Labirentliler Betta

M

Misafir

Forum Okuru
Labirentliler Betta
beta balığı dövüşü beta balık dövüşleri balığı dövüşü video dövüşleri video
SinonimBetta trifasciata, Betta pugnax


HabitatTayland, Kamboçya, Laos


Boy7 cm


DavranışTüre uygun karma akvaryumlar için.


BeslenmeKarnivor; etçil.


ÜremeSu yüzeyinde köpükten yuva


Akvaryum suyupH: 7, Sıcaklık: 24-30°C

En küçük akv.25 cm


Yüzme seviyesiÜst


BakımıBiraz tecrübe gerektirir




Görünüş:
En güzel akvaryum balıklarından olan tül kuyruklu betaların doğada Güney Doğu Asya'da yaşayan vahşi örnekleri kısa yüzgeçli ve mat renklidirler. Bu vahşi betalarda da üreme veya bir rakibe boy gösterme zamanlarında mat renklerin parlak kırmızıyla mavinin tonlarına dönüştüğü gözlenir.
Cinsiyet ayrımı:
Yavru betalarda 3. aydan sonra cinsiyet ayrımı yapılabilir. Erkekler daha geniş yüzgeçli ve parlak renklidirler. Dişilerin karınlarında ise toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz bir nokta gözlenir.
Beslenme:
Betalar gençken (3 aydan önce) kuru yemlere alıştırılabilirler; fakat ileriki yaşlarda canlı yem verilen balıklarda kuru yeme dönüş çok zordur. Doğal ortamlarında en çok sivrisinek larvalarıyla beslenirler.
Kavgacı:
Erkek betalar güzelliklerinin yanında kavgacılıklarıyla ünlüdürler. Doğada geniş alanda genellikle seremonileşmiş gövde gösterilerinden sonra zayıf tarafın kaçmasıyla sona eren zararsız karşılaşmalar, dar akvaryumlarda ölümüne mücadelelere dönüşür. Tayland'da tıpkı dövüş köpekleri gibi, dövüş betaları yetiştirilir. Dövüşçüler hep kısa güzgeçleriyle daha güçlü vahşi erkek betalardan seçilir. Taraflar dar bir su kabına konduklarında yeni ortamın vediği çekingenlikten çok çabuk kurtulup, ilk safhada rakipler birbirlerine solungaç ve yüzgeç kabartarak gözdağı vermeye başlarlar. İkinci safhada yanal salınımlarla kuyruklarıyla suyu hasımlarına karşı itip şaşılacak kadar güçlü su akıntıları oluşturarak güç gösterisi yaparlar. Üçüncü safhada artık hassas solungaç ve göz çevresini ısırmak üzere gerçek saldırılar başlar. Taraflar bir açık yakalamak için hızla biribirlerinin çevresinde dönmeye başlarlar. En tehlikeli dördüncü safhada ise taraflar rakiplerini ağızlarından yakalayarak tabana doğru bastırmaya, böylece olabildiğince uzun süre yüzeyden hava almalarını engellemeye çalışırlar. Bu dövüş aşamaları tekrar başa dönerek sonuncusuna gelerek saatlerce sürebilir. Birçok zaman da her iki taraf dövüş sonrası bitkinlikten ölür. Akvaryumculukta amaç bu güzel balıkları tabii ki sadistçe dövüştürmek değil, olabildiğince iyi şartlar altında -bitkilendirilmiş ve yeterince geniş akvaryumlarda- yaşatmaktır.
Kavanozda Beta, akvaryumda Beta!
Küçüklüklerinden itibaren yeterince geniş akvaryumlarda beslenen Betalar çok canlı ve sağlıklı olurlar. Yüzgeçlerinin, renklerinin ve hareketlerinin güzelliklerini sonuna kadar gösterirler. Mutsuz kavanoz Betaları ise sarkan yüzgeçleriyle süklüm püklüm bir görüntü sergilerler. Bir akvaryuma konulduklarında bir süre yüzdükten sonra yorulup dibe çökerler. Üretimde de sağlıklı akvaryum Betalarından çok daha iyi sonuç alınır. Yuvayı yapacak, dişiye kur yapacak ve sonra yavrulara bakacak enerjiyi zor (veya hiç) bulamayan kavanoz betaları genellikle üreme sürecinden kısa bir süre sonra ölürler. Betayı kavanozda yaşatmak sağlıksızlığının yanında acımasızlıktır da.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
En uygunu, iyi bitkilendirilmiş küçük veya orta büyüklükteki akvaryumlardır. Örneğin 60x30x30 (30 cm yükseklik) tek bir erkek Betanın Neon veya Rasbora gibi sakin balıklarla bir arada tutulduğu bir akvaryum için yeterli bir ölçüdür. Biraz daha genişçe bir akvaryumda ise Mozayik Gurami gibi sakin labirentli türleriyle beraber beslenebilirler. Akvaryumda Tetrazon gibi Betanın tül kuyruklarını kopartacak bir balık türü bulunmamalıdır. Dişiler ancak üretim amaçlı olarak yumurtlamaya hazır olduklarında erkek balıkların yanına konulmalıdırlar; aksi taktirde sürekli kovalanıp hırpalanabilirler. Ender olarak da sürekli tartaklanan bir dişinin artık canına tak edip erkek balığa saldırdığı ve uzun yüzgeçlerini bir anda parçaladığı gözlenir. Birden çok dişi ise sorunsuzca genişçe bir akvaryumda beslenebilir. Bitkilendirmede Cryptocoryne wendtii gibi taban bitkilerinin yanında Riccia fluitans veya Salvinia cucullata gibi yüzer türlere de yer verilmelidir.
 
Ce: Labirentliler Betta

rrkf1.png




Betta splendens


Betta Dimidiata

rrqf5.png


rrrb9.png

BEtta Rutilans

Cok çekici bir Beta turudur. Fotograftada goruldugu gibi kısa yuzgeçli bir turdur. Diger beta gibi kavgacı olmasada yinede erkek ve disi balıklar biribirlerini hiç rahat birakmazlar bu yuzden B.rutilans'in beslendigi akvaryumlarda birçok saklanacak yer olmalıdır ki kavgada kaybeden kaçıp saklanabilsin.
B.splendens bildiginiz gibi su yuzeyinde kopuk yuva yapar, ama B.rutilans su ortalarinda bir yapragın altına kopuk yuva yaparak urer. Erkek ve disi balıgı ayırt etmek cok zordur. Renk, boy, ve yuzgec farkları yoktur.
 

Benzer Diğer Konularımız !

Geri
Üst