Maliyeciler her an kapınızı çalabilir

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Maliyeciler her an kapınızı çalabilir
Maliye Bakanlığı kira vergisi için baskınlara başladı. Denetçiler daha çok hafta sonu mesai yapıyor.
Maliye Bakanlığı, kiralara banka üzerinden ödeme yükümlülüğü getirilmesinin ardından, beyanname dönemi öncesi etkin denetim başlattı. 1 Şubat’tan itibaren büyük şehirlerde başlatılan denetimler kapsamında Maliye araçları, mahalle muhtarlıkları önünde kamp kurdu. Vatandaşların evlerinde daha çok bulunduğu hafta sonunda mesai yapan denetçiler, gittikleri evlerde öncelikle ikamet edenlerin ev sahibi mi, kiracı mı olduklarını soruyor. Daha sonra da ev sahibi ve kiracılarla ilgili bilgi ediniyor.

Kirada oturulan evlerin kira tutarları öğreniliyor ve bir tutanağa işleniyor. Kiracılar ve kirada evi bulunan vatandaşlardan kira kontratları ile kira ödemelerine ilişkin dekontları göstermeleri isteniyor. Oturdukları meskenin sahibi olanlardan ise kimlik ibrazı talep ediliyor. İşlem kirada evleri olan mülk zenginlerine de uygulanıyor.

YASAL İŞLEM YAPILABİLİR


Evlerinde olmayanlar veya gerekli evraklarını bulamayanlardan ise bırakılan bir tebligatla mahalle muhtarlıkları önündeki Maliye araçlarına evraklarıyla birlikte gidip gerekli bilgileri vermeleri isteniyor. Denetçiler, ayrıca, mükellefler ile kiracıları yeni uygulamalar konusunda bilgilendiriyor.

1 Mart’ta başlayacak Gelir Vergisi beyanname verme dönemine kadar sürecek olan denetimler kapsamında, kiracılar ve ev sahiplerinden toplanan bilgiler, kamu kurumlarındaki beyanname bilgileriyle karşılaştırılarak, çapraz denetime tabi tutulacak ve gerçeğe aykırı kontrat düzenlemeleri ile beyanlar hakkında cezai işlem yapılacak. Kiraya banka üzerinden tahsil zorunluluğu getiren mevzuata uymayanlar da bu denetimlerle tespit edilecek. Kayıtdışı olduğu tespit edilen, beyanname vermeyen mükellefler ise geriye dönük incelemeye alınacak gerekli yasal işlemler başlatılacak.

VERGİ KAÇIRMADA YENİ YÖNTEM

Maliye, kapı kapı gezerek gerçekleştirdiği denetimleri son birkaç yıldır yapıyor. Ancak bu yıl yapılan denetimlerde özellikle 1 Kasım’da başlayan ‘500 TL ve üzerinde kira ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapılması zorunluluğunun’ ne ölçüde yerine getirildiğinin görülmesi amaçlanıyor. Kira zenginlerinin ise yeni uygulamadan kaçmak için yeni yollar bulduğu belirtiliyor. Bu yollardan biri de kira gelirini aileden birkaç kişinin üzerine göstermek. Böylelikle kira geliri parçalanarak dağıtıldığı için 500 TL’nin altında kalıyor.
 
Geri
Üst