Mahlep nedir faydaları neledir ?

Sevimli cadı

Daimi Üye
Üye
Mahlep nedir faydaları neledir ?
Ülkemizde birçok bölgede, sulama, gübre ve ilaca ihtiyaç duymadan kendiliğinden yetişen Osmanlı döneminde de oldukça sık kullanılan, fakat günümüzde eskisi kadar önem verilemeyen mahlep ağacı hem ağacı hem de meyvesi faydalı değerli bir ağaçtır . Osmanlı döneminde oldukça çok kullanılan Mahlep tohumlarının öğütülmesi ile elde edilen mahlep tozu genelde tatlı ve kurabiyeler de hamur işlerinde kullanılan bir baharattır. Kullanıldığı yemeğe, kurabiyeye hoş bir koku verir.Mahlep sadece hamur işlerinde kullanılmıyor elbette bunun dışında ilaç, içki, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır.



mahlep.jpg




Mahlep bitkisine Türkiye’nin birçok yerinde doğal olarak rastlanmakta olup, yöresel olarak İdris, Yabani Kiraz, Taş Kirazı, Endirez, Keniro, Kokulu Kiraz, Melem, Endulus ve Meltem gibi isimlerle anılmaktadır. Eskiden mahlep yalnız Kuzey Anadolu Bölgesinde sınır bitkisi olarak yetiştirilirdi. Fakat son yıllarda, gerek iç tüketimin, gerekse ihracatın artması sonucu özellikle kapama bahçelerin kurulması ve yetiştiriciliği hızla artmıştır. Tokat, Mardin, Çorum, Amasya, Ordu, Erzurum, Uşak ve Van’da mahlep doğal olarak yetişmektedir


Mahlebin İnsan Sağlığı Açısından Önemi
▪ Azotça zengin olmasına rağmen nişasta oranının az olması sebebiyle şeker hastalığının tedavisinde kullanılır.
▪ Mahlep meyveleri böbrek sancısı ve karın ağrılarını gidermede etkilidir.
▪ Karaciğer hastalıkları.
▪ Nefes darlığı ve astım.
▪ Balgam söktürücü.
▪ Prostat büyümesi.
▪ Güneş geçmesi.
▪ İdrar tutukluğu tedavilerinde etkilidir.
▪ Mahlep zamkı (resin) ise öksürük kesici ve bağırsak iltihaplarını iyileştirici olarak kullanılır.

Mahlep kan şekerinin düşürücü etkisi olduğu bilinen bunun için yaygın olarak kullanılan kan şekerini düşürmeye yardımcı bir baharattır. Bunun için ise aç karna su ile birlikte gün içinde 2-3 kahve kaşığı mahlep tozu içilebilir.

Vücuda güç kuvvet verici bir etkisi bulunur. Kuvvet verici ve cinsel gücü artırıcı olarak toz haline getirilen mahlep balla karıştırılıp 3 tatlı kaşığı yenebilir.
Kullanım Alanları:

Bugün ilaç, kozmetik, gıda, içki, boya, mobilya sanayi mahlep ağacından ve meyvesinden faydalanmaktadır.
Kabuklarındaki kumarin denen madde yüzünden hoş bir aromatik koku yayan mahlep ağacı, pipo yapımında da kullanılır. Ayrıca mobilya ve oymacılık işi yapanlarda dayanıklılığı yüzünden bu ağacı tercih ederler.
Mahlebin tohumundan damıtılarak elde edilen yağ suya dayanıklı olması sebebiyle boya sanayide ve gemi boyalarında ve verniğinde tercih edilir.
Türkiye’ye özgü mahlepden yapılan şaraplarda dünyada önemli bir yer tutmaktadır.
Mahlebin tohumlarının içinde aspirinin ana maddesi olan salisik asit vardır bu yüzden ilaç sektöründe de ağrı kesici ve antibiyotik üretiminde tercih edilir.
Mahlebin tohumlarının öğütülmesiyle elde edilen mahlep tozu da pastanelerde ve evlerde mutfaklarımızdaki hamur ve tatlıların vazgeçilmezlerindendir.
 
Geri
Üst