Lot Büyüklükleri ve Emir Çeşitleri - IMKB

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Lot Büyüklükleri ve Emir Çeşitleri - IMKB
borsada lot nedir hacim lot hacim ne demek nedir bir
İMKB’de işlem gören şirketler için standart işlem birimi veya standart “lot” büyüklüğü, 1 TL nominal hisse senedidir. Rüçhan hakkı kuponları için bir lot, 1 TL değerli rüçhan hakkı kullanım kuponunu temsil eder. Sistem üyelerin “limit”, “limit değerli”, “özel limit fiyatlı”, “kalanı iptal et”, “özel emir” ve “tarihli emir” gibi farklı emir çeşitlerini kullanmalarına imkan sağlamaktadır.


Üyeler alış-satış emirlerini en çok 1 işlem günü geçerli olabilecek şekilde girebilirler. Belirli bir geçerlilik tarihi olmayan işlem görmemiş emirler seans sonunda Sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir. Standart lot miktarından daha düşük miktardaki emirler, bir başka deyişle küsurat emir işlemleri, Borsa dışında lot altı işlem yapmaya yetkili üyelerce gerçekleştirilmektedir.


Bir hisse senedine bir seferde girilebilecek “maksimum lot miktarı” 250, 500, 1.000, 2.500, 5.000, 10.000, 25.000, 50.000, 75.000 veya 100.000 lot olmak üzere her hisse senedi için her ay yeniden belirlenmektedir. Maksimum lot miktarını aşan emirler için “Kalanı İptal Et”, “Özel Limit Fiyatlı” ve “Limit Değerli” emir tiplerinin kullanılması gerekir, ancak bu tip emirlerin TL büyüklüğü 1,5 Milyon TL’yi aşamaz.


Her bir hisse senedi için Borsa tarafından ayrı ayrı belirlenen miktarın üzerindeki emirler Özel Emir şeklinde verilebilir. Özel emir miktarı en fazla “blok emir” sınırı olan ödenmiş sermayenin % 10’una kadar olabilir ve kısmi olarak eşleştirilemezler. Temsilciler tarafından eşleştirilen özel emirler ancak Borsa personeli olan Eksper’ler tarafından onaylandıktan sonra işlem olarak gerçekleşmiş kabul edilirler. Sisteme girilen özel emirler eşleştirilmeden önce istenildiği zaman iptal edilebilir. Özel emir işlemleri tescil edilmez, ancak işlem hacmi ve işlem miktarı hesaplamalarında dikkate alınır.
 
Geri
Üst