La Havle Ve Lâ Kuvvete İllâ Billâh

PaSikA

Yeni Üye
Üye
La Havle Ve Lâ Kuvvete İllâ Billâh
gif177.gif


Hazine; altın, gümüş, mücevher gibi değerli eşya yığını, büyük servet, değerli şeylerin saklandığı yer anlamına gelir. Mecazi olarak büyük bağlılık duyulan, değer verilen şey veya kimse manasında kullanılır. Efendimiz (sellallahu aleyhi vesellem) bazı hadislerinde La Havle…\'nin2 ebedî Cennet hayatında bir hazine olduğunu, diğer bir hadislerinde arş hazinelerinden biri, Hz. İbrahim (aleyhisselam)\'den naklen de bir cennet fidanı olduğunu şöyle ifade buyurmuşlardır:

Ebû Musa el-Eş\'arî anlatıyor: \"Allah Resûlü Hayber\'e gazaya giderken ashap bir vadide yüksek sesle tekbir getirmeye baladı. Bunun üzerine Allah Resûlü:
— Yavaş tekbir getiriniz! Çünkü siz ne sağıra dua ediyorsunuz, ne de gaibe sesleniyorsunuz. Muhakkak ki siz, iyi işiten ve size çok yakın olan Allah\'a dua ediyorsunuz. O her zaman sizinle beraberdir, buyurdu. Bu sırada ben Allah Resûlü’nün binitinin arkasında idim. Ben de: “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh” demeye başladım. Sesimi işitti ve:
— Ey Abdullah b. Kays! (Ebû Mûsa el-Eş\'arî\'nin lakabı) diye seslendi. Ben de:
— Buyur ey Allah\'ın Resûlü, dedim. Efendimiz:
— Ey Abdullah, sana Cennet hazinelerinden bir hazine haber vereyim mi? buyurdu. Ben de:
— Bildir, ey Allah\'ın Resûlü; anam-babam sana fedâ olsun! dedim. Efendimiz:
— O kelime, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh”tır, buyurdu.\"

Hz. Ebû Eyyüb el-Ensârî (radıyallahu anh) anlatıyor: \"Miraç gecesi Allah Resûlü, Hz. İbrahim’in yanına uğradı. Hz. İbrahim (aleyhisselam), Hz. Cebrail’e yanındakinin kim olduğunu sordu. O da: “Muhammed’dir” dedi. Hz. İbrahim şöyle dedi: “Ya Muhammed! Ümmetine emret, cennete çok fazla fidan diksinler. Çünkü cennetin toprağı verimli ve yeri de geniştir.” Allah Resulü, cennet fidanının ne olduğunu sorduğunda da şu cevabı verdi Hz. İbrahim: “Lâ havle ve lâ kuvvete illa billâh”tır.\"

Hz. Hazım b. Harmele de bir gün Efendimiz’e uğradığında kendisine şunu söylediğini belirtmektedir: \"Ya Hazım! La havle vela kuvvete illâ billah\'ı çokça söyle; zira o cennet hazinelerinden biridir.\"5 Hz. Muaz ise Efendimiz’in kendisine \"Sana Cennet kapılarından birini haber vereyim mi?\" diye sorduğunu ve arkasından da: \"O La havle ve lâ kuvvete illâ billâh\'tir\" dediğini haber vermektedir.

alıntı

 
Geri
Üst