Lohusalıkta ve Gebelikte Oruç Tutulabilinir mi?

T

TİTAN

Forum Okuru
Lohusalıkta ve Gebelikte Oruç Tutulabilinir mi?
lohusalıkta oruç
lohusalık, gebelik, oruç tutulabilinirmi, etkileri, sonuçları, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

oruc-104.jpg


Sevgili melekler,
Malum ,Ağustos'ta Ramazan ayı başlıyor.İslam alemi oruç vazifelerini yerine getirecekler.Bu dönemde lohusa ve gebelerin oruç tutup tutmamalarıyla ilgili olarak,uzmanların görüşlerini alalım...

İslam dininin gereklerinden biri olan oruç tutma olgusu gebelikte bebek ve anne adayına etkileri açısından bilimsel çalışmalarda çok az ele alınmıştır.

Bunun nedeni bu tür çalışmalar yapılmasının etik kurallara aykırı olmasıdır. Konuyla ilgili yayınlanan çalışmalar daha çok, kendi isteğiyle oruç tutmaya devam etmiş kişilerden elde edilen verilere dayanmaktadır.

Bu konuda bilimsel veriler yukarıdaki nedenlerle eksik olmasına karşın gebelikte kan şekerinin düşmeye eğilimin doğal olarak artmış olması ve büyümekte olan bebeğin ihtiyaçlarının her geçen gün artması nedeniyle gebelik ve emzirme dönemi oruç tutmak için uygun bir dönem olarak kabul edilmez.

Özellikle yaz ayları başta olmak üzere herhangi bir zamanda oruç tutulması vücudun enerjiden yoksun kalması yanında sıvıdan da yoksun kalmasıyla anne adayında halsizlik, bayılma hissi gibi durumlara neden olacak, haftalık alınması gerekli kilo miktarı alınamayabilecek ve idrar yolu enfeksiyon riskini artacaktır.

Hamile olduğunu bilmeden oruç tutan ve daha sonra oruç tutmaktan vazgeçen anne adaylarında bir olumsuzluk yaşanması ise beklenen bir durum değildir.

Müslüman ülkelerinde gebelik döneminde oruç tutan birçok anne adayı vardır ve bu dönemi bir sorun yaşamadan atlatmaktadır. Ancak oruç tutulduğunda düşmüş kan şekerine bir tepki olarak oluşan yağ hücresi yıkımı ve buna bağlı kanda biriken keton adlı maddelerin bebeğe geçtiğinde onun beyinsel gelişimini nasıl etkileyeceği de tam olarak belli değildir.

Özetle söylemek gerekirse oruç tutulması doğal bir yaşam tarzından geçici olarak uzaklaşılan bir durumdur. Erişkin ve sağlıklı bir birey bu geçici dönemi sorun yaşamadan atlatabilir. Gebelik ve emzirme dönemi ise bir hastalık durumu olmamasına karşın beslenme ve sıvı alımının istikrarlı bir şekilde düzenli sürdürülmesinin son derece önemli olduğu bir dönemdir.

Gebelik döneminde gün içine eşit olarak dağıtılmış 4-6 öğünde beslenilmeli ve sıvı alımına dikkat edilmelidir.

Emzirme döneminde ise özellikle bebeğin yalnızca sütle beslendiği ilk aylarda süt kalitesinin sürmesi ve bebeğin uygun kilo almaya devam edebilmesi açısından düzenli beslenme ve sıvı alımı alışkanlığının sürmesi gebelik döneminde olduğu gibi son derece önemlidir.

 
Geri
Üst