Kulaktan Kan Gelmesinin Nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Kulaktan Kan Gelmesinin Nedenleri
Kulaktan kan gelmesi durumuna tıp dilinde otoraji adı verilmektedir. Kulaktan kan gelmesi durumunda kafaya gelen şiddetli bir darbe, yaralanma yada travma neticesinde oluşan kafa kırıklıklarından şüphe edilmelidir. Ancak böyle bir durum söz konusu değilse kulağa su kaçması yada dış kulaktan kulak zarına sokulan sivri ve delici maddelerden olması düşündürebilir. Kulak zarının delinmesi ile kafatası kırıklarının genelde kulaktan kan gelmesine neden olan dış etkenler arasında yer almaktadır. Kulak zarı zedelenmesi kulak yolu enfeksiyonlarında çıkabilen bir bulgudur.


Dış kulak yolu iltihapları kulak zarına zarar vermez. Fakat orta kulak iltihabı olarak bilinen işitme kaybı ile veya geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında kulak zarının delinmesi iltihaplı kanamaya neden olabilir. Kulak zarının travmatik bir şekilde etkilenmesi ve kulağa gelen darbeler yada çok şiddetli sese bağlı sebepler kulakta kanama yapabilir. Kulak kanamalarındaki tedavi sebebe yöneliktir. Kulak zarındaki delinmeler vücut tarafından hızla tamir edilir. Ancak kulak zarının tek görevi işitme ile ilgili olmayıp dış ortamdan kulağı koruyan, mikropların, suyun ve tozun orta kulağa girmesini engelleyen bir bariyer görevi de vardır. Kulak zarından içeriye giren su nedeniyle orta kulakta mikropların üremesi son derece kolaydır.



00.png








Kulaktan Kan Gelmesinin Belirtileri;

Kulak ağrısı
Kısmi işitme kaybı
Hafif kulak kanaması ve akıntısı
Kulağa hiçbir zaman hiçbir şey sokulmaması önerilir. Çünkü be harekette kulak zarını parçalama riski oluşturur. Bazen kulak zarı, pamuk sarılmış ufak kulak temizleme saplarıyla yada küçük sivri şeylerle temizlenirken yada kaşınırken delinebilir. Diğer delinme sebepleri kulağa atılan bir tokat ve patlamalar oluşturur. Her ikisi de kulaktaki hava basıncında ani olarak değişiklik yapar. Orta kulaktaki bir enfeksiyon kulak zarında iltihap yapabilir, hatta zarı kısmen tahrip edebilir. Kulak zarı delinmesinin en sık görülen sebebi budur. Ufak delikler kapanabilir. Ancak büyükler kapanmaz ve mikroplu maddelerin orta kulağa girmesine neden olmasıdır.
Kulaktan kan gelmesinin en büyük nedeni kulak zarının çok hassas olup en ufak bir şiddete bile maruz kaldığında zedelenmesi, yırtılması, iltihaplanması gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Kulaktaki kanama kısa süre devam eder, fakat kulak kanamasına neden olan darbeye veya iltihaba göre kulakta ağrı baskı hissi oluşturur. Kulakta oluşan bu baskı veya ağrı hissi bazen çok can sıkıcı ve can yakıcı olabilir. Genellikle çocuklarda orta kulak iltihabı çok fazla görülmektedir. Çocuklarda üst solunum yolunda östaki borusu dar ve kısa olduğundan akıntı östaki borusu ile kulak zarı arasında birikip iltihaplanmaya yol açmaktadır. Kulak kanaması yerine bazen bu kulak çınlaması olarak da görülebilir. Kulak zarının yırtılması da kanamaya yol açabilir. Kulak içine sokulan ve zarı zedeleyen bir aletle kulağı kaşımak kulak zarının tahrişe neden olmaktadır. Kulak kirlerinin kulak içinde birikmesi kulak zarına baskı yaparak kiri dışarı atmak için zarın kanaması ile kulak kirini temizler.

Kulaktan Kan Gelmesi Halinde Ne Yapılmalıdır?

Hafif kanamalarda;

Kanama hafifse kulak temiz bir bezle temizlenir.
Yaralı hasta sakinleştirilir, endişeleri giderilir.
Şiddetli kanamalarda;

Kanama ciddi ise, kulağı tıkamadan temiz bezlerle kapanır.
Bilinci yerinde ise hareket ettirmeden sırt üstü yatırılır, bilinçsiz ise kanayan kulak üzerine yan yatırılır.
Yapılan ilk müdahalenin ardından, kulak kanaması her ne kadar basit olursa olsun veya az nedenini bildiğimiz veya bilmediğimiz türde olan bütün kulak kanamalarında bir uzman doktora başvurulmalıdır.

Kulaktan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Başlangıçta antibiyotik tedavisi uygulanır. Beraberinde mukoza şişliğini azaltan, mukus kıvamını incelten ilaçlar kullanılabilir. Alerji tanısı olan hastalarda anti alerjik tedavisi eklenmesidir. Sakız çiğnemek ve balon şişirmek gibi aktiviteler östaki kanalının fonksiyonuna yardımcı olabilir. Kulak ağrısı gün içerisinde şiddetlenmişse, duyma duyunuzda kayıp varsa ve bu acıların sonrasında kulakta kanama olmuşsa, kulak kanamasından sonra da ağrısı kaybolmuş ise kulak zarında bir yırtılma oluşmuş olması ihtimaller arasındadır. Fakat acı şiddetli değilse, sadece kulak çınlaması olmuşsa, sakin ve sessiz bir ortamda, uzun süreli dinlenmek çok iyi gelecektir.
 
Geri
Üst