Kürtaj Hakkında sık sorulanlar

M

Misafir

Forum Okuru
Kürtaj Hakkında sık sorulanlar
Kürtaj - Sık Sorulanlar

1-Kimler kürtaj olabilir?
Ülkemiz yasalarına göre 10. gebelik haftasına kadar olan gebeliklerde (ultrasonografi ile teyit edilmiş olmalıdır) kürtaj tümüyle yasaldır. Evli olan kadınlarda eş imzalı onay vermelidir. Evli olmayan kadınlar kendi istekleri doğrultusunda işlemi yaptırabilirler. 18 yaşın altında olan kız çocuklarında evli olsun veya olmasın ebeveynin imzalı onayı alınır. Burada dikkate alınması gereken nokta, tıbbi gebelik haftasının hamile kalınan tarihe göre değil son adet tarihinden itibaren geçen süreye kadar olan hafta olmasıdır.

2-Kürtaj operasyonunun bundan sonraki gebeliklerim üzerinde bir etkisi varmıdır?
Usulüne uygun bir gebelik haftasında, usulüne uygun olarak uygulanan bir kürtaj operasyonunun sonraki gebelikleriniz üzerinde olumsuz bir etki yaratma olasılığı son derece düşüktür.

3-Kürtaj olduğum daha sonra anlaşılır mı?
Kürtaj esnasında sizden imzalamanızın istendiği form hastane kayıtlarında gizli kalır ve bu bilgiye kimse ulaşamaz. Yine kürtajdan 4.-6. haftadan itibaren yapılan bir jinekolojik bir muayenede de kürtaj işleminin yarattığı etkiler tümüyle silinmiş olacağından kimse sizin daha önceden böyle bir operasyon geçirdiğinizi anlayamaz.

4-İstenmeyen bir gebelikten kurtulmada kürtaj dışında bir yöntem var mı?
Ülkemizde şu anda istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılmasının tek yolu kürtajdır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan RU-486 düşük ilacı ülkemizde bulunmamakta ve bu ilacın kullanımının uzun vadeli etkileri bilinmemektedir.

5-Bazı durumlarda kürtaj öncesinde gebeliğin büyümesi bekleniyor. Neden?
Özellikle 5.5 haftadan önce başvurduğunuzda sizden gebeliğin biraz daha büyümesi için beklemeniz istenebilir. Bunun en temel nedeni rahimağzının gebe olunmayan dönemlerde oldukça sert bir yapı olması ve ilerleyen gebelik günleriyle birlikte yumuşamaya başlamasıdır. Sert bir rahimağzı işlemin uygulanması için metal aletlerin kullanılmasını gerektirecek, bu da riskinizi artıracaktır. Dahası çok erken uygulanan müdahalelerde gebeliğin devam etme riski ve böylece yeniden kürtaj olma riski gündeme gelecektir.

6-Kürtaj işlemi sonrasında işime ne kadar sonra dönebilirim?
Kürtaj sonrası 3-5 gün istirahat esastır. Ancak yoğun iş temponuza geri dönemniz zorunluysa kendinizi bedensel olarak aşırı zorlamamak koşuluyla ertesi gün çalışmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bu konuda en pratik çözümlerden biri müdahalenin cumartesi günü yapılması olabilir.

7-Kürtajdan sonra ilk adetimi ne zaman göreceğim?
Kürtajdan sonraki ilk 2 haftada (özellikle 3.-5. günler arasında) görülen kanamalar adet kanaması değildir. İlk adet kanaması ortalama olarak uygulama tarihinden sonraki 5. haftada görülür.

8-Kürtaj fiyatları neden bu kadar değişken?
Kürtaj fiyatlarını belirleyen en temel etken müdahalenin yapıldığı hastanenin ücretlendirme politikasıdır. Diğer etkenler ise tercih edilen anestezi şekli (lokal veya genel) ve müdahaleyi uygulayan doktorun ücretlendirme politikasıdır. Kürtaj "küçük cerrahi müdahale" sınıfına girer ve başarılı bir operasyonun anahtarı uygulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Anestezi Uzmanındadır.
 
Geri
Üst