LCD Ekrandan Parmak izleri nasıl çıkarılır?

Uzman SühaN

Administrator
LCD Ekrandan Parmak izleri nasıl çıkarılır?
Parmak izleri, parmakların çeşitli yüzeylere teması sonucunda, parmak derisinde bulunan yağ ve kalıntıların yüzeyde leke bırakması şeklinde oluşur. Parmak izleri parlak yüzeylerde daha fazla belli olurlar. Özellikle de LCD ekranlar, parmak izlerinin en yoğun olarak görüldüğü yerlerden birisidir. Peki, parmak izlerinin LCD ekranlardan çıkartılması için ne yapılmalıdır?




LCD Ekrandan  temizliği.jpg






Televizyon, tablet, cep telefonu ve bilgisayar monitörleri gibi birçok alanda kullanılan LCD ekranlar, hassas ve çizilmeye müsait yüzeylerdir. Bu sebeple, LCD ekranlarda oluşan parmak izi lekelerinin temizlenmesi için özel malzemeler kullanılmalıdır.


Bilinçsiz şekilde kullanılan cam temizleme kimyasalları, ıslak mendiller ve kolonya gibi malzemeler, ilk kullanımda olmasa da uzun vadede LCD ekranların ön kısımlarında bulunan koruyucu tabakaya zarar verebilirler. Bu durum koruyucu tabakanın soyulup, LCD ekranın kullanılamaz hale gelmesine bile sebep olabilir. Ayrıca kalıcı zararlara sebep olmamak için çamaşır suyu ve amonyaklı deterjanlar LCD ekranlara kesinlikle temas ettirilmemelidir.



Temizlik yapılmadan önce cihaz kapatılmalı, elektrik bağlantısı olan cihazların fişleri çekilmelidir.
Küçük LCD ekranlardaki parmak izi bant kullanılarak giderilebilir. Bunun için bandın yapışkan yüzeyi parmak izi olan bölgeye yapıştırılıp çekilmeli, bu işleme parmak izi tamamen kaybolana kadar bandın yapışkan kısmının temiz bölgeleriyle devam edilmelidir. Bu temizlik yönteminde koli bandı kesinlikle kullanılmamalıdır.


LCD ekrandaki parmak izlerinin temizliği için %100 pamuklu veya mikrofiber bezler kullanılmalıdır. Bu bezlerden birisi kullanılarak parmak izi olan bölge dairesel hareketlerle, fazla bastırılmadan silinmelidir. Parmak izi çıkmazsa bez hafif şekilde nemlendirilerek silme işlemi tekrarlanabilir. Yüzeysel parmak izi lekeleri genellikle bu şekilde kolaylıkla çıkmaktadır.


LCD ekrandaki parmak izi lekesi ekranın normal silinmesiyle çıkmıyorsa temizlik için LCD ekran temizleme solüsyonlarından birisi kullanılmalıdır. Bu tip spreyler, önce mikrofiber temizlik bezine sıkılmalı ve ardından nemlenen bez ile parmak izi lekesi dairesel hareketlerle, nazikçe silinmelidir.
 
Geri
Üst