1. mislinay

    mislinay Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    7.147
    Beğenilen Mesajlar:
    37
    Ödül Puanları:
    0

    Kuru fasülyeyi tüketin çünkü faydası saymakla bitmiyor

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında mislinay tarafından paylaşıldı.

    [​IMG]

    Kötü kolesterolü düşürüyor, mide ve bağırsakları tedavi ediyor... Bugüne kadar sağlıklı ve zinde bir yaşamın doğru beslenmeden geçtiğini vurgulayan uzmanlar, bu konuda hep lifli gıdaların vazgeçilmezliğinden bahsetti.

    Genellikle espri konusu yapılsa da çözünebilen lifli yiyeceklerin başında gelen 'kuru fasulyenin faydalarına' ise Amerikalı diyetisyenlerden destek geldi. İlaç Enstitüsü ve Amerikan Diyetetik Birliği (ADA), her gün yeterli miktarda lifli yiyecek tüketmenin vücudu birçok hastalıktan koruduğunu açıkladı. Uzmanlar, kuru fasulye gibi baklagillerden zengin beslenmenin yararlarını şu altı maddede özetledi:

    1. Kalp hastalıklarına karşı korur. Günlük 12-33 gram lif alımının kan basıncını düşürdüğü gözleniyor. Ayrıca, lifli gıdanın kalp krizi ölümlerini yüzde 27 azalttığı biliniyor.

    2. Diyabeti kontrol altında tutmaya yardım eder. Kan şekerinde daha yavaş artışa geçmesini sağlar.

    3. Mide, ince ve kalın bağırsağı tedavi eder. Lifler kalın bağırsakta mayalanır ve kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimine yardımcı olur.

    4. Meyve, sebze, arpa, yulaf ve kuru baklagil gibi çözünebilir lifler, kandaki kötü kolesterolü düşürür.

    5. Buğday ekmeği, kahverengi pirinç gibi tohumlu, taneli çözünemeyen lifler mide, ince ve kalın bağırsakların çalışmasını güçlendirir.

    6. Kalori miktarı sıfır olan lifler şişkinlik yaparak tokluk hissi uyandırır. Ayrıca, lifli gıdalar daha az kalori içerir. Örneğin, bir fincan brokoli yaklaşık 25, beyaz pirinç ise 200'den fazla kalori içerir.

    Peki günlük ne kadar life ihtiyacımız var? Yediğimiz her bin kalori için 14 gram lif tüketmeliyiz. Bu, kadınlar için yaklaşık 25, erkekler için ise 38 gramdır. 2 yaşın altındaki çocuklara lifli gıda önerilmiyor. Birçok meyve, sebze ve tüm hububatların bir porsiyonu yaklaşık 2-3 gram lif içerir. Pişmiş kuru fasulye ve bakliyatların bir kâsesinde ise 10-15 gram lif bulunur.

    alıntı
     
Kuru fasülyeyi tüketin çünkü faydası saymakla bitmiyor konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Gülmenin yararları saymakla bitmiyor!

    Gülmenin yararları saymakla bitmiyor!

    Alman Dr. Heiner Uber,''Gülme Prensibi'' adlı kıtabında bu yararları anlattı. 19. Yüzyıl sonlarına kadar ayıp ve kaba bir hareket olarak tanımlanan gülmenin, aslında insanın ''en iyi doktoru'' olduğu belirtilen kitapta, günümüzde yüzünden gülümseme eksik olmayan ınsanların daha karizmatik görüldüğü anlatılıyor. Kıtapta ayrıca gülmenın 10 yararı da sıralanıyor. GÜLMENIN YARARLARI 1-...
  2. Bitmiyor aşk çünkü...

    Bitmiyor aşk çünkü...

    her düşüşünde gözümden siyah damlaların, birikmiş keder, unutulmamış acılara bi taş daha konuluyo kalbimde...Ürperen tenim değil, ruhum bu sefer. öyle bi esiyor ki rüzgar, kalmayacak senden diye inatla haykırıyor yüzüme.Cok soğuk bu gece.bütün hücrelerim kalbimin ortasında inatla tütmeye devam eden küllerin etrafına dizilmiş, küllerin yeniden alev almasını sağlayacak o közü bekliyorlar...
  3. Pazının Faydaları Saymakla Bitmiyor

    Pazının Faydaları Saymakla Bitmiyor

    bu konu pazının faydaları hakkında bilgilere yer vermektedir. Özellikle kış ayların da sarması sık sık yapılan pazının faydaları saymakla bitmiyor. Pazıyı sadece bir yemek olarak düşünmeyin. Sağlık açısından da çok faydalı olan pazının bakın ne gibi faydaları bulunuyor; Doğada bir çok yararlı bitkinin olduğunu biliyoruz. Bazen bilerek göz ardı ediyoruz. Bazen de faydalarını bilmeden...
  4. Lezzetli Kuru Fasülye Nasıl Pişirilir?

    Lezzetli Kuru Fasülye Nasıl Pişirilir?

    kuru fasülye nasıl pişirilir, lezzetli kuru fasülya pişirmek için, kuru fasülyr yemeği Sevgili melekler, Türk mutfağının vazgeçilmezi, geleneksel yemeklerimizden kuru fasülyeyi pişirmek de maharet ister. İspir fasülyesi, çayeli fasülyesi gibi pek çok çeşiti bulunan kuru fasülyeyi en leziz ve sağlıklı şekilde pişirmek, misafirlerinizden övgü dolu sözler duymak istiyorsanız aşağıdaki...
  5. Zencefilin faydası saymakla bitmiyor

    Zencefilin faydası saymakla bitmiyor

    Zencefil Çin, Hindistan, Afrika, Karayipler ve diğer sıcak iklimlerde yetişir. Zencefil bitkisinin kökü iyi bir baharat ve aroma olarak bilinir. Binlerce yıldır pek çok kültürde geleneksel bir çözüm olmuştur.Zencefil bitkisinin baharatlı, aromatik kökü birçok kültür tarafından yemek pişirmek ve tıpta kullanılmaktadır.Bu makale zencefil,zencafilin nedir,zencefilin yararları ve zencefilin...

Sayfayı Paylaş