Makarna yiyerek kilo verin

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Makarna yiyerek kilo verin
En çok kilo aldıran gıdalar arasında gösterilen makarna aslında en masum besinlerden. Durum buğdayından hazırlanan makarna hem diyetin vazgeçilmezi hem de tam bir enerji deposu.
MAKARNA, durum buğdayından elde edilen irmiğin, su ve bazı zenginleştirici maddeler ile karıştırılması ve istenilen biçimler verilip kurutulmasıyla elde edilen yarı hazır bir gıda maddesidir. Dünyada makarna tüketim rakamlarına bakıldığında, kişi başına makarna tüketimi en yüksek ülke 28 kg ile İtalya. Türkiye ise 6,23 kg kişi başına makarna tüketimi ile 18. sırada yer alıyor. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği verilerine göre, ülkemizde 2006 yılında toplam 421.230 ton makarna tüketildi. Düşük tüketim değerleri nedeniyle, dernek Ekim 2005 tarihinde, tüketicinin genel beslenme ve alışveriş alışkanlıkları ile makarna algısı üzerine çok geniş kapsamlı bir araştırma yaptırıyor. Bu araştırmada halkın makarnanın undan yapıldığı, kilo aldırdığına inandığı ortaya çıkıyor. Oysa makarna, ekmek ve pirinç pilavına göre çok masum. Üstelik besleyici özelliğinin yanı sıra iyi bir diyetin parçası.
SOSTAKİ TEHLİKE
BUĞDAYDAN hazırlanan makarna, kompleks karbonhidratları içeriyor. Dolayısıyla vücudumuzun ihtiyacı olan lif, vitamin ve mineralleri de sağlıyor. Makarnada A, B1, B2 vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum bulunuyor. Protein yönünden de zengin bir besin olduğu gerçek. Yağ ve sodyum oranı da oldukça düşük. 100 gr. pişmemiş makarna 355 kkal. enerji, 77 gr. karbonhidrat, 11 gr. protein, 0.3 gr. yağ içeriyor. Dolayısıyla makarna düşük enerjili besleyici değeri yüksek bir besin. Ancak pişirilirken makarnaya eklenen yağ ve bol kremalı soslar enerji içeriğini oldukça artırıyor.

TOK TUTUYOR
KOMPLEKS karbonhidratlar piştiği zaman kendi hacminin 3 katı kadar su emiyor. Ayrıca pişmiş makarna, kompleks karbonhidrat olması sebebiyle, sindirim sırasında kan şekerini yavaş yavaş yükseltiyor. Bu sebeple beyne giden yemek yeme sinyalini zayıflatıyor. Kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olmuyor. Makarna metabolizmada kolay parçalandığı için hemen enerjiye dönüşüyor. Uzun süre tok tuttuğu için de insanlardaki genel düşüncenin aksine şişmanlatmıyor.

DİYETİN BAŞ TACI
GÜNÜMÜZDE salatasından böreğine, et yemeklerinin yanında garnitür olmasından ana yemek olarak kullanılmasına kadar çok çeşitli şekillerde kullanılıyor. Bunun yanında makarnanın ıspanaklı, domatesli, biberli, fesleğenli, sütlü, yumurtalı, soyalı, vitamin- mineral eklenmişleri gibi çok çeşitli çeşniler içeren ve kepekli türleri de insanlara çeşitli alternatifler sağlıyor. Makarna, porsiyon ölçüleri kontrol edilebildiğinde ve hafif soslarla hazırlandığı takdirde gönül rahatlığıyla tüketilebilecek sağlıklı bir besin.
 
Cevap: Makarna yiyerek kilo verin

şişmanlatmıyormuymuş hadi ya ama ben biraz kilo istiyorum:D
emeğine sağlık canım
 
Geri
Üst