Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat!
kurban bayramında nasıl beslenmeli, sağlıklı beslenme tavsiyeleri, bayramda beslenme

Çok yakın bir zaman da kutlayacağımız ve biz müslümanların iki dini bayramından biri olan kurban bayramında en sağlıklı beslenme tavsiyeleri ile midenizi ve sağlığınızı bozmadan beslenebilir ve bayramı sağlıklı bir şekil de geçirebilirsiniz.

Genel sağlık bakanlığından yapılan açıklamalara göre kurban bayramında nasıl beslenmeli sorusuna yanıt olarak yapılan açıklamaların detaylarını sizler için paylaşıyor, Melekler Mekanı.Com olarak şmdiden herkesin bayramını kutlar, sağlıklı günler dileriz.

beslenme.jpg


Genel SAGLIK Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı’nda, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanları, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri ve kısıtlı miktarda tüketmeleri konusunda uyardı. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de artmasının sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi.
Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi gerektiği vurgulanarak, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanlara, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri uyarısında bulunuldu. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yarattığının altı çizilen açıklamada, “Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmelidirler” denildi.

“KURBAN ETLERİ NASIL PİŞİRİLMELİ?”

Etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerinin de önemine dikkat çekilen açıklamada, etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi ve kızartmalardan kaçınılması uyarısında bulunuldu. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiğinin altı çizilerek, “Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitaminin, etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir” denildi.

“KUYRUK YAĞINDAN KAÇININ”

Açıklamada, özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılması gerektiği belirtilirken, şu uyarılarda bulunuldu:
“Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 �C olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel barsak parazitlerinin insana bulaşmasını da büyük ölçüde engeller”

“ETLERİ BİRER YEMEKLİK OLACAK ŞEKİLDE SAKLAYIN”

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu kaydedilen açıklamada, etlerin sağlıklı saklanması konusunda şu uyarılara yer verildi:

“-Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta (-2 derece) birkaç hafta, derin dondurucuda (-18 derece) ise daha uzun süreyle saklanabilir.

-Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözdürülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil yine buzdolabında çözdürülmelidir.”

Açıklamada ayrıca, barsak parazitlerinin ve hayvan hastalıklarının bulaşmasının engellenmesi için kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına ve uygun koşullarda kesiminin yaptırılmasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. (ANKA)
 
Geri
Üst