Menopoz Hormon Değerleri

Uzman SühaN

Administrator
Menopoz Hormon Değerleri
Kadınlarda menopozun yaklaştığı geçiş dönemi adet görmeye devam edilen son bir kaç yılı kapsamaktadır. Yaklaşık 46-48 yaşları arasında başlayan menopoz döneminde, 44-45 yaşları ya da 50'ye yakın yaşlar geçiş dönemi olarak kabul edilir. Ancak bazı psikolojik, genetik ya da fiziki etkenler menopoz başlangıcını daha erken yaşlara çekebilmektedir.

Menopoz hormon değerlerinin saptanması amacıyla yapılan kan testleri; FSH (folikül uyarıcı hormon), östrojen (estradiol E2), LH (luteinize edici hormon), inhibin B, testosteron, HCG (human chorionic gonadotropin) ve progesteron'dur.

1.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULARI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN İNCELEYEBİLİRSİNİZ.
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Menopozun habercisi olarak kabul edilen en önemli bulgu FSH
Follicle stimulating hormone) hormonu yükselişidir. Bu hormon hipofiz bezlerinden salgılanmakta ve overlere etki ederek yumurtaların büyümesini ve olgunlaşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda da östrojen salgılanmasını tetikler. Menopoz döneminin yaklaştığına işaret eden en kıymetli veri FSH hormonunun 15-20 arasında bir değerde seyretmesidir. Menopoz evresine girildiğinde ise FSH hormonu değeri daha da yükselmekte ve çoğunlukla 30'un üzerinde olmaktadır. Bu dönemde kalıcı olarak menopoza girildiği ve adetlerin bittiği ya da çok seyrekleştiği görülmektedir.
Östrojen ise FSH kadar belirleyici olmamaktadır. Çünkü genelde 50 yaş seviyelerinde bu hormon değerinde daha fazla düşüş izlenir ve erken menopoz evrelerinde FSH yüksek ise östrojen azalışı başka bir sebebe bağlanır. Bu hormon folikül hücrelerince üretilir ve menopozla beraber yumurtalıkta ovulasyon son bulacağı için değerlerde azalma izlenir. Menopoz tanısı açısından adetin 3. günü ölçülen östrojen değeri önemlidir.
Yumurtalıklarda (over) sertoli ve granüloza hücrelerinden salgılanan İnhibin B hormonu, aşırı yumurta yapımını önlemek üzere, hipofizden salgılanmakta olan FSH hormonunun baskılanmasına neden olur. Bu nedenle menopoza geçiş evresinde izlenen yüksek FSH değerinin sebebi östrojen düşüklüğü değil, İnhibin B azalışıdır. Bu nedenle artan FSH östrojen değerinin yükselişine dahi neden olur. Bu kadar farklı etkileşimlere neden olmasına rağmen pratikte bu hormonun ölçümü çok yaygın değildir.
Normal şartlar altında ve sağlıklı bir kadında adetin 3. gününde yapılan testle ölçülen LH (Luteinleştirici hormon) yaklaşık 5-20 mlU/ml arasında iken; menopoz başladığında FSH gibi yükselme izlenir. Ancak süreç olarak FSH artışına göre daha geç başlamaktadır. Bu nedenle erken menopoz teşhisinde çoğunlukla kullanılmamaktadır.
Menopozda testosteron ve progesteron hormonları değerlerinde azalma olmaktadır ancak bu menopoz tanısı koymak maksadıyla kullanılmamaktadır.
Yine HCG hormonu da menopoz esnasında hafif artış gösterebilmektedir ki normalde bu gebelik esnasında ortaya çıkan bir durumdur. Tanı koymak maksadıyla kullanılacak kadar önem arz etmemektedir.
 
Geri
Üst