Kulak kireçlenmesi neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Kulak kireçlenmesi neden olur?
Kulak kireçlenmesi, kulak zarı ile iç kulağın bağlantısını sağlayan üzengi kemikçik yapısının sertleşmesi hastalığıdır. Bu hastalıkla birlikte oradaki kemikçiklerin tamamı veya bir kısmı elastik yapılarını kaybederek sesi eskisi kadar iyi iletemez hale gelirler.
Kulak Kireçlenmesi Belirtileri
Hastalarca bu hastalığın varlığına dair ilk bulgu işitme kaybı olmaktadır. Hasta zamanla fısıltıları duyamadığını fark eder veya gürültülü ortamlarda karşısında yüksek sesle konuşan kişiyi daha net duymaya başlar. Bu durum genelde bir kulakta başlar, sonrasında diğer kulakta da kendisini gösterir.




5.jpg






İşitme kaybı, ilerleyen bir süreç gösterir ve sağırlığa kadar gidebilir. Bu süreç zamana yayılmış olarak yavaş yavaş işleyebilir.

İşitme kaybının haricinde şu belirtiler de görülebilir:

Denge kaybı
Kulak çınlaması
Baş dönmesi
Kulak Kireçlenmesinin Nedenleri
Tıp sahasında gelinen bugünkü aşamada kulak kireçlenmesinin kesin nedeni ne yazık ki belirsizdir. Bununla birlikte genetik faktörlerin hastalığa yatkın hâle getirebildiği bilinmektedir. Yani anne veya babadan biri bu hastalığa yakalandı ise, çocukta hastalık geninin bulunma riski 50%’dir. Hastalık genine sahip olmak, hastalığın ortaya çıkacağını garanti etmez.
Bilim adamları, kulak kireçlenmesi neden araştırmalarını şu ihtimaller üzerinde yapıyor:

Kızamık hastalığı
İç kulağı çevreleyen kemiksi dokudaki gerilim kaynaklı kırıklar
Bağışıklık sistemi sorunları
Kulak Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Şu an için kesin sonuç veren bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır; ümitler, modellenen kemikçiklerin hastalıklı kulağa yerleştirilmesi çalışmalarına odaklanmıştır. Bununla birlikte, şu tedavi yöntemleri hastalık belirtilerini azaltacaktır:

Vitamin ve Mineral Desteği
Henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte; flor, kalsiyum ve D vitamini içerikli ilaçların işitme kaybını yavaşlattığı düşünülüyor.

İşitme Cihazı
Bu cihaz, kulak kireçlenmesi rahatsızlığını yok etmez veya ilerlemesini durdurmaz. Ancak işitme kaybının idare edilebilir seviyeyi aşması halinde duyma yeteneğinin geri kazanılmasını sağlayabilir.

Cerrahi Operasyon
İlerlemiş kulak kireçlenmesi rahatsızlıklarında üzengi kemikçiği cerrahi bir müdahale ile çıkarılarak yerine protez üzengi kemikçiği konulmaktadır. Bu operasyonda üzenginin tamamı da çıkarılabilir, sadece bir parçası kesilerek alınabilir de. Operasyon esnasında lazer ışınlarından faydalanılabilmektedir.
 
Geri
Üst