyor. Hollanda’daki Leiden gözlemevinden George Miley yönetiminde çalışan ekip, bu gözlem için teleskopun, Advanced Camera for Survey kamerasını, 10,6 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiye doğru ayarlamış.

Suyılanı takımyıldızında yer alan MRC 1138-262 en büyük galaksilerden biridir. Fotoğraflar, dev galaksinin küçük komşusunu yutuşunu 100 000 ışık yılı uzaklıkta gösteriyor. Bilim adamlarının"örümcek ağı"na benzettikleri bu galaksi, saniyede birkaç kilometre hızla küçük komşularını kendisine doğru çekiyor.

Daha önceleri ışın teleskoplarıyla yapılan incelemelerle, MRC 1138-267’nin çok yoğun enerjili jetler gönderdiği anlaşılmıştı.

Bilim adamları bu nedenle örümcek ağının ortasında dev bir karadeliğin bulunduğunu tahmin ediyorlar.

Hubble Enformasyon Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, örümcek ağına benzetilen galaksi, tıpkı bir örümceğin sineği yakaladığı gibi kendisine doğru çektiği küçük galaksileri yutuyor ve Jetleri gönderiyor.
 
Geri
Üst