Lohusalıkta nelere dikkat etmeliyim?

Uzman SühaN

Administrator
Lohusalıkta nelere dikkat etmeliyim?
Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 6 haftayı kapsar. Bebeğin anneden doğduğu andan itibaren başlar ve 6 haftanın sonunda lohusalık dönemi sona erer.

Bu dönem aslında kontinü devam eden ve gebelik etkisiyle oluşan değişimlerin tekrar eski gebelik öncesi haline döndüğü dönemdir. Hafta hafta ayırmak pratik olabilir fakat haftadan haftaya geçişler keskin sınırlarla belli olmayabilir. Lohusalığın ilk 24 saati ,ilk haftası , ve ilk 3 haftası ayrıca önemli ve dikkat edilmesi gereken dönemlerdir.

İlk 24 saat Doğum sonrası en kritik dönemdir. Bu dönem hayati komplikasyonların en sık olduğu ve doktor müdahalesinin en gerekli olduğu dönemdir. Normal, dikişli doğum veya sezeryan doğumu için dikkat edilmesi gereken çok önemli unsurlar vardır.

Normal dikişsiz doğumda eğer bebek doğum kanalını geçerken derindeki damarları yırtmışsa derin hematomlar denen kan birikmeleri oluşabilir. Bu iç kanamalar hayatı tehdit edici olabilir. Rahim yırtılmaları çok şiddetli kanamalara yol açabilir. Normal dikişli doğumlarda bunlara ilaveten dikiş yerinde kanamalar ve açılmalar olabilir. Sezeryan doğumlarında ise rahimden veya ameliyatta açılan ve sonra dikilen karın katları arasından kanamalar olabilir. Bu gibi durumlar ilk 24 saatte mutlak surette acil müdahale gerektirir ve çoğu hayat kurtarıcıdır.


3.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/




1.HAFTA:
Bu dönem lohusalığın kritik dönemlerindendir. Anne hem doğumun izleriyle hemde bebek bakımıyla uğraşmak zorundadır. Rahim doğum sorası hala normal hacmine göre çok büyüktür genellikle göbek hizasında veya biraz üzerinde hissedilir. Zaman zaman özellikle süt verme esnasında kasılarak ağrılara yol açabilir. Memelerde bebek emdikçe gittikçe çoğalan süt yapımı oluşur. Bu süt bebeği beslemede mucizevi bir role sahiptir ve bebek için bundan başka hiçbir şeye gereksinim yoktur. Eger göğüsler tam olarak boşaltılmazsa süt ateşi denen ve 38.5 dereceye varan ateşler oluşabilir. Zararsızdır fakat sıkıntı yaratır. Meme abselerine de yol açabilme potansiyeli vardır. Vagina bakımı bu dönem çok önemlidir. Vaginadan kanlı akıntı gelmeye devam eder. Buna löşi denir. Normalde rahatsız edici bir kokusu yoktur. Fakat enfeksiyon etmenlerinin yerleşmesine son derece uygundur. Bu nedenle doğum sonrası bazen antibiyotik kullanımı ve vagenin özellikle epizyotomi denilen dikişde varsa antiseptiklerle temizlenmesi önemlidir. Enfeksiyon oluşursa bu çok ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle kırsal kesimde ebe doğumu ile evde yapılan doğumlarda enfeksiyon çok ciddi bir sorundur. Halk arasında al basması denen aslında doğum sonrası enfeksiyonu olan bu durumda ateş 40 dereceleri bulabilir ve ölümler olabilir.Fakat hastane doğumlarında bu sorunla çok ender karşılaşmaktayız. Sezeryan doğumundan sonra ilk hafta için dikiş yerlerine özellikle dikkat etmek gerekir. Ameliyatı yapan doktorun tavsiyelerine uyulmalı ve ilk haftanın sonunda mutlaka kontol edilmelidir. Bu haftadanın sonuna doğru rahim göbek hizasının altına doğru inmiş olur. Sezeryanlar 3-4 gün normal doğumlar 1-2 gün sonra duş alabilir. Duş aşırı sıcak olmamalı ve mutlaka yanınızda bir olmak şartıyla alınmalıdır. Sezeryanlar için dikiş yerleri korunmalı ve enfekte olmamasına dikkat edilmelidir.

2.HAFTA
İlk haftayı atlattıktan sonra işler daha kolaydır. Önemli komplikasyonların çoğu atlatılmış olup vaginal kanlı akıntının devam etmesi dışında anne daha rahattır. Dikişler büyük oranda iyileşmiştir. Ancak tam iyileşme 3 haftanın sonunda olur. Bu nedenle dikişlerin korunmasına özen göstermeye devam etmek gerekir. Lohusalık dönemi annenin aldığı kiloların 2/3 ünü verdiği dönemdir. Bunun hemen hemen tamamına yakını ilk 2 haftada verilir. Yani 15 kilo almış olan bir gebe doğumdan sonra ilk 2 haftada bunun 10 kilosunu vermiş olur. Bu tabiiki kural olmayıp yaklaşık tahminlerdir.Bu haftada anne daha rahat eder ve evden çıkp gezmelere gidebilir. Bu şehir içi olup 3 hafta tamamlanmadan 2 saatten daha uzun yolculuklara izin verilmez. Rahim göbek altında ve pubis kemiğinin üzerinde hissedilmeye devam eder. Gelen akıntı daha az kanlı daha çok mukusludur. Bu akıntı rahmin küçülmesi ve tekrar eski boyutlarına dönebilmesi için gereken bir akıntıdır. Süt vermek rahmin daha hızlı küçülmesi ve karın estetiği açısından çok faydalıdır. Bu dönemde rahatça banyo yapılabilir. Yeme içme konusunda daha az kısıtlama vardır. Ciselliğe izin verilmez.

3 HAFTA
Bu dönemde rahim iyice küçülmeye başlar. Bu haftanın sonuna doğru pubis kemiği hizasına kadar gerileyebilir. Löşi gittikçe kandan arınarak daha çok mukuslu akıntı haline gelir. Anne ve bebek artık önceki dönemlere göre çok daha rahattır. Saç boyatılabilir. Bu haftanın en önemli özelliği annenin artık doğum etkilerini geride bıraktığı ve cinsellik dahil normal yaşıntısına dönmeyi iyice arzuladığı bir döneme girmiş olmasıdır.

4HAFTA
Dikişler artık tüm dış etkenlere karşı dayanıklılığını büyük oranda tamamlamıştır. Rahim neredeyse eski boyutuna dönmüştür. Akıntı azalmakla beraber devam etmektedir. Kısıtlamalar artık kaldırılabilir. Cinsellik daha fazla arzu edilmektedir fakat yine de rahim ağzı tam olarak kapanmadığı için cinsel ilişki enfeksiyonlara yol açabilir. Eğer çok arzu ediliyorsa içeri boşalmamak şartıyla ilişkiye müsade edilebilir. Tabii bu komplikasyon gelişmemiş vaginal sorunlar oluşmamış normal giden doğumlar için geçerlidir. Kanamalar nedeniyle vaginanın bir çok yerine dikişler atılmış komplikasyonlu hallerde 6. haftanın sonuna kadar ilişki yasağı uygulamak daha mantıklıdır. Seyahat yasağı yoktur. Yolculuk yapılabilir.

5 HAFTA
Bu dönem artık daha da rahat olunabilecek artık tümüyle neredeyse normale dönüşün tamamlandığı ve eski sosyal hayatın yaşanmaya başlanılabileceği dönem olarak kabul edilebilir. Akıntı iyice azalmış rahim normal hacmine dönmüş durumdadır. Bazen emzirmeyen annelerde bu haftalarda adet kanaması gibi bir kanama olabilir. Emzirenlerde ise ilk adet 10. aya kadar gecikebilir. İlişki için kısıtlama yoktur .Pozisyon olarak herhengi bir tercih tavsiye etmemize gerek bulunmamaktadır. Artık doğumun ve gebeliğin izleri tamamen silinmiş gibidir.

6 HAFTA
Lohusalık süresinin sonudur. Akıntı normal fizyolojik boyutlara gelmiştir. Karın küçülmüş alınan kiloların 2/3 ü verilmiştir. Fizik aktiviteler, spor yapmak gibi serbesttir. Cinsellik dilendiği gibi yaşanabilir.
Bu dönemden sonra hemen yeni bir gebelik arzu edilmez. Fakat ilk yumurtlama kanamadan önce olacağı için ilişkilerde gebe kalma ihtimali vardır. Bu ,sütün koruyacağı gibi bir yanlış inanışlada birleşince bazen 3-4 ayı bulmuş ve farkedilmemiş gebeliklere de rastlamaktayız. Benim önerim normal doğumlardan 6 hafta sezeryanlardan ise 8 hafta sonra RİA takılması eğer anne süt vermiyorsa ve RİA istemiyorsa bir korunma yönteminin uygulanması yönündedir.
 
Geri
Üst