1. UzakMavi

    UzakMavi Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    1.201
    Beğenilen Mesajlar:
    8
    Ödül Puanları:
    0

    Mangalda hijyene dikkat !

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında UzakMavi tarafından paylaşıldı.

    Kanserojen madde oluşmaması için ateş ile et arasında 15 santimetre mesafe olması gerekiyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Çevre ve Orman Bakanlığı Stratejik Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Konya Büyükşehir Belediyesince ortaklaşa başlatılan AB destekli Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi kapsamında, tüketicilerin bilgilendirilmesi için, Tarımsal Kalkınma Vakfı Konya Temsilciliğince broşürler bastırıldı.
    Konya'nın yaya yoğunluğu fazla olan noktalarında dağıtılmaya başlanan “Güvenli Gıda” konulu broşürde, sağlıklı yemek pişirme ve hijyenle ilgili önemli noktalara dikkat çekiliyor.
    Broşürde, evde yemek hazırlarken yiyeceklerin sağlıklı olması için unutulmaması gereken 4 nokta bulunduğu, bunlar “temizlik, uygun pişirme, soğutma ve çapraz bulaşmaya dikkat etme” olduğu belirtiliyor.
    Sağlığı bozan yemeklerin çoğunlukla, hazırlanması sırasında çok basit temizlik kurallarına uyulmamasından kaynaklandığı ifade edilen broşürde, yemeği hazırlamaya başlamadan önce ve iş bittikten sonra ellerin yıkanması gerektiği, yemek yapacak kişinin ellerdeki bıçak kesiklerini su geçirmez bantla kapatması, kurulama bezlerinin sıkça değiştirilmesi, eller ve servis tabaklarının ayrı bezlerle kurulanması gibi öneriler sıralanıyor.
    Uygun pişirme sayesinde ise gıda zehirlenmesine yol açan zararlı mikropların öldürüleceği vurgulanan broşürde, şu bilgilere yer veriliyor:
    “Et ve et ürünleri, yumurta ve kanatlı etlerini iyice pişirmek önemlidir. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözdürülmelidir. Yemeklerin bir kez daha ısıtılması sırasında, gıdanın bütün kısımlarında sıcaklığın en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir. Yemeklerde kullanılan yağların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar. Etlerin mangal, barbekü gibi doğrudan ateş üzerinde pişirilmesi de, üzerinde kanserojenlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, ateş ile pişirilen etin arasında 15 santimetre kadar mesafe olmalıdır.”
    Mikropların üreme ve toksinlerin oluşmasını engellemek için, pişmiş yiyeceklerden arta kalanların çabucak soğutulup buzdolabına konması, yiyeceklerin pişirilmesiyle soğutulması arasında geçen zamanın 2 saatten daha fazla olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen broşürde, çapraz bulaşmanın engellenmesi için ise çiğ yiyecekler ile pişmiş yiyecekler için ayrı kesme tahtaları veya yüzeylerinin kullanılmasının şart olduğu kaydediliyor


    HABER3



     
Mangalda hijyene dikkat ! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. püf noktaları<<  Mangal yaparken...

    püf noktaları<< Mangal yaparken...

    Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı bir tat katabilir. Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir. Mangal yaparken etten akan yağlar kor halindeki kömür...
  2. Mangal Keyfi..

    Mangal Keyfi..

    mangal için gerekli malzemeler hamilelikte mangal malzemeleri malzemesi Mangal : Bu aktivite esnasında, bir erkeğin gerçek mutfak hünerine tanıklık ederiz. Bir erkek, mangal başına geçmek için gönüllü olduğunda, aşağıda detaylandırılan bir seri olay yaşanır: ERKEK 1. Erkek mangalı ve mangal kömürünü çıkartır. KADIN 2. Kadın ızgarayı temizler. 3. Kadın bakkala gider. 4. Kadın kasaba...
  3. Mangalda Et Nasıl Pişirilir?

    Mangalda Et Nasıl Pişirilir?

    Mangalda Et Nasıl Pişirilir? Selam arkadaşlar sizden mangalda et pişimi hakkında püf noktalar rica ediyorum lezzetini arttırmak için.
  4. Yaz Aylarında Mangal Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Yaz Aylarında Mangal Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    ızgara yaparken ızgara nasıl olmalı Sevgili melekler, yazın hepimizin en çok sevdiği şeylerden birisi pikniğe gitmektir. Pikniğin ana yiyecek malzemesi de mangalda pişmiş ettir. Büyük bir keyifle yanan mangal karşısında ateşte pişen etin lezzetini biliriz bilmesine de peki ya zararları? Özellikle havaların son derece sıcak geçtiği bu ramazan ayında orucunu mangalla açmak isteyenlere...
  5. Ev Hijyeni İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

    Ev Hijyeni İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

    ev hijyeni, ev hijyeninde dikkat edilmesi gerekenler, ev temizliği nasıl yapılır Sevgili melekler, büyüklerimiz temizlik imandan gelir diye boşa söylememişler. Biz hanımlar için kişisel temizlik yanından ev temizliği de büyük önem taşır ve günümüzün büyük bir kısmını alır. Evde hijyen sağlarken mutfaktan banyoya ayrı ayrı dikkat etmemiz gereken noktalar bulunuyor. Siz titiz hanımlar için ev...

Sayfayı Paylaş