Memurun zammı geldiği gibi gidiyor

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Memurun zammı geldiği gibi gidiyor
mdayKrM_Tz0.jpg


Memur yaklaşık bir aylık zammını devlete katılım payı olarak geri veriyor.


2009 yılı ocak ayında en düşük memur maaşına 38 TL zam yapıldı. 2009 Ocak ayında aynı zamanda memurlardan muayenelerde katılım payı alınmasına da karar verildi. Buna göre bir memur ayda bir kere devlet hastanelerinde bir doktora muayene olursa yılda 36 TL katılım payı ödeyecek. Yaklaşık bir aylık zammını devlete katılım payı olarak geri vermiş olacak.

Türk Sağlık-Sen tarafından memurlardan muayene katılım payı alınması ile ilgili bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre memur bir aylık zammını ayda 1 kere Devlet hastanesinde doktora muayene olduğu takdirde bir yılda devlete geri veriyor.

Yapılan araştırmaya göre, 937 TL olan en düşük dereceli memur maaşı 2009 yılının Ocak ayından itibaren yüzde 4 artarak 975 TL’ ye yükseldi. 2009 yılı Ocak ayında en düşük memur maaşına 38 TL zam yapıldı. 2009 Ocak ayında aynı zamanda memurlardan muayenelerde katılım payı alınmasına da karar verildi. Buna göre, bir memur ayda bir kere devlet hastanelerinde bir doktora muayene olursa yılda 36 TL katılım payı ödeyecek. Yani memur, yaklaşık bir aylık zammını devlete katılım payı olarak geri vermiş olacak.

BİR MUAYENEDE KAMUYA 24 MİLYON TL GİDECEK

Araştırmaya göre, Türkiye’de yaklaşık 2 Milyon 400 Bin kamu çalışanı görev yapıyor. Bu durumda eşleri ve çocukları ile birlikte yaklaşık 8 milyon kişinin muayene katılım payı memurun maaşından kesilecek. Muayene katılım payı, devlet hastanelerinde 3 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 TL, üniversite hastanelerinde 6 TL, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ise 10 TL olarak uygulanacak. Buna göre 8 milyon kişi yılda bir kez devlet hastanesine giderek sadece bir doktora muayene olsa 24 Milyon TL devlete para ödeyecek. Yani memurun maaşından 24 Milyon TL cebine girmeden kesilecek.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 2007 yılında 210 milyon muayenenin yapıldığının ifade edildiği araştırmada hastanelerde bir yılda yapılan muayene sayısına göre, bir vatandaşın yılda 3 kez hastaneye gittiğini gösterdiği belirtildi. Bu muayene sayısı dikkate alındığında memurların bir yılda devlete 72 Milyon TL sadece muayene katılım payı ödeyeceklerine dikkat çekildi.

Araştırmada ayrıca protez, ortez ve tıbbi malzemeler için kamu personeli ve aile fertlerinden yüzde 20, Yardımcı üreme yöntemlerinde ise, birinci denemede yüzde 30, ikinci denemede ise yüzde 25 oranında katılım payı tahsil edileceğine de dikkat çekildi. Kamu hizmeti olan sağlık hizmetinin kamu çalışanına da artık paralı olduğu vurgulandı.
 
Geri
Üst