Marmara Bölgesi Yöresel Yemekleri

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Marmara Bölgesi Yöresel Yemekleri
marmara bölgesinin yemekleri marmara bölgesi yemekleri akdeniz bölgesinin akdeniz bölgesi yöresel nelerdir
Marmara Bölgesinde hangi yemekler meşhurdur Marmara mutfağında neler bulunur öğrenmek isterseniz buyrun melekler :tik:

marmara-bolgesi-5143.jpg



PİDELİ BEYKOZ PAÇASI

Kullanılacak malzeme: (4 kişi için):
1 pide (600 gramlık Ramazan pidesi),
8 paça,
10 bardak su,
1 limonun ince soyulmuş kabuğu,
5 diş sarımsak,
1/2 çorba kaşığı zeytinyağı,
1/2 çorba kaşığı tuz,
Terbiyesi İçin:
1+1/2 çorba kaşığı tereyağı,
1+1/2 çorba kaşığı un,
5 yumurtanın sarısı,
1+1/2 sulu limon,
yeteri kadar tuz.

Yapımı: 8 paça, 10 bardak su, 1 limonun ince soyulmuş kabuğu, beş diş sarımsak, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım kaşık tuzdan yararlanarak paçalar pişirilir. Delikli bir kepçeyle tencereden çıkarılacak paçalar parçalanmadan kemiklerinden ayrılır ve sıcak bir yere konur. Pide ızgarada ya da bütan gazı fırınında kurutulurcasına ısıtıldıktan sonra sekiz uzun dilime bölünür. Bu dilimler bir tepsiye yerleştirilir. Tepsi hafif bir ateşe oturtulur ve pide dilimlerinin üstüne bir bardak paça suyu azar azar dökülür, Pideler paça suyunu çekip şişince her pide diliminin üzerine kemiksiz bir paça oturtulur. Pideler bütün paça suyunu çekmişse bir-birbuçuk fincan paça suyu daha katılır ve tepsinin üstü örtülür. Beri yanda bir kuşaneye erimiş ama soğuk birbuçuk kaşık tereyağı konur. Bunun üzerine sırasıyle beş yumurta, bir tutam tuz, limonun suyu katılır. Bunlar telle çırpılırken un da serpilerek üzerlerine dökülür. Karışım iyice birbirine yedirildikten sonra dört bardak ılık paça suyu azar azar çırpılmakta olan terbiyeye katılır. Ve kuşane çok hafif bir ateşe oturtulur. Terbiyede hafif bir koyuluk oluncaya kadar telle çırpılarak pişirilir. Sonra terbiye ateşe dayanıklı kapta ısınan pideli paçaların üzerine dökülür ve böylece servis yapılır.
____________________

MARMARA DENİZ TÜRLÜSÜ

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
Tutarı 2 kilo gelecek kadar türlü balık
1 baş soğan,
1 sap kereviz,
2 baş havuç,
1 demet maydanoz,
1 diş sarmısak,
çok acı bir kırmızı biber,
çok olgun 6 domates,
zeytinyağında kızartılmış 12 dilim tava ekmeği,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
1/2 bardak zeytinyağı.

Yapımı:
Mezit, tekir, barbunya, kaya gibi küçük balıkların pullarını kazıdıktan, yüzgeçlerlerini kesip attıktan sonra bunların içlerini temizlemeli.
Mürekkep balığının önce sert olan ağzını kesip atmalı. Sonra vantuzlu kollarını gövdesinden ayırmalı. Torbasındaki kıkırdaklı kemiği ve mürekkep kesesini çıkardıktan sonra dışındaki ince zarı soymalı. Kollarındaki küçük vantuzları makasla teker teker kesmeli, atmalı.
Bütün balık ve deniz hayvanlarını bol akar suda iyice yıkadıktan sonra bunları bir delikli kaba koyup bir kenarda süzülmeye bırakmalı.
Bîr kuşaneye zeytinyağını koyup ısıtmalı. Kırmızı biberle sarmısağı kıyarcasına ince doğramalı ve kuşanedeki zeytinyağının içine atmalı. Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş olan soğanla kereviz ve kıyarcasına ince doğranmış kereviz yaprağıyle yarım demet maydanozu atmalı. Sebzeler iyice piştikten sonra önce yuvarlak yuvarlak doğranmış mürekkep balığı gibi geç pişen deniz hayvanlarını kuşaneye koymalı. Kabukları soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan, küçük parçalara doğranmış domatesi kattıktan sonra bunları beş - on dakika kadar pişirmeli. Sonra bütün balıkları katmalı. Balıkları onbeş dakika kadar pişirmeli. Bu sürenin sonunda tuzunu ve biberini serpmeli. Gerekirse biraz ılık su katmalı ve beş-on dakika daha pişirmeli. Sonra kabı ateşten indirmeli. Çukur bir servis tabağına zeytinyağında kızartılmış ekmekleri yanyana dizmeli, bunların üstüne de balıkları serpiştirmeli. Yemeğin salçasını da gezdirerek döktükten sonra kalan kıyılmış maydanozu serpmeli ve sıcak sıcak servis yapmalı.
____________________________

HASEKİ PİLÂVI

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
Yarka durumunda bir piliç,
50 gram margarin yağı,
75 gram rendelenmiş permasan veya kaşer peyniri,
1 baş soğan,
2 sap kereviz,
2 körpe havuç,
4 olgun domates,
3 bardak tavuk suyu,
2 bardak pirinç,
3 kaşık zeytinyağı.

Yapımı: Pilicin tüylerini yolup içini çıkardiktan ve ince tüylerini gidermek için tütsüledikten sonra bol akarsuda yıkamalı. Havucun üstünü kazıyıp küçük parçalara doğramalı. Kereviz yapraklarını yıkamalı ve küçük parçalara doğradıktan sonra havuçla birlikte bir tencereye koymalı. Bunun üstüne pilici oturtmalı ve bu kümes hayvanının üstünü örtecek kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı.
Piliç haşlanınca sudan çıkarıp kemiklerinden ayırarak küçük parçalara bölmeli. Tavuğun içinden çıkan karaciğeri, ödünü dikkatle ayırıp attıktan sonra yüreği ve katısını küçük parçalara doğramalı. Soğanı rendeleyip 3 kaşık zeytinyağıyla toprak bir tencereye koymalı ve tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı. Soğanlar pembeleşınce pilicin içinden çıkanları ve didilmiş piliç etini katmalı ve bunları da karıştırarak kavurmalı. Etler nar gibi kızarınca kabuğu soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük parçalara doğranmış domatesi içine atmalı. Domates iyice salçalaşıncaya kadar tenceredekileri karıştırarak pişirmeli. Beri yanda pilicin haşlandığı suyu, sebzeleri iyice ezerek süzgeçten geçirmeli. Bunun 3 bardağını almalı (bu kadar su çıkmazsa normal su katılabilir) 2 bardak pirinç ve margarin yağıyla bir pilâv pişirmeli.
Pilâv pişip de demlenmeye başlayacağı sırada toprak tenceredeki piliç parçalarını salçasıyle birlikte pilâva katmalı ve birlikte harmanlayıp demlenmeye bırakmalı. Pilâv demlendikten sonra son defa harmanlarken rendelenmiş peyniri içine katmalı. Birlikte harmanlamalı ve servis tabağına boşaltıp servis yapmalı. İsteyenler pilâv demlendikten ve servis tabağına boşaltıldıktan sonra da toprak tenceredeki piliç parçalarını üstüne dökebilirler. En üste de rendelenmiş kaşer peynirini serpip servis yapabilirler. Hattâ servis tabağı pyrex bir servis tabağıysa kabı kızgın fırına sokup orada beş dakika tuttuktan sonra servis yaparlarsa daha da lezzetli bir yemek elde etmiş olurlar. Çünkü fırında kaşer peyniri yayılır ve gratine olarak hem yemeğe hoş bir manzara, hem de ayrı bir tad verir.
__________________________

SARDALYE BALIĞI IZGARASI ASMA YAPRAĞINDA

Kullanılacak malzeme:
1 kilo sardalye balığı,
30 - 40 asma yaprağı,
yeteri kadar tuz,
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Limon salçası için:
2 limonun suyu,
1 kahve fincanı zeytinyağı,
1/2 demet kıyılmış maydanoz,
yeteri kadar tuz.

Yapımı: Pulları kazındıktan sonra solungaçlarından çekilerek içleri çıkarılmış ve bol akarsuda iyice yıkanmış ve süzülmüş sardalye balıklarını tuzlamalı ve her birini bir asma yaprağına sarmalı. Izgarayı kuvvetli, ama alevsiz bir odun kömürü ateşinin beş parmak yukarısına yerleştirmeli. Izgara kızınca bunu bir tüyle zeytinyağlamalı ve asma yaprağına sarılı balıkları yan yana sıralayıp ızgaranın öbür kanadını balıkların üstüne indirmeli. Balıkların önce bir yanlarını 5 dakika kadar pişirdikten sonra ızgaranın öbür yanını çevirmeli. Balıkların bu yüzlerini de beş dakika kadar pişirdikten sonra ızgarayı ateşten almalı.
Balıkları zedelemeden üstlerindeki asma yapraklarını çıkarmalı ve sardalyeleri sıcak yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli.
Daha önceden limon suyu, zeytinyağı, maydanoz ve tuzla hazırlanmış limon salçası kâsesiyle birlikte servis tabağını sofraya çıkarmalı ve balıkları sıcak sıcak servis yapmalı.
 
Trakya usulü yeşil mercimek

Malzemeler
2 su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı çiçek yağı
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 büyük baş kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1,5-2 litre su
1 yemek kaşığı tereyağı

Malzemenin hepsini çiğden hazırlayarak helmelene kadar pişirin. 1 yemek kaşığı dolusu un ilave edin. Pembeleşince, pişmiş olan mercimekten kaşık kaşık alarak ve sürekli karıştırarak, mercimeği tamamen aktarın. 1,5 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Bir dakika daha kaynatın. Sirke, dövülmüş sarımsak ve pul biberle hazırladığınız sos ile servise sunun.

______________________

ERDEK SALATASI

Kullanılacak malzeme:
250 gram tuzlu sardalye balığı,
250 gram iri siyah zeytin,
1 dilim bayat ekmek içi,
100 gram yerfıstığı İçi (isteyenler Antep fıstığı içi de kullanabilirler),
1 limonun suyu,
1/2 bardak zeytinyağı.

Yapımı: Balık temizlenir, kılçıkları çıkarıldıktan sonra havanda dövülür. Buna makineden geçirilmiş fıstık içi, ufalanmış bayat ekmek içi, dışı zedelenmeden çekirdekleri çıkarılmış zeytinin yarısı katılır ve havanda yarım saat kadar dövülerek macun durumuna getirilir.
Karışım macun kıvamına gelince porselen bir kâseye alınır. Bir çatalla çırparak önce azar azar akıtılacak zeytinyağı bu karışıma yedirilir. Sonra çırpmaya devam ederek limon suyu azar azar dökülerek salataya yedirilir.
Salata hazır olunca önce bunun az bir kısmıyla kalan zeytinler doldurulur. Salata, bir kayık tabağa boşaltılır. Çatalla izler yapılarak üstü süslenir. Tabağın çevresine de doldurulmuş zeytinler yerleştirilir ve salata sofraya götürülür.
 
CANTIK (Bursa)

Malzemeler:
Bir çay bardağı süt,
bir çay bardağı sıvıyağ,
bir çay bardağı su,
aldığı kadar un,
bir paket maya,
bir tutam tuz,
bir çay kaşığı şeker,
bir tutam pul biber ve karabiber,
250 gram kıyma,
bir adet soğan,
bir yumurta.

Yapılışı:
Süt, sıvıyağ, su, un, maya tuz ve şekeri karıştırarak bir hamur yapın. Bir saat kadar mayalandırın, yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle yuvarlak bir biçimde açın, üzerine, soğanı rendeleyerek kıyma ile karıştırdığınız harcı yayın, harca tuz karabiber ve biraz da pul biber ekleyebilirsiniz. Elinizle bastırın, kenarlarına yumurta sarısı sürün, biraz da tepside mayalandırın, fırında yarım saat pişirin.

____________________

TAVŞAN CİĞERİ SOTE (ABANT)

Kullanılacak malzeme (4 kişilik):
2 tavşanın ciğeri,
1 küçük kutu iç bezelye konservesi (taze bezelye kullanmak isteyenler birbuçuk bardak kadar kullanmalıdırlar),
1 baş soğan,
orta irilikte 2 domates,
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
1/2 bardak elma sirkesi,
1 çorba kaşığı tatlı hardal,
2 çorba kaşığı margarin yağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı:
Domatesin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra ufak parçalara doğramalı. Soğanı çentilircesine ince kıymalı. Ciğerin üzerindeki ince zarı mümkün olduğu kadar çıkardıktan sonra ciğeri fındık iriliğinde parçalara doğramalı. Bir kuşaneye iki çorba kaşığı zeytinyağıyla soğanı koyup orta ısılı ateşte karıştırarak kavurmalı. Soğanın rengi pembeleşince domatesi, biberi ve tuzu katmalı ve onbeş dakika kadar karıştırarak pişirmeli. Salça koyulaşınca kuşaneyi ateşten indirmeli. Beri yanda orta irilikte bir güveci ateşe oturtmalı, içine margarin yağıyla kalan zeytinyağını boşaltmalı. Yağ kızacak hâle gelince, dumanı tütmeden doğranmış tavşan ciğerini içine atmalı ve karıştırarak on dakika sote etmeli. Ciğer iyice kızarınca yarım bardak sirkede eritilmiş hardalı katmalı; bir-iki defa daha karıştırmalı. Bu işler olurken bir başka kapta iç bezelyeyi haşlamalı. Güveçteki ciğere sirkeli hardalı boşaltıp bir-iki defa karıştırınca suyu süzülmüş iç bezelyeyi bunun üzerine boşaltmalı. Kuşanedeki salçayı da kattıktan sonra güveçtekileri bir-iki defa karıştırmalı. Bir taşım kaynaymca ateşten alıp sofraya götürmeli ve servis yapmalı
 
Çengelköy Salatası (İstanbul)

Kullanılacak malzeme:
4 yumurta,
1 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir,
1 bardak zeytinyağı,
1 limonun suyu, orta irilikte
3 salatalık,
1 demet dereotu,
1 demet maydanoz,
2 domates,
8 adet marul yaprağı,
yeteri kadar tuz.

Yapılışı: 2 adet yumurta sarısı, zeytinyağı, limon suyu ve yeteri kadar tuzdan yararlanarak bir mayonez hazırlanır. Diğer tarafta iki yumurta katı olacak şekilde haşlanırken salatalıkların da kabukları soyulur ve uzunlamasına ortadan ikiye bölündükten sonra içleri özel aletiyle veya bir bıçakla boşaltılarak birer kayık haline getirilir. Salatalıkların çıkartılan iç kısımları ise ufak parçalara doğranıp suyu sıkıldıktan sonra mayoneze katılır. Bu işlem yapılırken ince kıyılmış iki marul yaprağı, dereotu, maydanoz, ezilmiş peynir ve kıyılırcasına ince doğranmış katı yumurtalar katılarak mayoneze yedirilir. Sonra bu karışımla salatalıkların içleri doldurulur. Salatalıklar servis tabağına konan marul.yapraklarının üstüne yerleştirildikten sonra aralarına domates dilimleri konur ve böylece servis yapılır.
Arzuya göre salatalıkların içlerine doldurulan harca kapari, zeytin ezmesi veya balık ezmesi de katılabilir. Ancak, gerçek Çengelköy salatası yukarıdaki harçla yapılanıdır.

_____________________

BEYKOZ PAÇA (İstanbul)

Malzeme :
12 bardak su
1/2 baş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 çorba kaşığı tuz
12 tane iri paça
12 francala dilimi
80 gr. margarin (4 çorba kaşığı)
25 gr. un (1/2 kahve fincanı)
30 gr. tereyağı
5 yumurtanın sarısı
2 limonun suyu
3 bardak paça suyu
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :
Bir tencereye ölçülere göre su, sarımsak, zeytinyağı, tuz ile üstleri kazınmış parmak arasındaki bezleri çıkarılmış, tütsülenmiş ve bolca yıkanmış 12 koyun veya keçi paçası koyarak tencere ateş üzerine oturtulur. Su kaynaymca üzerinde meydana gelen köpükleri alınıp atılır. Sonra kapağı kapatılr ve 8 - 10 saat pişirilir, suyu süzülür ve başka tencereye aktarılır. Paçaların kemikleri çıkarılır. Bir tavaya ölçülere göre margarin konularak kızdırılır ve yağın içine kabukları çıkarılmış fırancala dilimleri konulur. Nar gibi kızartılır ve bir tabağa alınır, hepsi kızarınca bir tepsiye dizilir, üzerine kemiksiz paçalar oturtulur. Bir kuşane-ye yine ölçülere göre tereyağı konularak eritilir, bunun içine yumurtaların sarısı, tuz, limon suyu ve un ilave edildikten sonra telle iyice çırpılır ve birbiriyle halledilir. Üzerine 3 bardak paça suyu azar azar dökülüp karıştırılır. Hafif bir koyulaşma olunca, hafif ateşe alınıp dö-vercesine karıştrılarak pişirilir. Sonra tepsideki dizili ekmek ve paçaların üzerine dökülür. Tepsi 2 - 3 dakika ısıtılır ve üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek servis yapılır.
 
Peynir Helvası (Çanakkale)

1 kg. koyun sütünden yapılmış peynir
200 gr. irmik
3 adet yumurta sarısı
1.5 kg. şeker
200 gr. peynir

Peynir, irmik ve yumurta sarıları bir tencerede karıştırılarak hafif hararetli ateşte eritilir. Piştikten sonra 200 gr. peynir daha eklenerek biraz daha ateş üzerinde tutulur. Soğuyunca üzerine toz şeker konup karıştırılır. tepsiye dökülerek fırına verilir.
_________________

Yoğurtlu Kavurma (Çanakkale)

1 kg kuzu kuşbaşı
4 orta boy kuru soğan
2,5 kahve fincanı sıvı yağ
2,5 kahve fincanı yoğurt
1 baş sarımsak
Yarım demet maydanoz
8-10 adet sivri biber
1-2 adet domates
1,5 su bardağı sıcak su
Tuz

Sıvıyağı iyice kızdırın. Kuşbaşı eti ilave edip kavurun. Soğanları yarım halkalar halinde doğrayıp etlere ekleyin. Soğanla eti birlikte ağır ateşte 20 dakika pişirin. Doğranmış yeşil biberleri ve bir bardak sıcak suyu etlere ilave edin. Suyunu çekip etler yumuşadığında yarım bardak su daha ekleyip biraz daha pişirin. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu ince ince kıyıp domateslerle birlikte yemek suyunu çektikten sonra etlere ilave edin. Bir süre daha pişirip ocaktan alın. Sarımsakları soyup dövdükten sonra yoğurtla karıştırın. Kavurmayı servis tabağına aldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Kırmızı toz biberi yağda kızartıp üzerine gezdirirseniz daha farklı bir lezzet elde edersiniz.
 
Bozüyük (Bilecik)

1,5 kg. un
2 adet yumurta
250 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
1 kg. ceviziçi
1 su bardağı susam
50 gr. Hindistan cevizi
400 gdr. nişasta
6 su bardağı tozşeker (ravak için)
5 su bardağı su(ravak için)

Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir. Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır. Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır. Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir. Üzerine 250 gr. tereyağı eretilerek dökülür. Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır. Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır. Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır. Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır. En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır.


Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli)

1 tavuk göğüs eti
4 su bardağı tavuk suyu
15 gr tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 çarliston biber
1 çuska biber
1 küçük havuç
1 küçük kabak
Tuz, karabiber

1. Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın. Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun. Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin.
2. Biber, havuç ve kabağı temizleyin. Biberleri kıyın. Havuç ve kabağı küp şeklinde doğrayın. Sebzeleri tencereye ilave edip pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
__________________
Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli)

6 parça kemikli kuzu eti
4-5 sap taze soğan
4 pazı yaprağı
2-3 diş sarımsak
45 gr tereyağı
1 su bardağı su
Tuz

1. Tavada tereyağını eritin. Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın.
2. Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin. Pazı yapraklarını iri iri doğrayın. Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayın.
3. Sarımsakları soyup ikiye kesin ve etlerin üzerine serpiştirin. Suya bir miktar tuz ekleyip karıştırın ve tepsiye ilave edin. Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
 
Kaysepi (Kocaeli)

2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği
1 su bardağı su
1.5 su bardağı tozşeker
30 gr tereyağı
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

1. Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın. Bir miktar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın. Tencereye alıp 1 bardak kaynar su ekleyin. Üzerine şekeri ilave edip pişirin.
2. Bir tavada tereyağını eritin. Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin. Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın.
__________________

Pırasa Böreği (Kırklareli)

1 kg pırasa
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı sıvıyağ

Hamur için:
500 gr un
Su
Sıvıyağ
Tuz

1. Pırasaları temizleyin. Yıkayıp küçük küçük doğrayın. Tavada sıvıyağı kızdırıp pırasaları ilave edip yumuşayana kadar kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Tuzunu ilave edip tavayı ocaktan alın.
2. Unu hamur yoğurma kabına alın. Tuz ekleyip harmanlayın. Azar azar su ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurdan 10 tane beze hazırlayın. Tezgâha un serpip bezeleri tepsiden biraz daha büyük olacak şekilde açın. Tepsiyi yağlayın ve yufkaları aralarına yağ sürerek üst üste yerleştirin. Hazırladığınız pırasalı malzemeyi en üste yayıp hamurun dışa taşan kenarlarını içe doğru kıvırın. Yufkanın kenarlarına sıvıyağ sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirin. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.


Poğaça (Kırklareli)

1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr) yaş maya
Yarım su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un
Tuz


Üzeri için:

1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı susam
1 çay kaşığı çörekotu

1. Mayayı ılık sütle ezip iyice karıştırın ve kabarana kadar bekletin. Unu hamur yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın. Mayalı süt, sıvıyağ ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bezle örtün. Ilık ortamda hamur 2 misli kabarana kadar yarım saat bekletin.
2. Hamurdan yumurtadan biraz daha büyük parçalar koparıp bezeler hazırlayın. Her bir bezeyi tezgâhın üzerinde elinizle yuvarlayıp uzatın ve iki yöne doğru bükün. Hamuru kendi etrafında sarıp uçlarını kıvırın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Mayalanması için 10-15 dakika daha bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörekotu serpip önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.
_______________

İstanbul Pilavı

MALZEMELER
450 gr. pirinç
125 gr. Tereyagi
1 adet Hindi Fileto
1 su bardagi konserve bezelye
1 tutam safran
1 çay kasigi toz zencefil
50 gr. iç badem
50 gr. kabuksuz antepfistigi
Tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Pirinci tuzlu kaynar suda 30 dk. beklettikten sonra yikayip süzün.
Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk. kavurun. Hindi filetoyu haslayip 2
bardak hindi suyunu ayirin.Yarim kahve fincani suda 30 dk. beklettiginiz
safsani hindi suyuna ilave edin. Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve
zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin. Hindi suyunu ilave edip kisik
ateste suyunu çekene kadar pisirin. Sicak suda bekletip iç kabuklarini
ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin
 
İstanbul Usulü Patlıcan

2 kemer patlıcanı
1 su bardağı ayçiçekyağı
3-4 dal taze soğan sapı
3-4 dal maydanoz
1-2 diş sarımsak
150 gr küçük mantar
1.5 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

1. Patlıcanları yıkayıp saplarını kesin. Uzunlamasına ortadan ikiye kesip etli kısımlarını bıçakla çizin ve içlerine tuz serpin. Acısının çıkması için 15 dakika bekletin. Yıkayıp kurulayın.
2. Ayçiçek yağını tavada kızdırıp patlıcanları kızartın ve kağıt havlu üzerine alın.
3. Patlıcanların iç kısımlarını çıkarıp küçük küçük doğrayın. Taze soğan sapları, maydanoz ve sarımsakları temizleyip kıyın. Doğradığınız patlıcan içlerine ekleyip karıştırın. Mantarları temizleyip ince ince doğrayın.
4. Bir tavada tereyağını eritip mantarları ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip hafifçe kavurun. Hazırladığınız soğanlı karışımı ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip karıştırın. 1-2 dakika sonra ateşten alın.
5. Fırın tepsisini hafifçe yağlayın. Patlıcanları tepsiye dizip ortalarını iç malzemeyle doldurun. Üzerlerine zeytinyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirin. Soğuduktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.
__________________
Yalancı Patlıcan Dolma (İstanbul)

1 kg patlıcan
3 soğan
1 su bardağı pirinç
3-4 kiraz domates
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı kuru nane
Tuz, karabiber

1. Patlıcanların saplarını kesip içlerini oyun. Patlıcanın içlerini bir tavaya alıp 2-3 dakika karıştırarak pişirin. Bütün patlıcanları tuzlu suda 15 dakika bekletip çıkarın ve kağıt havlu ile kurulayın.
2. Pirinci yıkayıp süzün. Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Bir tavada zeytinyağını ısıtıp soğanları kavurun. Patlıcan içleri, pirinç, tuz, karabiber ve naneyi ekleyip karıştırın. 1 bardak su ilave edip arada bir karıştırarak 1-2 dakika pişirin.
3. Patlıcanları hazırladığınız iç malzemeyle doldurun. Domatesleri ortadan ikiye kesin ve patlıcanların ağız kısımlarını domatesle kapatın. Patlıcanların dip kısımlarına bıçakla küçük bir çentik atın ve tencereye yerleştirin. 1 bardak su ekleyip tuz serpin. Kapağı kapalı olarak 15-20 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
 
Sütlü Dil balığı (İstanbul)

500 gr dilbalığı fileto
35 gr tereyağı
1 çay bardağı un
1 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım limonun suyu
2 dal dereotu
Tuz

1. Bir çorba kaşığı tereyağını tavada kızdırın. Dilbalığı filetoyu önlü arkalı kızartıp başka bir tabağa alın. Kapağı kapalı olarak bekletin.
2. Bir tavada 1.5 kaşık tereyağını kızdırın. Unu ilave edip karıştırarak kavurun. Un hafif esmerleşince süt ve yumurta sarısını ekleyip çırpın. Tuz ve limon suyunu ilave edip çırpmaya devam edin. Biraz koyulaşınca tavayı ocaktan alın.
3. Balık filetolarını fırın kabına alıp üzerini beşamel sosla kaplayın. Kalan yağı küp küp kesip rendelenmiş kaşarpeyniriyle birlikte üzerine serpin. Kabı fırına verip üzeri hafif kızarıncaya kadar 8-10 dakika pişirin. Fırından alıp dereotu eşliğinde sıcak olarak servis yapın.

_______________
Palamut Köftesi (İstanbul)

1 palamut
3 soğan
2 orta boy patates
Yarım demet maydanoz
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 kahve fincanı kuşüzümü
2 yumurta
1 çorba kaşığı yenibahar
1 çorba kaşığı un
Kızartma için sıvıyağ
Galeta unu
Tuz, karabiber

1. Palamutu temizleyin. İyice yıkayıp süzgece alın. Soğanları soyun. 1 bütün soğan ve balığı tuzlu suda 20 dakika haşlayın. Balığı süzgece alıp soğutun. Derisini, siyah kısımlarını ve kılçıklarını ayıklayın. Beyaz etleri bir kaba alıp didikleyin.
2. Kalan 2 soğanı rendeleyip suyunu sıkın. Patatesleri haşlayıp soyun ve rendeleyin. Maydanozu temizleyip kıyın.
3. Soğan, patates, maydanoz, fıstık, kuşüzümü, 2 yumurta, 1 kaşık un, tuz, yenibahar ve karabiberi balığa ekleyip yoğurun. Elinizle uzun köfteler hazırlayın. Galeta ununa bulayıp sıvıyağda kızartın. Sıcak servis yapın.
__________________

Ciğer Sarma (Edirne)

1 koyun gömleği (Karın zarı)
2 su bardağı su
350 gr karaciğer
150 gr akciğer
Yarım su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuşüzümü
3 dal taze soğan
1 çorba kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurta
3 domates
6 kıvırcık yaprağı
Tuz

1. Koyun gömleğini iyice yıkayıp 1 bardak sıcak suda 5 dakika bekletin. Gömleği süzgece alıp suyu daha sonra kullanmak üzere saklayın. Karaciğerin zarını soyun. Akciğer ve karaciğeri yıkayıp bıçakla kıyın.
2. Ciğerleri tavaya alıp tuz ekleyin. Suyunu salıp çekinceye kadar karıştırarak pişirin. Pirinci yıkayıp süzün.
3. Bir tencerede sıvıyağı ısıtıp dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinç, 1 su bardağı sıcak su, kuşüzümü ve tuz ilave edip karıştırın. Suyunu çekinceye kadar pişirip ateşten alın. Taze soğanı ince ince doğrayın. İç malzemeye ekleyip karıştırın. 10 dakika dinlendirin. Ciğer, nane ve karabiberi iç malzemeye ilave edip karıştırın.
4. Koyun gömleğini 6 parçaya ayırın. Ortalarına iç malzemeden yerleştirip bohça şeklinde kapatın. Ters çevirip hafifçe yassılaştırın. Fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün. Koyun gömleğini beklettiğiniz suyu ısıtıp ciğer sarmalarının üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirin. Kıvırcıkları yıkayıp süzün ve servis tabağına dizin. Üzerlerine ciğer sarmaları yerleştirip domates dilimleri eşliğinde servis yapın.

______________

Şaşaşura (Çanakkale)

Yarım kg taze fasulye
1 patlıcan
1 kabak
2 patates
3 çarliston biber
1 soğan
2 domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1.5 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı domates salçası, tuz

1. Soğanı soyup iri iri doğrayın. Biberleri kalın halkalar halinde doğrayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Sıvıyağı tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin. Biber ve domatesi soğana ekleyip karıştırın. Salçayı çok az suda eritip tencereye ekleyin.
2. Fasulyeleri temizleyip ikiye bölün. Patates, kabak ve patlıcanları soyup küp küp doğrayın. 1.5 su bardağı sıcak su, tuz ve sebzeleri tencereye ekleyip 30 dakika pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.

__________________

Köbete (Çanakkale)

Hamur malzemesi :

4 su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı su
1 çay kaşığı toz maya
Tuz


İç malzemesi:

1 tavuk göğüs eti
3 su bardağı su
3 soğan
3 sivri biber
1 domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber


Üzeri için:

1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvıyağ

1. Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Tuz, yumurta ve mayayı ilave edip azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru ılık ortamda 15 dakika dinlendirin.
2. Tavuk göğüs etini tencereye alıp 3 bardak su ile haşlayın ve tel tel ayırın. Tavuk suyunu daha sonra kullanmak üzere muhafaza edin.
3. Soğanları piyazlık doğrayıp sıvıyağda pembeleştirin. Sivri biberleri ve domatesleri doğrayıp soğana ekleyin, 5 dakika pişirin. Tavuk göğüs etini, tuz ve karabiberi ilave edip ateşten alın.
4. Hamuru iki eşit parçaya ayırıp merdaneyle tepsi büyüklüğünde açın. Bir parçasını tepsiye yerleştirip iç malzemeyi üzerine yayın. Diğer hamuru üzerine kapatın. Yumurta sarısı ile sıvıyağı karıştırıp hamurun üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından alıp börek sıcakken üzerine tavuk suyunu gezdirerek dökün. Suyunu çekince dilimleyip sıcak olarak servis yapın.
 
marmara bölgesi yemekleri konusunda harikasınız

ya siz olmasaydınız bu ödev bitmezdi herhalde beni yükten kurtardınız bütün ödevlerim bitti ve artık eğlenme vakti yaşasınnnnn:) XD
 
Geri
Üst