Kurban ne zaman nasıl kesilmelidir?

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Kurban ne zaman nasıl kesilmelidir?
Kurban bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günleri kesilmelidir. Ancak birinci günü kesmek daha efdaldir.


Kurbanlar şehirlerde veya bayram namazı kılınan diğer yerleşim yerlerinde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan köylerde ve göçebe hayat yaşanan yerlerde ise bayram günü tan yerinin ağarmasından sonra kesilir. İlk vakti budur. Son vakti ise bayramın üçüncü günü güneş battıktan sonra biraz öncesine kadar devam ediyor. Bir özür sebebiyle bayram namazına gidemeyen kimse, namaz kılınacak kadar bir süre geçtikten sonra kurbanını kesebilir. Kurbanı gece kesmek tenzihen mekruhtur. Çünkü gece karanlık nedeniyle kesmek zordur ve hata yapma olasılığı da vardır.


kurban kesimi.jpg


Kurbanlığı hangi gün kesmeliyiz?

Kurban kesme vakti ile ilgili çeşitli hadisler rivayet edilmiştir. Bera İbn Azibden (ra) Resulullah'ın (sav) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: " Bizim bu günümüzde ilk işimiz namaz kılmak, sonra da dönüp kurbanımızı kesmektir. Kim böyle yaparsa bizim sünnetimize tabi olmuştur. Her kim bundan önce kurbanını keserse, bu kurban ailesine verdiği etten başka bir şey olmaz. Bu hadis-i şerife göre, arefe günü gündüz veya gece veya bayramın ilk günü, bayram namazı kılınan yerlerde namazdan önce kesilen hayvan kurban hükmünde olmaz.


Enes'ten (ra) rivayet edilen bir hadiste şöyle buyurulur: Kim namazdan önce kurban keserse bir daha kessin. Her kim namazdan sonra keserse, onun bu ibadeti tamamdır ve müslümanların sünnetine amel etmiştir. Maliki ve Hanbelîler de Hanefîler gibi kurban kesme süresini üç gün olarak kabul ediyorlar.


İmam Şafiye göre ise kurban kesme süresi dört gündür ve teşrik günlerinin sonuna kadar devam ediyor. Dayandıkları delil şu hadistir: Arafat tamamı vakfe yeridir ve bütün teşrik tekbirleri de kurban kesme zamanıdır İbn Hibban'ın bir rivayetinde ise Tüm teşrik günlerinde kurban kesilir denir. Teşrik günleri bayramın dördüncü gününü de kapsamaktadır.

Kurban nasıl kesilir?

Kurbanlar kıbleye yatırılır ve bismillah Allahu ekber denilerek kesilir. Bunu mümkün olursa sahibi kesmelidir. Bu mümkün olmazsa uygun bir müslümana kestirmeli, kendisi de başında bulunmalı ve bu ayet okunmalıdır.


Anlamı: De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah içindir O'nun ortağı yoktur.


Kurban kesilirken sadece kurban sahibinin bismillah demesi yeterli değil, kurban kesen "Bismillahi Allahu Ekber" demelidir. Bismillahi kasten terk ederse kurbanın eti yenmez. Kurban sahibi, elini kasabın elinin üstüne koyarak kurbanı keserlerse, ikisi de bismillah demelidir. Biri kasten bismillahı terk ederse hayvanın eti yenmez.

Malik, Hz. Peygamberin iki koç kurban ederken besmele ve tekbir dediğini ve ayağını hayvanın yan tarafına koyduğunu rivayet etmiştir.


Kurban Bayramı'nda kesilmek için satın alınmış kurbanlık hayvan kesilmeyib bayramın üç günü geçerse, eğer bu hayvan mevcutsa kendisi, istifade edilmiş fiyatı yoksullara sadaka verilmelidir. Odur ki, bir sonraki ile tehir edilmesi doğru değildir.
 
hocam keşke günümüzde kurban kesenlerin bazılarının kurban etini dağıtmayıp defreze saklamanın günahlarından da bahsetseydiniz dağıtanlar için sözüm yok ama resmen kurbanı kimse görmesin et vermeyelim diye gizli gizli kesenlerin olduğunu biliyorum Allah rızası için kesen ve muhtaç olana dağıtan herkesin kurbanını Rabbim kabul etsin
 
Selamün aleyküm hocam. Kurban kesildikten sonra kimseye dağıtılmadan sadece kişinin tüketmesi caizmidir ? Etrafımda sıklıkla bu durumu görmekteyim. Kurban kesiyorlar kimseye vermiyorlar . Bu kişilerin kurbanı kabul oluyormu ?
 
Merhaba. Kurban kesen kimselerin Kurban etini üçe ayırıp Birini kendine ve bakmakla yükümlü olduğu kimselere ayırması, birini zenginde olsa yakın akrabası, birini de Yoksul ve muhtaçlara dağıtması güzel bir sünneti seniyyedir. Bu konuda Peygamber efendimizin Kavli ve fiili sünnetleri vardır. Ancak kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler kalabalık ise etin tamamını kendine ayırmasında da bir sakınca yoktur. Günümüz de Genel manada bu sünnet unutulup gitmekte ve iki kişilik aileler dahi etin tamamını kendi evine ayırmakta ve fakirler ve yoksullar gözetilmemektedir.
 

Benzer Diğer Konularımız !

İ
Cevaplar
1
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
2K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
4
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
Geri
Üst